VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Centre del Carme presenta ‘Innovación desde el museo’ en la 57 Fira del Llibre

ELPERIODIC.COM - 29/04/2022

Primer títol de la nova línia editorial de pensament contemporani del CCCC, que aborda la resposta dels museus a la crisi sanitària

Coordinada per la crítica d’art Marisol Salanova i el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont

Demà, dissabte 30 d’abril, en el marc de la 57 Fira del Llibre de València, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta ‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural’, primer títol de la nova col·lecció de pensament contemporani del CCCC. Aquest llibre aborda la resposta dels museus a la crisi sanitària provocada per la COVID-19, a partir de les reflexions de vint veus expertes del sector cultural.

La presentació anirà a càrrec dels coordinadors de la publicació, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont i la crítica d’art Marisol Salanova; juntament amb Dídac Ballester, responsable del disseny gràfic del llibre; Semíramis González, comissària d’exposicions, gestora cultural i historiadora de l’art i la dissenyadora María Lamuy, els quals aportaran la seua experiència a la visió feminista, diversa i inclusiva que caracteritza la programació del CCCC que recull aquesta publicació.

Un volum amb un disseny molt acurat que reuneix interessants perspectives sobre el centre d’art com una cosa més que una plataforma de continguts i es presenta en nous formats, amb horitzontalitat i proximitat, i prenent com a cas d’èxit el CCCC.

Després del llançament del llibre, aquesta serà la seua primera presentació pública, per a la qual s’ha triat l’emblemàtica Fira del Llibre de València.

Una investigació pionera

Al llarg de les pàgines d’‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural, diferents veus expertes aborden aspectes com els vincles entre museu i sostenibilitat, cinema, arquitectura, residències artístiques, domesticitat del centre d’art com a lloc quotidià per al pensament, les cures, la infància, les famílies diverses, l’espai per a amplificar la veu de col·lectius en risc d’exclusió com a lloc segur i, especialment, les narratives transmèdia.

Amb fotografies de Juan Ramón Peiró i disseny de Dídac Ballester, el llibre compta amb la participació de María Acaso, Carmen Buelohá, Paula Cabaleiro, Jorge Carrión, Florencia Claes, Mario Colleoni, Jordi Costa, Marilena de Chiara, Luis Deltell, Blanca de la Torre, Rocío de la Villa, Fernando Gómez de la Cuesta, Semíramis González, Ignacio Granero, María Llopis, Pati Núñez, Regina Pérez Castillo, José Luis Pérez Pont, Magda Pol i Marisol Salanova.

“Es tracta d’una obra pionera que recorre les distintes iniciatives que ha dut a terme el CCCC per a poder acostar la cultura a la ciutadania en un moment en què era més necessària que mai, prenent al seu torn altres referències estatals i internacionals”, assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus.

Una publicació basada en l’experiència del coronavirus i les múltiples respostes sorgides des del CCCC, que invita a pensar el museu o el centre d’art contextualitzat en un procés continu de transformació de les consciències, les ciutats i les societats, amb la intenció de sumar i aportar eines recolzant el present per a construir el futur d’un sector tan castigat com resilient.

‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural’ és una publicació del Consorci de Museus, editada per la Generalitat Valenciana. Els exemplars es poden adquirir en el Centre del Carme, així com a les llibreries LliG, a la caseta de Llig en la Fira del Llibre de València i en línia a Europa i Llatinoamèrica.