El Centre del Carme rep el Premi Honorífic ADCV 2022
El CCCC rep aquest reconeixement honorífic juntament amb el del dissenyador Paco Bascuñán Rams —a títol pòstum— i l’empresa de mobiliari Actiu
Aquesta cita amb l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) es va celebrar el dimecres 25 de maig en una emotiva gala d’entrega de premis al Teatre Principal de València
El Centre del Carme Cultura Contemporània ha sigut guardonat amb el premi honorífic de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana en la categoria d’entitats, una distinció que se li ha concedit juntament amb el dissenyador Paco Bascuñán Rams —a títol pòstum—, en la categoria de trajectòria professional, i l’empresa de mobiliari Actiu, en la secció d’innovació.
L’entrega de guardons es va celebrar ahir dimecres al Teatre Principal de València, en el transcurs d’una gran trobada del disseny valencià que va reunir professionals i estudis de referència en el sector, així com representants institucionals i dels àmbits cultural, acadèmic, econòmic i públic en general.
Després de tres anys de pausa —l’última gala d’entrega de premis va tindre lloc el maig de 2019—, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana torna en aquest 2022 amb la VI edició d’aquests guardons que reconeixen el disseny en el territori valencià en totes les formes, els vessants i les presentacions.
Per primera vegada, en aquesta VI edició dels Premis ADCV, tot el conjunt de professionals i empreses associades a l’organització han pogut participar en l’obertura i la presentació de candidatures i triar-ne els guanyadors, entre els quals enguany hi ha el CCCC, mitjançant un procés de votació democràtica.
El Centre del Carme va ser triat per a rebre aquest reconeixement per la seua “tasca i compromís en la promoció i difusió de la cultura, l’art i el disseny, en els múltiples àmbits i propostes, amb un enfocament accessible i inclusiu, per a acostar-los a tots els públics”, segons asseguren des de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.
En rebre el premi, el director del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha agraït a l’ADCV i als professionals que han votat per a distingir el treball que aquesta institució cultural ha desenvolupat durant els últims sis anys, amb una especial vinculació amb el camp del disseny.
En dirigir-se al públic, Pérez Pont ha llançat la reflexió següent: “A vegades es pensa que el disseny és això que es veu, però, des del meu punt de vista, el disseny és justament allò que no es veu. El treball que estem fent des del Centre del Carme és visible, però, en realitat, el que hi ha darrere és un disseny d’un nou model d’institució cultural, que al principi no era del tot entés; però cada vegada s’entén millor el que estem fent, que és acostar la cultura a la ciutadania. És fer que la cultura siga un espai de totes i de tots, un lloc accessible. Això, en un determinat temps, no va estar ben vist, es volia que la cultura fora per a uns pocs, per a un reducte d’especialistes, jugant a un joc tancat. El meu treball, el treball que estem fent des del Centre del Carme, és justament obrir portes i finestres, fer que la cultura siga un espai de vida quotidiana, que el CCCC siga un lloc en què qualsevol persona se senta acollida i benvinguda. Que troben art i disseny més enllà d’allò que s’ha establit, amb referents nous, creació jove que conviu amb talents de llarga trajectòria”.
Premis ADCV 2022
Els Premis ADCV sorgeixen amb el propòsit de premiar l’excel·lència del disseny i distingir l’impacte positiu econòmic, social, ambiental i cultural per part de les organitzacions, institucions i projectes. El disseny gràfic i digital, de productes i d’espais són les tres àrees en què se centren aquests reconeixements. Com a novetat, en aquesta edició de 2022, s’ha premiat, per primera vegada, les obres amb més impacte positiu, social i mediambiental.
En l’edició de 2022 s’ha batut rècord en candidatures, amb 555 treballs inscrits, produïts o difosos per estudis, professionals, estudiants o equips de disseny d’empreses de la Comunitat Valenciana entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2021.
Els projectes dels premiats es van a recollir en un llibre i en una mostra expositiva, disponible de l’1 de juny al 15 de juliol, que formarà part del programa oficial del primer festival de la New European Bauhaus.