Cirurgia de gran complexitat a València: una jove amb obesitat extrema ix de l'hospital amb 110 quilos menys i una nova vida
Per això es va emprar una nova tècnica molt exigent per als cirurgians però que permet perdre més pes i eliminar fins i tot la diabetis
El cirurgià Jose Vicente Ferrer i el seu equip han realitzat amb èxit a l'Hospital Vithas València 9 d'octubre, una cirurgia d'alta complexitat, en una pacient amb obesitat extrema, fet que va suposar un repte excepcional per a l'equip. Amb un pes de 175 kg i una altura d'1,55 m, la pacient tenia un índex de massa corporal (IMC) de 75, tenint en compte que els IMC habituals més alts, poques vegades sobrepassen la xifra de 55, és a dir, que tenia una obesitat grau 3 o obesitat mòrbida.
La pacient, la qualitat de vida de la qual ha millorat extraordinàriament, ha perdut actualment 110 kg i sense cap problema de salut com a conseqüència de la cirurgia, gràcies a la tècnica bypass tipus SADIS el principal avantatge de la qual és que manté la funció digestiva normal.
Tal com explica el doctor Ferrer, “aquest tipus d'operacions i en pacients tan complexos són poc freqüents, suposen un gran repte tècnic per als cirurgians, i només l'han de fer equips amb molta experiència”. “Però també –afegeix l'especialista– és un repte per a tot l'equip que acompanya el pacient durant la seua preparació, amb dietes especials, exercici físic, suport psicològic, que duren fins a 3 mesos, ja que d'altra manera, els pacients poden abandonar el procés. "L'estómac es fa més petit mitjançant una operació de màniga gàstrica i com que es manté la vàlvula d'entrada i de sortida de l'estómac, té una funció digestiva normal", subratlla l'especialista.
“A més, se li fa derivació de més de la meitat de l'intestí, de manera que el menjar ja digerit només recorre 3 metres d'intestí (en lloc dels 6 a 8 metres habituals), però on s'absorbeixen els nutrients suficients per a una vida sana. L'operació té més força i és capaç de curar els problemes metabòlics com la diabetis, alhora que es perd el pes. Si el pacient menja sa, mai no tindrà problemes nutricionals”, explica el Dr. Ferrer.
Complexitat del cas
Segons el cirurgià, “cal tenir en compte la complexitat del cas, no només pel pes sinó també per les patologies associades com a hipertensió, colesterol alt, diabetis incipient, grans dificultats de mobilitat i per dormir i colesterol alt”.
En una primera consulta, un equip mèdic multidisciplinari va plantejar al pacient una preparació preoperatòria de tres mesos. Durant aquest període, el pacient va rebre una dieta hiperproteica i hipocalòrica, assistència psicològica, programes dexercici físic i tractament farmacològic dúltima generació. Es van utilitzar un nou anàleg de la GLP1, que ajuda el pacient a millorar la diabetis ia perdre pes, reduint el risc operatori. "Després de les visites setmanals i posteriorment quinzenals, durant tres mesos, la pacient va tenir una resposta excel·lent a la teràpia i vam aconseguir que perdés 36 quilos abans de l'operació", subratlla el doctor Ferrer.
Preparació preoperatòria i intervenció
Inclou un protocol de prevenció de possibles complicacions respiratòries i de trombosi que són el tipus de problemes més habituals. Segons l'especialista, “la preparació a la taula de quiròfan és de vital importància. Vam haver de col·locar la pacient amb sistemes de subjecció especials que no li feren malbé i intubar-la mitjançant sistemes avançats que permeten veure amb una càmera tot el procés de la intubació, que pot ser molt complexa en aquests pacients”.
L?operació era complexa anatòmicament i amb una gran exigència tècnica. “A les dues hores de la intervenció s'aixeca, a les tres hores pren líquid i comença a fer exercicis respiratoris per evitar trombosi. Gràcies a com es va preparar la pacient durant setmanes, la metodologia durant l'operació i l'anestèsia del pacient, a les 48 hores ja se'n va anar a sa casa amb dieta líquida i passejades diàries d'una hora”, comenta el doctor Ferrer qui recalca que “cal un bon seguiment post operatori, anàlisi sang multidisciplinària, control mèdic i psicològic per a canvis hàbits, exercici físic, nutrició”.