VALENCIA | MEDI AMBIENT

El Cicle Integral de l'Aigua regenera els tres jardins verticals de la Central Operativa de Sanejament de València

ELPERIODIC.COM - 14/10/2024

S'han fet treballs de desmuntatge de cel·les, condicionat el sistema de reg i substituït el 100 % del sistema de vegetalització

La Delegació del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València ha dut a terme la regeneració dels tres jardins verticals de l'edifici municipal de la Central Operativa de Sanejament, situat en el barri del Cabanyal-Canyamelar (Poblats Marítims).

Segons ha explicat el regidor de l'àrea, Carlos Mundina, la regeneració realitzada i finalitzada el passat 7 d'octubre, “ha suposat d'una inversió total de 211.000 euros i consta d'un total de 450 metres quadrats, aproximadament, repartits entre les tres fatxes de l'edifici”.

Així mateix, Mundina ha indicat que en l'actuació “s'ha utilitzat el mateix sistema constructiu existent, denominat Babylon, que compta amb cel·les metàl·liques de 90 litres de capacitat farcides de substrat vegetal suspeses sobre estructura portant existent ancorada a la façana de l'edifici”. A més, ha assenyalat que els treballs han consistit a “substituir el 100 % del sistema de vegetalització al mateix temps que s'ha reaprofitat tot el que era apte per a ser reciclat i s'ha reutilitzat de la resta de materials”.

La regeneració s'ha executat en diverses fases. En primer lloc, s'ha procedit al desmuntatge i desmantellament de les cel·les existents, del circuit d'aprofitament per a cada component del sistema de reg i la neteja, reparació i pintat de façanes. Durant estos treballs, en el viver s'ha procedit a la recuperació de les cel·les mitjançant la seua neteja i eventual tractament de punts de corrosió, col·locació de nou sac i substrat i la plantació de 15 plantes per cel·la.

Posteriorment, s'ha verificat i condicionat el sistema de reg i s'ha reinstal·lat els gabions en les façanes. Finalment, s'ha efectuat els treballs de manteniment i consolidació de les espècies mitjançant comprovacions visuals de l'estat de la plantació, gestió del reg, gestió integrada de plagues així com labors de reposició de falles, retallades i podes i un pla de nutrició vegetal.

L'edil delegat del Cicle de l'Aigua ha subratllat que, pel fet que cada façana presenta una orientació distinta (est, sud i oest), “la paleta d'espècies seleccionada ha sigut distinta per a cada orientació, tenint en compte les condicions d'incidència solar, exposició a front marí i règim de vents”. Així, s'han triat Lamiàcies, Geraniàcies, Asteràcies, Apocinàcies i Cariofil·làcies, entre altres espècies, que han estat en hivernacle durant 12 setmanes, per a garantir i facilitar el correcte arrelament i consolidació en les cel·les.

Els jardins verticals són parets amb plantes utilitzades per a generar espais verds en la trama urbana. Carlos Mundina ha destacat els “efectes positius” que tenen les façanes vegetades com són “la reducció de graus de temperatura tant en el barri com en el mateix edifici, amb el que contribuïxen positivament a reduir l'efecte d'“illa de calor”. També, proporcionen major biodiversitat i absorbixen partícules contaminants de l'aire, sobretot les partícules ultres fines que són inhalades per les vies respiratòries de la ciutadania”.

MÉS FOTOS