Clausurat el V Fòrum d'Economia i Empresa de la Facultat d’Economia i el Col·legi d'Economistes de València
"No existeix un "miracle exportador" de l'economia espanyola". Aixà de taxatiu es va mostrar el professor Francisco Requena en el debat sobre la internacionalització de l'economia espanyola en el segle XXI que va suposar el punt final del V Fòrum d'Economia i Empresa, organitzat conjuntament per la Facultat d'Economia de la Universitat de València i el Col·legi d'Economistes de València.
No pretenia el professor Requena posar en dubte el paper clau de la internacionalització, sinó evidenciar que, si s'analitzen les dades des de 1980, en lloc de circumscriure'ls al perÃode de crisi recent, els grans canvis s'han produït en 1986 amb l'entrada en la UE i en 1995 amb la major èmfasi a Sud-amèrica. De fet, com va assenyalar la catedrà tica de la Universitat Jaume I, Mariam Camarero, l'obertura comercial de l'economia espanyola ha augmentat durant la crisi i ha sigut l'única economia "gran" de la UE que ha augmentat la seua quota de mercat d'exportacions. I és que Espanya ha fet front a dos fenòmens complementaris en el seu procés d'internacionalització des de mitjan dècada dels anys 80, segons el moderador, Cecilio Tamarit, que són la globalització i la integració en la Unió Europea.
La internacionalització ha sigut un tema clau en aquestes jornades, celebrades en la Facultat d'Economia entre el 19 i el 21 de novembre. En la seua inauguració ja va quedar palesa aquest enfocament, amb la conferència de l'agregat per a assumptes econòmics de l'ambaixada d'Estats Units a Espanya, Elliot Carmean, qui va donar un interessant repà s a les qüestions clau del seu paÃs entorn del comerç internacional, però també a la polÃtica energètica, el transport i fins i tot va valorar la posició d'EEUU enfront d'actors clau com Xina i Rússia.
El dimarts, la professora Angels Dasà va moderar una taula composta per experimentats responsables d'exportació d'empreses espanyoles, acompanyats per la sotsdirectora de ANIEME, Immaculada Rey, en la qual es va destacar la idoneïtat de l'exportació com a estratègia per a les PYMES per l'adequació de la inversió i el risc a la grandà ria i recursos d'aquestes empreses, els qui han d'aprofitar els seus avantatges en flexibilitat i l'accés a les noves tecnologies per a posicionar-se en nÃnxols de mercat a nivell global. Luc Catroux (Pintures Isaval), Gauhier de Nutte (Capdell) i Joe Maya (agent freelance) van assenyalar la importà ncia de les fires com a pas inicial per a l'exportació i de les associacions empresarials com a font d'informació sobre els mercats estrangers.
Un altre tema candent que va despertar especial interès entre els assistents al Fòrum va ser la taula redona sobre sistemes de previsió públics i privats. Els ponents de la taula, Miguel Ãngel Vázquez, Responsable de Departament d'Estudis i Coordinador de Prevenció i Lluita contra el frau en UNESPA, i Miguel Ãngel GarcÃa, professor de la Universitat Rei Juan Carlos i exdirector d'ordenació de la Seguretat Social, moderats pels professors Enrique Devesa i Manuel Ventura, van destacar principalment dos aspectes de cabdal importà ncia a tenir en compte per al futur: l'envelliment i la previsió complementà ria. Quant al primer, l'envelliment és un repte molt exigent en el futur pròxim, fins i tot disposant de més renda de la prevista actualment. En aquest sentit, el sistema ha de combinar prestacions suficients amb un repartiment equitatiu dels esforços per a no perjudicar a les pròximes generacions. D'altra banda, en l'actualitat no existeix cap raó per a pensar que la previsió complementà ria no puga funcionar a Espanya tan ben com ha funcionat en altres països.
El V Fòrum d'Economia i Empresa ha explicat aixà mateix amb dues interessants sessions dedicades a l'emprenedoria. En la primera, moderats per la professora Lola Garzón, quatre joves emprenedors -Eduardo Torres (Lowbus), Ana Isabel Gil (Zeus Vision), Alberto Monedero (Sibari) i Carmen Sánchez (Swapper)- han explicat als assistents com es van llançar a aqueixa aventura i els han animat a no posar-se excuses per a perseguir els seus somnis. L'endemà , experts en finançament de la talla de Francisco Duato (ONEtoONE), Rafael Molina (professor) i Luz Adell (Big Ban Angels) moderats per Gregorio Labatut, han explicat què tipus de finançament estan a la disposició d'un emprenedor, destacant no solament els instruments financers en si, sinó també en quins moments i para quins objectius recórrer a cadascun d'ells.
Com a tema ja habitual en aquest fòrum, el professor José Luis Monzón ha moderat una taula enfocada en l'ètica i la responsabilitat social, temes que, com va assenyalar Emili Villaescusa (Concoval) afortunadament ja no són una opció per a les empreses, sinó una realitat necessà ria i demandada per la societat, en la qual les empreses cooperatives tenen una important experiència que es va encarregar d'exposar Francisco Alós amb l'exemple de Caixa Popular.
Les personalitats no han faltat a la seua cita en aquest V Fòrum. Als Degans de la Facultat d'Economia, José Manuel Pastor, i del Col·legi d'Economistes, Juan José EnrÃquez, els va acompanyar el Conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, en la inauguració, i la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, en la clausura.