El cicle de conferències del Centenari Vicent Ventura continua aquest dijous amb el tema del sindicalisme
L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull aquest dijous (17 d’octubre) un nou acte del cicle de conferències del Centenari Vicent Ventura. A les 18 hores començarà el debat titulat ‘Ventura i el sindicalisme’. L’entrada és lliure.
En la taula redona intervindran Pere J. Beneyto, en representació de CCOO; Joan Blanco, de la Intersindical Valenciana; Edelmir Galdón, de l’UGT; Joan Ramon Peris, de la Unió Llauradora i Ramadera; i Violeta Tena, de la Unió de Periodistes Valencians. Presentarà i moderarà la taula la periodista Magda Lázaro.
L’acte està organitzat per l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València.
El següent debat se celebrarà el dijous 7 de novembre, també a les 18 hores i en el mateix escenari, amb el títol ‘Una visió del país’. Hi intervindran Consol Castillo; professora de Secundària; Vicent Soler, economista; Isabel Olmos, periodista; i Vicent Pitarch, filòleg. Presentarà i moderarà Adela Costa, professora jubilada.
Per al dijous 19 de desembre està prevista l’última activitat del cicle, amb el títol ‘Llegir Vicent Ventura’. Hi participaran Nel·lo Pellisser, periodista i professor de la Universitat; Francesc Pérez Moragón, escriptor; Adolf Beltran, periodista i escriptor; i Francesc Bayarri, periodista i escriptor. La periodista Rosa Solbes serà la presentadora i moderadora del debat.
Vicent Ventura
Vicent Ventura va morir el 24 de desembre del 1998 als setanta-quatre anys. Havia nascut a Castelló de la Plana i va cofundar el Partit Socialista del País Valencià i el sindicat CCOO del País Valencià. Socialista i nacionalista, va participar el 1962 en una reunió de demòcrates a Munic, que li va costar l’exili i el confinament. En tornar a València va veure les portes tancades per a exercir el seu treball de periodista i va fundar una empresa de publicitat. La premsa local el va evitar, però no així alguns mitjans catalans, on va poder escriure regularment. Un dels temes recurrents de Ventura en els seus articles fou l’europeisme, un tema rar en la premsa franquista dels anys seixanta. El 1995 Vicent Ventura va rebre la Medalla de la Universitat de València, en un acte solemne celebrat al Paranimf de La Nau. La institució acadèmica ha editat un recull d’articles de Ventura amb el títol ‘Un home de combat’.