VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Centre del Carme prepara una mostra amb les il·lustracions de ‘Des de la meua finestra’ realitzades durant el confinament

ELPERIODIC.COM - 25/05/2020

Més de 50 il·lustradors, dissenyadors, arquitectes i artistes van omplir les xarxes socials amb aquesta iniciativa del programa #CCCCenCasa, que proposava convertir les finestres en espais de creació

El Centre del Carme Cultura Contemporània prepara una mostra amb les il·lustracions amb les quals artistes, il·lustradors, dissenyadors, arquitectes i famílies van transformar les seues finestres en espais de creació durant el període de confinament per la COVID-19 mitjançant la iniciativa ‘Des de la meua finestra’, impulsada a través del #CCCCenCasa.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “l’exposició ‘Des de la meua finestra’ rememorarà un moment en què les finestres van cobrar un sentit especial en la nostra quotidianitat. Aquesta mostra ens serveix per a tancar un cicle, una etapa en què la cultura i l’art han sabut reinventar-se i imaginar altres formes, i en la qual des del Centre del Carme hem treballat per a cuidar-nos a través de la cultura”.

Un funambulista, una engrunsadora, un bussejador, un bany a la piscina abandonada davant de casa, un arc de Sant Martí… Més de 50 creadors es van sumar a aquesta iniciativa que convidava a mirar per les finestres amb art i a imaginar un altre món darrere del vidre.

‘Des de la meua finestra’ és una proposta inspirada en l’exposició del Centre del Carme ‘Viatge a Corfú. Carlos Pérez. L’home-museu’, com a homenatge a qui va saber posar en valor la grandesa de diferents formats i expressions artístiques. Aquesta és una de les iniciatives impulsades pel Centre del Carme dins del seu programa en línia #CCCCenCasa, i específicament dins del seu projecte educatiu i de mediació #CCCCHabitantEspais.

El col·lectiu Arquilecturas, format per les valencianes Silvana Andrés i Sonia Rayos (el projecte de les quals va ser seleccionat dins de la convocatòria ‘Tangent’ del Consorci de Museus), van desenvolupar aquest programa en línia dirigit especialment a les famílies.

Amb això, a la sala Zero del Centre del Carme es podrà gaudir dels populars ‘Garriris’ de Javier Mariscal, que van ocupar les finestres i els edificis del seu entorn i que, amb el seu món creatiu, van conquistar una part de l’exterior que romania impassible.

Es podran veure les enginyoses il·lustracions de Juan Berrio, Paco Roca, Iván Solbes, Ortifus, Mai Hidalgo o Calpurnio, les creacions de les i els dissenyadors Marta Colomer (Tutticonfetti), Boke Bazán, Ibán Ramón, Tomás Gorría, Lucía Meseguer, així com dels artistes ESCIF, Martín Forés, Lina Vila o Dolores Furió, entre altres propostes de creadors valencians. I també s’hi van sumar des d’altres punts de la geografia espanyola com Madrid les il·lustracions d’Aurora Gorrión, artista de ‘collage’, o des de Pamplona la de l’arquitecte Carlos Pereda. El productor de cinema, guanyador d’un premi Goya d’animació, Álex Cervantes, també es va sumar a la iniciativa.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “al llarg d’aquests més de dos mesos hem desenvolupat un programa amb continguts específics per a gaudir-ne des de casa, amb la qual cosa hem portat l’agitació cultural del Centre del Carme a les llars. Per a fer-ho comptem amb la col·laboració de professionals de tots els àmbits de la cultura, des de la música, el cinema, la poesia, els contes, l’art o la pedagogia”, i ha afegit que “hem treballat i continuem treballant per a evitar que aquesta crisi sanitària supose un col·lapse en la producció artística i per a desenvolupar noves vies que permeten l’accés a la cultura a tota la ciutadania”.

El programa en línia #CCCCenCasa ha portat més de 80 accions culturals a les llars; començant amb la música, revivint els concerts de Sonoras; el cinema mitjançant el cicle ‘Confi(n)ats a la comèdia’, amb el suport dels directors de les pel·lícules; recitals de poesia, amb les participants en els laboratoris d’ecopoesia; artistes que ens van obrir els seus estudis; el primer canal podcast #CCCContesenCasa; visites virtuals per les exposicions; entrevistes a professionals de la mediació i l’educació i tallers com el de ‘Des de la meua finestra’ o ‘Mus’n’ babies’, tallers dirigits als bebés de 0 a 3 anys, s’han transformat en recursos sonors per a desenvolupar en família, des de les llars.

Pérez Pont ha assenyalat que “amb el Centre del Carme ja obert, recuperem l’experiència de l’art en viu i iniciem una nova etapa en què la coordinació entre l’activitat presencial i la virtual serà fonamental. El programa #CCCCenCasa continuarà oferint propostes específiques per a gaudir-ne en línia, com una extensió del nostre projecte cultural, i al mateix temps la visita en persona al Centre del Carme estarà vinculada a aquests continguts de manera que els àmbits virtual i presencial es fusionen”.

Tallers accessibles

El programa #CCCCHabitantEspais ha partit de pensar les llars com a espais de cultura, llocs on es viu, comparteix i transmet cultura. Aterrades sobre les línies de treball del CCCC, les exposicions i l’espai com a tercer docent, però aplicat a les llars, les propostes s’han dirigit als adults per a ser activitats en comunitat, en família, sempre respectant el ritme i els interessos dels i les menors.

Les integrants d’Arquilecturas han assenyalat que “totes les pràctiques partien de dues premisses: la primera, que l’avorriment és un dret i des d’ací totes les propostes han estat centrades en la mirada i en la imaginació més que en la producció; la segona condició era emprar el mínim possible de materials, totes les activitats es podrien realitzar amb un paper i un llapis, independentment del color, format o gramatge”, i han afegit que “amb el lema ‘Mai subestimes un foli’, l’hem trossejat, arrugat, apegat, usat com a motle o baix relleu. Hem tractat d’oferir a les famílies moltes possibilitats en cada una de les activitats pensant a oferir propostes accessibles per a totes, amb els materials que tingueren al seu abast, sense necessitat d’impressores i pensant en accions que fins i tot un bebé pot fer, com esgarrar un paper”.