VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Científiques de diversos àmbits protagonitzen la III edició de “Dones i ciència al Botànic”

ELPERIODIC.COM - 05/02/2020

Les activitats tindran lloc de l’11 al 14 de febrer, amb motiu del Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència

Després de l’èxit dels dos anys anteriors, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull, de l’11 al 14 de febrer, una nova edició de ‘Dones i ciència al Botànic’, en què expertes en diferents camps ens parlaran de la investigació actual que duen a terme i de la contribució a la ciència realitzada per dones. Organitzat amb la col·laboració de la revista de divulgació científica Mètode, el cicle inclou xarrades divulgatives, una taula redona i la projecció d’una pel·lícula documental sobre la vida i les aportacions científiques de la microbiòloga Lynn Margulis.

Dones i ciència al Botànic pretén contribuir a fer visibles els treballs i les investigacions de les científiques, fomentar l’accés de dones i xiquetes als àmbits científics i tècnics, i reflexionar sobre les polítiques necessàries per fer front a un problema que continua vigent: la bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Visibilitzar l’aportació i les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l’accés de més dones i xiquetes a la ciència, així com les possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d’inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic.

Les activitats de Dones i Ciència al Botànic són d’entrada lliure fins completar aforament. Les dues jornades de conferències tindran lloc a la sala Hort de Tramoieres, mentre que la taula redona i la projecció de la pel·lícula amb el posterior col·loqui se celebraran a l’Auditori Joan Plaça del Botànic (entrada pel c/ Beat Gaspar Bono).

PROGRAMA:

La primera jornada del cicle serà el dimarts, 11 de febrer, a les 19 h. La professora de Botànica de la Universitat d’Alacant, Ana Juan, exposarà les diferents visions de la carrera científica utilitzant com a fil conductor la seua investigació, des de les primeres eixides al camp fins a l’actualitat, en la xarrada Mamá, quiero ser botánica. A continuació, Carmen Agustín, professora de la Universitat de València i investigadora, abordarà en La síndrome de Rett, una malaltia femenina poc freqüent aquesta greu malaltia del desenvolupament neural que afecta les xiquetes (els xiquets no arriben a nàixer) i com es treballa per a dissenyar futures estratègies terapèutiques.

El dimecres, 12 de febrer, serà el torn de Dolors Corella, catedràtica de Medicina preventiva i salut pública de la Universitat de València i investigadora en el CIBERON, qui en la xarrada La mujer en la alimentación personalizada, explicarà què és la nutrició de precisió. També posarà exemples i analitzarà la poca importància que se li ha donat a la perspectiva de gènere en la nutrició de precisió i què podem fer per a canviar-ho. Tot seguit, M. Asunción Menargues, professora de Didàctica de les Ciències a la Universitat d’Alacant, parlarà de Ciencia en acción para las escuelas del siglo XXI, projecte en què participen diversos centres d'Educació Primària per a implantar en les aules una metodologia de l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències mitjançant la resolució de problemes per investigació guiada.

Bretxa de gènere en ciència: mites, prejudicis i estereotips és el títol de la taula redona que tindrà lloc el dijous, 13 de febrer, en què participaran Pas García Martínez, catedràtica d’Òptica de la Universitat de València; Mónica Bolufer, catedràtica d’Història moderna de la Universitat de València; Carla Sanchis, professora de Psicobiologia de la Universitat Jaume I de Castelló; i Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode, amb la moderació de la periodista Kristin Suleng.

Per a tancar el cicle, divendres 14 de febrer, es projectarà la pel·lícula documental sobre la microbiòloga Lynn Margulis, Symbiotic Earth: How Lynn Margulis rock the boat and started a scientific revolution (La Terra simbiòtica: com Lynn Margulis va començar una revolució científica. La projecció, en to divulgatiu, és en versió original amb subtítols en espanyol i en una versió editada d’uns 60 minuts aproximadament. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb la participació de Juli Peretó, investigador i professor de Bioquímica i Biologia molecular de la Universitat de València.