La científica alacantina Nuria Oliver, homenatjada per la UPV i Las Naves en el seu projecte Dones de ciència
El mural dedicat a Nuria Oliver està situat en la façana principal del CEIP Gaspar Gil Polo, de València i és obra d'Alicia López “Sucri”
El projecte Dones de ciència de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València suma ja 19 murals repartits per tota la ciutat –i àrea metropolitana- en homenatge a grans científiques, referents internacionals en els seus respectius camps d'estudi. Hui dimarts s'ha presentat l'últim d'ells, dedicat a l'alacantina Nuria Oliver. Situat en el CEIP Gaspar Gil Polo de València, és obra de l'artista Alicia López “Sucri”.
El mural està situat en la façana principal del col·legi, que ha canviat per complet el seu aspecte. Ara llueix amb un doble retrat i una combinació de colors freds i càlids, amb els quals l'artista remitent d'una banda a conceptes com el Big Data, la IA o les xarxes socials i, per un altre, al treball diari de Nuria Oliver, el seu compromís per acostar la ciència a les futures generacions i la seua convicció que la tecnologia pot millorar la qualitat de vida de les persones.
“El món, sens dubte, necessita més enginyeres, inventores i investigadores en tecnologia”
La científica alacantina Nuria Oliver ha assenyalat que se sent extremadament agraïda i honrada per participar en aquest projecte tan important com necessari. “Desgraciadament, hi ha una immensa falta de vocacions tecnològiques femenines, amb tan sols un 12% de xiques matriculades en les facultats d'informàtica al nostre país. Al mateix temps, vivim en un món tecnològic i sabem que un elevat percentatge de les noves professions i els nous llocs de treball requeriran coneixements tècnics. Per això, és de vital importància trencar estereotips respecte a qui treballa en tecnologia i en què consisteixen els treballs tecnològics; així com crear referents femenins que puguen inspirar a les pròximes generacions de xiquetes i adolescents a estudiar una carrera tecnològica. El món, sens dubte, necessita més enginyeres, inventores i investigadores en tecnologia. Tant de bo aquest projecte contribuïsca a aconseguir-lo”, ha apuntat Nuria Oliver.
Per part seua, Alicia López “Sucri” ha assenyalat que pintar aquest mural “ha sigut una experiència increïble. Mentre vam estar pintant, els xiquets i xiquetes estaven van mostrar un gran entusiame, ens preguntaven cada dia i fins i tot en algun curs van fer les seues pròpies rèpliques del nostre mural, en unes targetes que van dedicar a les seues mares amb motiu del 8M. Ara, tot el centre coneix una mica més a Nuria Oliver”, ha destacat Alicia López “Sucri” durant la inauguració. En la seua opinió, “aquest és un projecte molt necessari ja que permet conéixer, sobretot a les xiquetes, a dones molt rellevants dins de la ciència, però a més els acosta també al món de l'art”.
Una gran científica, referent internacional
Durant la inauguració, el rector de la UPV, Francisco Mora, ha destacat la brillant trajectòria de Nuria Oliver, “una gran científica i una gran persona, referent internacional en el seu camp, que compleix a la perfecció amb la missió d'aquest projecte, que és despertar l'interés per la ciència i la tecnologia. Sens dubte, gràcies a aquest mural serà un referent per a totes les alumnes i alumnes d'aquest col·legi”.
Marta Chillarón, directora del centre d'innovació Las Naves, ha expressat que "en Las Naves compartim amb Núria molts ideals i àrees de treball com la Intel·ligència Artificial, però sobretot compartim que ella és una ferma defensora que el poder de la tecnologia pot millorar la qualitat de vida de les persones, tant a nivell individual com col·lectiu. I és el mateix que fem en Las Naves, utilitzar la innovació per a millorar la vida de les persones. És la nostra fi. Per això que protagonitze un dels murals de Dones de Ciència és un autèntic honor".
“Espere i desitge que servisca per a inspirar als alumnes i alumnes d'aquest centre”
Durant la presentació del mural, dues xiquetes i dos xiquets, en representació de tot l'alumnat del col·legi, han llegit uns textos d'agraïment cap a Nuria Oliver. A més, li han fet lliurament de diferents targetes realitzades en el marc del 8M amb el mural i la figura de Nuria Oliver com a protagonista. “La veritat és que quasi estic sense paraules; estic molt emocionada, per la participació del col·legi, la involucració de tots els alumnes amb unes targetes molt boniques reproduint el mural. El col·legi ha fet seu aquest projecte i l'objectiu d'aquesta iniciativa, que és donar visibilitat a les dones en la ciència. Espere i desitge que servisca per a inspirar als alumnes i alumnes d'aquest centre, que consideren ser investigadores i investigadors, científics i científiques, enginyers i enginyeres en el futur”, ha incidit Nuria Oliver.
Sobre Nuria Oliver
Firme defensora que el poder de la tecnologia pot millorar la qualitat de vida de les persones, tant a nivell individual com col·lectiu, Nuria Oliver porta 25 anys dedicant la seua carrera professional a la investigació informàtica.
Nascuda a Alacant en 1970, es va llicenciar en Enginyeria de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid en 1994 amb el millor expedient a nivell nacional. Posteriorment, es va doctorar en l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), en l'àrea d'intel·ligència perceptiva i va entrar a formar part de l'equip d'investigació del Microsoft Research en Redmond, els EUA.
Després de dedicar anys a la investigació en Microsoft va tornar a Espanya per a unir-se a Telefónica I+D com a directora científica en Multimèdia i Big Data, convertint-se en la primera dona fins al moment a aconseguir un lloc de directora científica en aquesta entitat.
En 2016 va continuar trencant barreres en ser nomenada la primera cap de dades en DataPop Alliance, una organització internacional sense ànim de lucre creada per la Iniciativa Humanitària d'Harvard, MIT Media Lab i Overseas Development Institute dedicada a aprofitar Big Data per a millorar el món. Mesos després es va unir a Vodafone Group com la primera directora d'investigació en Ciència de Dades.
Actualment és cofundadora i vicepresidenta de ELLIS (The European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), cofundadora de la Fundacion unitat ELLIS Alacant, científica cap de dades en Data-Pop Alliance, assessora científica principal en l'Institut Vodafone i comissionada de Presidència de la Generalitat en Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades en la lluita contra la COVID-19. Durant la pandèmia de COVID-19 ha liderat un equip d'investigadors que han sigut els guanyadors mundials del 500k XPRIZE Pandemic Response Challenge, sent el primer equip espanyol a guanyar una competició XPRIZE.