VALENCIA | SOCIETAT

La catedràtica de Medicina Preventiva Dolors Corella entra a la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia

ELPERIODIC.COM - 02/10/2019 | Fotograf: RANF

La catedràtica de l’àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBEROBN) Dolors Corella ha pres possessió com a acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia (RANF). L’acte reconeix la trajectòria científica i acadèmica de la investigadora valenciana, que ha obtingut, entre d’altres, el Premi Jaume I d’investigació mèdica (2018) que concedeix la Generalitat Valenciana o el Premi Memorial Gregorio Marañón a la millor científica en alimentació (2017) de la Reial Acadèmia de Gastronomia.

L’interès actual de Dolors Corella se centra en la integració de l’exposòmica, la fenòmica, la genòmica, l’epigenòmica, la transcriptòmica, la metabolòmica, i altres òmiques (neologisme que es refereix a l’estudi dels organismes d’un ecosistema en relació amb les seues parts). Aquestes òmiques s’apliquen tant en la investigació de les malalties cardiometabòliques com en l’envelliment saludable.

Dolors Corella indica que és un gran honor que la RANF haja promogut i donat suport a la seua entrada a la institució i vol expressar el seu agraïment. Aquest ingrés obre noves oportunitats de treball i difusió de l’activitat investigadora. Concretament, la meua incorporació a la secció cinquena de la RANF, anomenada Salut Pública, Alimentació i Medi Ambient, em permetrà estar en contacte amb tots els prestigiosos acadèmics que la componen i assistir a reunions periòdiques en què tenir l'oportunitat de col·laborar en nous projectes i iniciatives innovadores. S’obri, per tant, una nova via de visibilització i de progrés”, ha indicat l’experta de la Universitat de València.

La presa de possessió de Dolors Corella es va produir dijous 26 a la seu de la RANF. La investigadora valenciana va ser presentada per Francisco José Sánchez Muniz, acadèmic de número de l’entitat, i va tractar el tema “Integració de les anàlisis òmiques en la investigació en salut: promeses i realitats en prevenció i tractament”. Hi va exposar aportacions pròpies que han contribuït a avançar en l’aplicació de les òmiques en investigació en salut dins de la biomedicina personalitzada o de precisió, segons ha informat l’entitat.

Així, la científica valenciana, pionera en el naixement de l’Epidemiologia Genètica i Molecular a Espanya, va explicar les tècniques basades en la integració de les anàlisis genòmiques en la investigació epidemiològica tradicional, fonamentalment en l’àmbit de les interaccions gen-ambient, la qual cosa determina les malalties cardiometabòliques i els seus factors de risc. Entre els factors ambientals, la dieta és el que presenta una major complexitat, per la qual cosa ha donat lloc per al seu estudi més específic a una altra nova disciplina que s’ha anomenat genòmica nutricional o nutrigenòmica.

En aquest sentit, Dolors Corella, va destacar en l’acte de presa de possessió que, en col·laboració amb personal investigador dels Estats Units, “hem contribuït també amb caràcter pioner al naixement d’aquesta nova disciplina i hi duem a terme constants aportacions perquè l’anomenada nutrició de precisió puga ser una realitat a curt-mitjà termini”.

Dolors Corella és catedràtica de l’àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Facultat de Medicina de la Universitat de València. També és cap de grup en el CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició des de l’any 2006. Ha col·laborat amb desenes de grups nacionals i internacionals, ha publicat més de 380 articles i ha dirigit més de 20 tesis doctorals i nombrosos projectes de recerca, tant públics com privats. Forma part de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, i està incorporant la perspectiva de gènere en els seus projectes de recerca a través d’un projecte d’excel·lència PROMETEU. També va obtenir el Premi Internacional Hipòcrates (2017) atorgat per la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia del Principat d’Astúries.