VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Casa de la Ciència del CSIC mostra la complexa relació entre lògica i humor

ELPERIODIC.COM - 26/04/2022

La seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a València alberga una exposició que indaga en les connexions i divergències entre la ciència i l'humor per a entendre el món

Les obres del dibuixant Manuel Álvarez Junco podran veure's per primera vegada en la capital valenciana fins a mitjan mes de juny, amb entrada lliure

A primera vista, la ciència i l'humor semblen dues formes oposades d'aproximar-se al món. Un punt de connexió entre tots dos mons és la lògica, un mètode per a entendre-ho tot mitjançant una argumentació raonable. Però, mentre la ciència usa la lògica en un sentit positiu, buscant el descobriment, l'humor tracta de burlar-se d'aqueixa exactitud formal. En aquest terreny intermedi habita La lógica del humor, exposició que l'humorista gràfic Manuel Álvarez Junco presenta a la Casa de la Ciència del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a València. La mostra pot veure's fins a mitjan mes de juny amb entrada gratuïta.

En aquesta exposició, composta per 30 dibuixos originals reunits per primera vegada, l'autor madrileny presenta una sèrie de reflexions significatives totalment visuals que exploren la relació entre lògica, ciència i humor. Les obres ofereixen coincidències entre elements formals pertanyents a aquests entorns aparentment tan diferents, de la fusió dels quals resulta un nou significat.

La lògica pertany al món científic i constitueix la peça clau per a establir un abordatge i formalització del que es denomina ‘realitat’. El títol d'aquesta exposició a la Casa de la Ciència de València, La lógica del humor, sorgeix de l'obstinació humana per formalitzar el món i fer-lo coherent. “Suposa que les demostracions i les inferències inductives i deductives, les paradoxes i les fal·làcies, es dirigeixen cap a això que es podria qualificar com a ‘veritat’”, opina Manuel Álvarez Junco.

“No obstant això, ocorre que aquests conceptes, propis del pensament crític, són claus per a la ciència, però també per a l'humor. Si el món del científic és el de les troballes positives, un humorista habita en el dels contrapunts i la burla d'aqueixa ‘exactitud mental’. És a dir, tots dos a la seua manera es dediquen a establir d'una banda les direccions adequades i per un altre els seus qüestionaments i correccions. I, curiosament, valent-se tots dos també d'enllaços elementals abans insospitats”, conclou l'autor.

Per al delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster Verdú, “aquesta mostra acosta la ciència al que té d'activitat artística, aqueixa obstinació humana per descobrir nous horitzons i per creuar els límits del coneixement establit. Estem encantats d'acollir una exposició on ciència i humor es donen la mà per a reconéixer-se com una activitat intel·lectual que es complementa en molts àmbits”.

Per la seua part, Álvaro Pons, professor del Departament d'Òptica de la Universitat de València i expert en còmics, ha expressat la seua immensa alegria per comprovar com aquesta mostra uneix dues dels màxims exponents de l'ésser humà, l'humor i la ciència. “L'obra de Junco destaca per jugar, de manera magistral, amb elements simbòlics que es retroalimenten entre ells i aconsegueixen traure un somriure a l'espectador”.

Manuel Álvarez Junco

Manuel Álvarez Junco és professor emèrit de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid. Ha publicat diversos articles en revistes acadèmiques a Espanya, Mèxic, el Japó i el Regne Unit, així com diversos llibres, entre els quals destaquen El humor gráfico y su mecanismo transgresor, El espejo y el martillo y Una imagen para el Quijote.

Membre de l'Instituto Quevedo de l'Humor, de la Universitat d'Alcalá, Junco ha impartit conferències en diferents centres universitaris europeus i americans, publicant la seua obra gràfica als Estats Units (Saturday Review, Tláloc) Espanya (Triunfo, El País, Interviú), Mèxic (Newsweek), etc. Va ser nomenat Notario del Humor 2020, per FECO i la Universitat d'Alacant, i la seua obra ha estat exposada en el World Press Cartoon de 2021. Ha realitzat exposicions als Estats Units, Mèxic, Itàlia, la Xina, Colòmbia i Kuwait, entre altres països.

La mostra pot veure's a la sala d'exposicions de la primera planta de la Casa de la Ciència del CSIC a la ciutat de València (carrer Batlia, 1, a la Plaça de la Verge), de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 19 hores, i dissabtes de 10 a 14 hores, amb entrada gratuïta.