VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Centre del Carme fomenta el paper de la família com a transmissor de cultura

ELPERIODIC.COM - 25/03/2020

El centre de cultura contemporània llança el seu programa de mediació i educació en línia #CCCCHabitantEspais amb propostes de tallers, contacontes i entrevistes

#CCCCHabitantEspais proposa una reflexió sobre les maneres d’habitar l’espai per a donar resposta a les necessitats de les xiquetes i xiquets

El Centre del Carme Cultura Contemporània fomenta el paper de la família com a transmissor de cultura i presenta el seu programa  educatiu en línia #CCCCHabitantEspais que trasllada la mediació cultural a les cases.

En el marc del projecte #CCCCenCasa el programa #CCCCHabitantEspais proposa una reflexió sobre les maneres d’habitar l’espai per a donar resposta a les necessitats de les xiquetes i xiquets, un projecte que segons el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont “va més enllà de proposar una sèrie de recursos educatius per a promoure el diàleg, l’atenció i la cura a través de la cultura”.

Pérez Pont ha recordat que “a més del màster PERMEA de mediació i educació a través de l’art, amb projectes com ‘Espai de Telles’ o ‘Mus’n’ Babies’, que han resultat pioners a l’Estat espanyol en l’àmbit de l’educació artística, el Centre del Carme s’ha posicionat com un centre d’art a l’avantguarda de les noves pedagogies de la mediació cultural” i ha afegit que “el nostre objectiu és adaptar-nos a la realitat actual, proporcionant eines que atenguen les necessitats de la infància i també de les persones majors, especialment en un moment tan difícil per a ells”.

L’equip de mediació del Centre del Carme, Arquilecturas, proposa un conjunt d’accions que reflexionen entorn dels espais que habitem tant familiars com escolars. “L’espai ens afecta, però més enllà de les seues característiques arquitectòniques, de l’orientació i superfície, o de la qualitat de la construcció, la relació que establim amb l’entorn pròxim modifica la percepció que en tenim; la manera d’habitar ens construeix” expliquen les directores d’Arquilecturas, Sonia Rayos i Silvana Andrés.

“Entre tots els agents implicats en la trobada amb la infància, hem de trobar la manera de crear un intercanvi dialogant amb les xiquetes i xiquets, i desxifrar els missatges que ens mostren, per a donar cabuda a les seues necessitats reals. No es tracta de moblar els espais amb les nostres idees, sinó de crear les condicions adequades i dotar-los d’eines perquè ells i elles desenvolupen les seues” assenyalen des d’Arquilecturas.

#CCCCHabitantEspais consta de diverses propostes pensant en les cases com a espais de cultura, llocs on es crea, comparteix, transmet i cuida la cultura. Així es podrà gaudir setmanalment dels tallers #CCCC_Arquilecturas, una activitat didàctica i lúdica per a realitzar en família amb pràctiques d’arquitectura per a infants mitjançant material adaptat.

Tenint en compte els recursos que hi ha habitualment a casa, els infants podran aprendre jugant, descobrir les seues cases en l’àmbit arquitectònic i espacial, el sentit de cada element i la seua ubicació, així com l’ús de cada espai, per a fer una nova lectura de l’arquitectura domèstica.

A més s’oferiran tallers o propostes vinculades a les exposicions del Centre del Carme: ‘Escif. Qué pasa con los insectos después de la guerra’, ‘Viatge a Corfú. Carlos Pérez. L’home-museu’, ‘Between debris and things’, o ‘Art al Quadrat. De coros, danzas y desmemoria’. Com a exemple, en aquesta última exposició en la qual les artistes valencianes busquen la recuperació de la memòria històrica a través de la tradició oral, la proposta didàctica promourà el diàleg entre els infants amb els seus avis i àvies perquè els demanen que busquen entre els seus records les cançons populars de la seua infància o joventut.

Debat #CCCC_ArquitecturayPedagogia

El Centre del Carme obrirà en les seues xarxes socials un debat entorn de l’espai com a tercer docent. S’invitarà alguns agents de l’educació, l’arquitectura i l’art a compartir els seus punts de vista entorn de la manera d’habitar els espais a l’escola, la cultura i la casa.

Segons les responsables d’Aquilecturas “l’avorriment ha de ser un dret dels infants, consulta’ls si els abelleix participar en aquesta activitat”.

CCCContesenCasa

El projecte de contacontes del Centre del Carme ‘CCCContes’ que cada cap de setmana s’ha oferit al centre d’art es trasllada a la comunitat en línia amb #CCCContesenCasa. De la mà de Rebombori Cultural s’oferirà un programa setmanal radiofònic que s’endinsarà en el món del conte i el foment de la lectura a través de contes plens de valors positius per a construir una societat millor, més justa, feliç i igualitària, l’estima per la cultura, respecte a les persones majors i a la tradició, l’ecologia i la multiculturalitat…

A més, el Centre del Carme realitzarà entrevistes a personalitats del món de la literatura i oferirà recomanacions de lectures per als infants.

‘La Merienda’, projecte de mediació per a persones majors

‘La Merienda’ és una proposta de l’educadora Alba Cacheda, que té com a objectiu principal articular un projecte de mediació dirigit a persones majors a partir de la formació d’un grup. Inicialment el grup es reuniria tots els dimarts a la vesprada al Centre del Carme amb la finalitat de berenar, estar juntes i generar contingut i programació dirigits a persones majors, però ara aquesta comunitat ha començat a teixir la seua xarxa des de les seues cases, compartint afectes, escolta i cures en una situació que afecta directament aquest grup de persones. A través d’aquestes reunions es busca generar vincles reals i duradors entre la institució i la tercera edat.