VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La Ciutat de les Arts i les Ciències oferix la primera mostra pública de Pablo Atchugarry a Espanya

ELPERIODIC.COM - 25/04/2024

La mostra 'Atchugarry. Cap al futur' reunix una selecció de 7 obres de gran format realitzades en bronze, marbre i acer que el públic pot observar en els exteriors del complex

La Ciutat de les Arts i les Ciències acull la primera exposició pública d’escultures de l’artista Pablo Atchugarry feta a Espanya i que es pot visitar als exteriors del complex en un recorregut de lliure accés. ‘Atchugarry. Cap al futur’ proposa un diàleg entre l’arquitectura i les mateixes escultures, com ha explicat l’artista en la inauguració de l’exposició, un acte que ha comptat amb la presència del president del Consell d’Administració de CACSA, Santiago Lumbreras, i la directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Ana Ortells.

A la presentació de la nova exposició han assistit també el cònsol general d’Itàlia a Barcelona, Emanuele Manzitti, el comissari de l’exposició i catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat d’Elx, Kosme de Barañano, i la directora nacional de Cultura d’Uruguai, Mariana Wainstein.

Atchugarry ha qualificat de “molt emocionant” presentar la seua obra a la Ciutat de les Arts i les Ciències “un lloc de trobada al servici de la comunitat”. L’exposició destaca perquè és la mostra més significativa de l’artista fins al moment a Espanya i és la nova aposta de la Ciutat de les Arts i les Ciències per l’art públic i urbà, que busca la confluència entre ciència, naturalesa i art en un mateix espai.

Les peces se situen al llarg dels exteriors del complex, des del Museu de les Ciències fins al Palau de les Arts, passant per l’Hemisfèric. ‘Atchugarry. Cap al futur’ està composta per Harmonia, Energia coralina, Temps de viure realitzades en marbre de Carrara, les escultures en bronze La flor, Estrela de llum, Viatge cap als somnis i Cap al futur, realitzada en acer.

Amb estes obres, Atchugarry emfatitza la presència d’una “força organitzadora” d’una banda, amb la desmaterialització de la massa (siga pedra, bronze o acer) i d’altra amb l’ordenament implícit d’una formalització, de la seua visualitat quasi abstracta. Els volums contrasten i es compenetren segons un ritme i una sensibilitat que es pot entendre com a música, fins a aconseguir una síntesi essencial.

Pablo Atchugarry és un famós escultor uruguaià conegut per les seues obres en marbre. Inspirat per Brancusi i Miquel Àngel tracta l’escultura com una extensió dels materials que empra, amb referències al Renaixement i al Barroc, a la Grècia clàssica i a períodes més antics o fins i tot extraeuropeus, utilitza les lliçons que li oferix la història de l’art per a donar suport a les seues idees reconeixent-hi el que sempre va ser vàlid, per a desembocar en la cerca de la seua pròpia veritat, on forma i construcció es barregen i interactuen.

L’exposició ‘Atchugarry. Cap al futur’ es presenta en esta escenografia muscular, de tensions estructurals, com a grans esquelets animals que acullen espais enormes envoltats de tolles o basins d’aigua, i d’esta manera es produïx un bell contrast entre arquitectura i escultura que convertix la Ciutat de les Arts i les Ciències en un lloc únic on transmetre missatges de poder, reunió i ensomni.
 
D’esta manera, l’exterior de la Ciutat de les Arts i les Ciències es convertix en un lloc únic on l’escultura i l’arquitectura s’unixen, transmetent missatges de misericòrdia, compassió i ensomni. Totes estes figures silents insinuen en el seu secret una poesia lírica en el marc d’èpica estructural de la gran arquitectura de Calatrava.

Actualment Pablo Atchugarry viu i treballa entre Lecco (Itàlia) i Manantiales (Uruguai), on ocupa partix del seu temps entre el seu taller i el Parque Internacional de Esculturas Monumentales i l’ensenyament i divulgació de l’art a través de la Fundació Pablo Atchugarry.

L’exposició ‘Atchugarry. Cap al futur’ està comissariada per Kosme de Barañano, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat d’Elx i realitzada en col·laboració amb el Museu d’Art Contemporani Atchugarry (MACA) a Punta del Este, Uruguai i la Galeria Contini d’Itàlia.

MÉS FOTOS