VALENCIA | MEDI AMBIENT

El catedràtic de Parasitologia Santiago Mas-Coma, nou acadèmic de número a la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia

ELPERIODIC.COM - 04/07/2022

Santiago Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València (UV), ha pres possessió com a acadèmic de número a la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia (RANF) de l’Institut d’Espanya

El reconeixement al professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la UV, aquest dijous passat 30 de juny a la seu de la RANF, premia una llarga carrera científica i investigadora, amb més de 430 publicacions essencialment als camps de la Parasitologia, Medicina Tropical i Salut Pública, però també als d’Ecologia, Biologia Molecular, Genètica i Evolució. El seu discurs va versar sobre “Complexitat i dificultats de l’enfocament “Una Salut” en malalties zoonòtiques de transmissió vectorial: Anàlisi multidisciplinària a la Fascioliasi”. El discurs de contestació va anar a càrrec del secretari general de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia, Antonio R. Martínez Fernández.

Especialista en Microbiologia i Parasitologia, Mas-Coma ha enfocat les seues activitats i els estudis sobretot en el camp de l’Helmintologia i de les malalties parasitàries dels humans i els animals, entre els quals destaquen els seus estudis sobre les malalties parasitàries zoonòtiques i de transmissió indirecta per insectes o mol·luscs vectors, essencialment les malalties tropicals desateses en països en vies de desenvolupament. Recentment, ha estat inclòs en el 0,2% dels científics més influents del món en els camps de Parasitologia i Micologia (1a opció), Medicina Tropical (2a opció) i Investigació Biomèdica (3a opció), i en el 0,5% dels científics més influents en el conjunt de totes les disciplines (segons Ioannidis et al., 2019, PLoS Biology 17, 8, e3000384).

La seua prolongada trajectòria ha merescut nombrosos premis, medalles i distincions, entre les quals el títol de doctor honoris causa en reconeixement a les seues aportacions al camp de la cooperació internacional en salut en països en vies de desenvolupament. Les seues contribucions a les malalties de la fascioliasi i la malaltia de Chagas són molt conegudes. Concretament en la fascioliasi humana, les seues contribucions multidisciplinàries a escala mundial han canviat completament la percepció que es tenia aquesta malaltia. Les seues aportacions han arribat a tindre un nivell d’impacte tan gran que l’OMS va prendre la decisió, per primera vegada, d’incorporar una malaltia a la llista de malalties importants de la humanitat, basant-se únicament en les contribucions d’una sola persona.

Ha ocupat altres càrrecs de rellevància internacional com ara el de president de la Federació Europea de Parasitòlegs (EFP) i el de membre de la directiva de la Federació Mundial de Parasitòlegs (WFP).