Carmen Agulló: “Fa falta que les experiències de l'escola pública siguen conegudes i practicades”
âL'escola valenciana sempre ha sigut renovadora. Hi ha escoles públiques innovadores i renovadores, però fa falta que les experiències de l'escola siguen conegudes i practicades per a continuar amb la flama de la renovació pedagògicaâ, afirma la doctora en pedagogia i docent Carmen Agulló sobre el llibre 20 mestres del s XX al PaÃs Valencià (Edicions 96), que ha coordinat juntament amb el també docent i activista Vicent Romans i que tots dos presenten aquesta vesprada en la Fira del Llibre. âLa nostra és una història d'un magisteri implicat en la renovació pedagògicaâ, explica Agulló qui subratlla que âes fa necessari reivindicar els seus referentsâ.
L'obra 20 mestres del s XX al PaÃs Valencià , sobre la innovació pedagògica duta a terme en les aules valencianes al llarg del segle passat, recopila les biografies d'una selecció parità ria de vint mestres que van exercir en diferents llocs del territori valencià , les prà ctiques dels quals van ser i continuen sent innovadores. âEns hem deixat molts homes i dones, però tots els corrents estan representats i també diferents comarquesâ, afirma Agulló.
En aquesta lectura âdes del passat cap al futurâ de l'escola valenciana destaca, d'altra banda, qui i com parlen d'aquests mestres: âEs tracta de biografies no clà ssiques que han sigut redactades per persones de l'à mbit de l'ensenyamentâ, comenta la doctora en pedagogia. Els autors, des de mestres d'Infantil i Primà ria a professors de Secundà ria, Batxillerat i universitat, han tingut llibertat total per a enfocar cada biografia. Alguns ho han fet des dels testimonis de companys; uns altres, a partir de converses amb alumnes; uns altres, a partir del llegat dels seus escrits; i uns altres, partint de fonts documentals. âSón mestres parlant de mestresâ, diu Agulló, l'à nim dels quals és âdemostrar l'actualitat i vigència d'aquestes prà ctiques d'ensenyamentâ.
La coordinadora de la publicació recorda que a principis del segle XX ja hi havia escoles a l'aire lliure a la Comunitat Valenciana, i cita els exemples de mestres com Adelina Barrés Ballester, que era experta en Montessori, o Carmen Valero Gimeno, que aplicava les tècniques de Freinet, dos corrents amb gran predicament en l'actualitat.
Entre els mestres i mestres que arreplega el llibre estan Natividad RodrÃguez Atalaya, Amalia i Ana Carvia Bernal, Antonia Maymón, Maria Ibars, Amparo Navarro Giner, Carmen Valero Gimeno, Francisca Sanchis Ferrer, Adelina Barrés Ballester, Josefina Fernández Casares, Empar Granell, Ricardo Vilar-Negre, José Casasola Salmerón, Rafael Arizo Aparici, Ventura Pascual i Beltrán, Carles Salvador, Enric Soler i Godes, José Quirós GarcÃa, Ramón Ramia Querol, Melchor Botella MartÃnez i Vicent Costa Vercher.
Agulló és doctora en Pedagogia, professora titular en la Universitat de València i investiga la història de l'educació a la Comunitat Valenciana durant la II República i el franquisme. Vicent Romans, president d'Escola Valenciana entre 1994 i 2002, és professor de valencià i mestre de Geografia i Història.