VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Centre del Carme aposta pel museu de la cura

ELPERIODIC.COM - 17/09/2020

El Centre del Carme promou la participació ciutadana i compatibilitza la seua activitat presencial amb la virtual

El Centre del Carme Cultura Contemporània aposta pel museu de la cura en el seu programa d'educació i mediació, un projecte que travessa tota la programació del Consorci de Museus per al centre d'art valencià, des de la creació de les convocatòries públiques per a producció artística en entorns de col·laboració i de participació ciutadana fins al mateix programa d'activitats educatives que es desenvolupen al Centre del Carme.

El director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que "estem en un moment de canvi i de transformació dels modes de relació entre l'art i els públics. Durant el confinament per la COVID-19 desenvolupàrem més de 80 activitats virtuals per a acostar la cultura a les llars, una proposta que, després de la reobertura dels centres d'art, estem compatibilitzant amb l'activitat presencial".

Pérez Pont ha afegit que "amb l'inici de la nova temporada aquest cap de setmana reactivem també el programa educatiu del Centre del Carme, un programa basat en l'atenció individualitzada i en grups reduïts, en l'experimentació i l'empoderament dels xiquets i xiquetes i els adults i adultes com a generadors de cultura i la combinació del virtual i el presencial, a través d'una sèrie de propostes adaptades, amb la premissa de gaudir d'una cultura viva i segura".

Un 'Calaix' de 100 m2

El Centre del Carme Cultura Contemporània estrena aquest dissabte un nou espai permanent per a públic familiar. Una iniciativa pionera en l'àmbit de l'educació artística que busca l'apropiació ciutadana de l'espai públic.

Amb el títol 'Calaix', el Centre del Carme, en col·laboració amb Arquilecturas, pretén donar continuïtat a la proposta d''Espai de telles' (espais dedicats a la primera infància 0-3 anys, que ja va ser també pionera en el seu moment, fa quatre anys) i implementarà un nou projecte dirigit al públic familiar, amb activitats dissenyades específicament per a l'etapa 3-6 anys però oberta a totes les edats.

'Calaix' entén el claustre gòtic com un gran 'playground', en el qual els xiquets i xiquetes són rebuts per la institució com a ciutadans de ple dret, i d'aquesta manera es fa un gir al mode en què els i les visitants es relacionen amb la cultura. Ara, quan el públic infantil visite el Centre del Carme, serà la institució la que tractarà d'adaptar-se a la seua manera d'habitar i d'apropiar-se de l'espai. L'objectiu principal del Centre del Carme serà facilitar mecanismes que ajuden a activar la iniciativa personal perquè la infància siga protagonista de la seua pròpia visita i oferir l'oportunitat d'interactuar amb l'espai.

El 'Calaix' és una gegantina proposta de construcció per als xiquets i xiquetes, que pot arribar a mesurar més de 100 metres quadrats, amb possibilitats infinites. L'activitat estarà disponible cada dissabte i diumenge d'11.00 a 13.30 hores. El material es repartirà per unitat familiar o grup de convivència estable, fins que es complete l'aforament.

En el mateix horari se seguirà oferint el taller 'Des de la meua finestra'.

Punt de Mediació i recorreguts acompanyats

El Centre del Carme té a disposició dels i les visitants un Punt de Mediació situat al seu claustre gòtic que funciona com un espai de comunicació bidireccional entre el museu i els públics, un punt d'escolta activa des del qual s'ofereix una atenció individualitzada.

Des d'aquest punt els públics es podran inscriure en grups reduïts de fins a 10 persones en els recorreguts acompanyats pel Centre del Carme (de dimarts a dissabte, a les 17.30 hores, visita general i a les 19.00 hores a la mostra 'Accions Quotidianes' de Maribel Domènech i els diumenges a les 11.30 i a les 13.00 hores, respectivament).

El Centre del Carme està transformant les tradicionals visites guiades per uns recorreguts acompanyats basats en el diàleg, la col·laboració i la informació compartida, per a estimular la capacitat de reflexió i l'elaboració d'opinió crítica en la ciutadania a partir de les obres exposades.

'Performances' sanadores

L'artista i mediadora, Elisa M. Matallín ofereix els dissabtes 19 i 26 de setembre i 3 i 17 d'octubre, un taller de creació escènica amb objectes. A través de dinàmiques i accions amb objectes es posaran en escena situacions d'opressió exercides sobre la dona. Es treballarà el cos i les emocions i les posarà en comú, a partir de detonants visuals i sonors.

'CCCCirc' entre bambolines

Amb la tornada a escola, aquest dissabte (a les 18.00 hores) torna el circ al Centre del Carme, entre bambolines. El públic podrà conéixer com és el circ per dins en un nou espectacle oferit pel Circo Gran Fele. Es tracta d'una classe magistral que farà un repàs de totes les disciplines del circ, des de malabars, acrobàcies, monocicle, fil d'aram i fins i tot pallassos de manera entretinguda, fantàstica, amb diversió assegurada.

Especial 'CCCContes', 'El petit príncep'

El Consorci de Museus i Rebombori Cultural volen celebrar amb els xiquets i xiquetes la tornada a escola amb un especial de CCCContes, aquest diumenge (a les 12.00 hores) amb una adaptació del conte d''El petit príncep' que els invitarà a recórrer els planetes més extravagants i conéixer els seus habitants bojos.

'Mus'n' babies'

El pròxim 27 de setembre el Centre del Carme, en col·laboració amb Utem Escola de Música, oferirà una nova sessió del taller 'Mu'n' Babies' en l'entorn de l'exposició 'Accions quotidianes' de Maribel Domènech. Una nova proposta en què bebés de 0 a 3 anys, acompanyats per les seues famílies, poden experimentar els seus primers passos al museu a través de la música.

Totes les activitats es realitzen amb reserva prèvia, fins que es complete l'aforament, per tal de garantir les mesures de seguretat i higiene que marquen les autoritats sanitàries.

'CCCCenCasa'

Dins del programa 'CCCCenCasa' la pàgina web del Consorci de Museus i del Centre del Carme ofereix més de 30 tallers i propostes artístiques per a fer des de les cases. A aquests se suma el podcast 'CCCContesenCasa' oferit per Rebombori Cultural.