elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València retarda la prohibició d'accés als cotxes més contaminants dels pobles de la DANA: dates i terminis de la ZBE

València retarda la prohibició d'accés als cotxes més contaminants dels pobles de la DANA: dates i terminis de la ZBE
  • El regidor de Mobilitat destaca que “la normativa no pot perjudicar les persones amb menys possibilitats per a canviar el seu vehicle”

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València, Jesús Carbonell, ha explicat este dijous que en l'esborrany de l'Ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), aprovat en la Junta de Govern el passat 27 de desembre, es va incloure un nou calendari escalonat d'aplicació d'esta normativa. Este té en compte l'impacte de la dana i la publicació per part de l'Estat, el passat 24 de desembre de 2024, d'una sèrie d'ajudes econòmiques en matèria de transport públic que imposen, a les entitats locals sol·licitants, l'entrada en funcionament de les seues zones de baixes emissions durant 2025.

D'esta manera, el calendari d'aplicació de la normativa ZBE queda del següent mode:

Des de l'entrada en vigor de la norma fins al 30 de novembre de 2025 es posarà en marxa una fase informativa on es donarà preavís als vehicles afectats per les restriccions. L'1 de desembre de 2025 s'iniciarà la fase sancionadora que afectarà els vehicles més contaminants registrats fora de la província de València, que es mantindrà durant l'any 2026. L'1 de gener de 2027 s'ampliarà la fase sancionadora als registrats a la província de València excloent a aquells matriculats a la ciutat de València. Finalment, l'1 de gener de 2028 es farà extensible a qualsevol vehicle que entre en el municipi.

A més de l'anterior, s'aplicarà una moratòria en l'inici del règim sancionador, amb vigència fins al 31 de desembre de 2027, als vehicles més contaminants registrats en els municipis arreplegats en l'Annex del Decret 164/2024, de 4 de novembre, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores i del procediment de concessió directa d'ajudes urgents als municipis afectats pels danys produïts pel temporal de vent i pluges iniciat en la Comunitat Valenciana el 29 d'octubre de 2024; i amb vigència fins al 31 de desembre de 2028, als vehicles més contaminants registrats en les pedanies del municipi de València arreplegades en l'Annex de l'indicat Decret.

“Els veïns de València no hauran de preocupar-se per la ZBE fins a 2028, ja que hem optat per una normativa blana, perquè pretenem protegir els interessos econòmics i socials dels veïns, i especialment per a evitar que els perjudicats siguen aquells amb menys recursos”, ha assenyalat Carbonell. “A més, en 2028, la xifra de vehicles que no podrien circular serà molt baixa. Així i tot, podran circular 48 dies a l'any i tindran un títol per a viatjar gratis tot l'any en l'EMT. La normativa no pot perjudicar les persones amb menys possibilitats per a canviar el seu vehicle”, ha defés l'edil.

Per a la implantació de les ZBE s'estan instal·lant, de manera progressiva, fins a 278 càmeres d'accés en 68 punts de control, que verificaran els permisos d'accés mitjançant la lectura automàtica de matrícules, així com cartelleria informativa al llarg del perímetre.

Delimitació de la Zona de Baixes Emissions

L'esborrany de l'Ordenança definix, finalment, una única Zona de Baixes Emissions, 'València ZBE', que abasta una superfície de 27,8 km² i està delimitada per la Ronda Nord, avinguda dels Tarongers, la Serradora i el Bulevard Sud. L'àrea de Ciutat Vella Nord, que inicialment es plantejava com una ZBE amb particularitats pròpies, la 'Ciutat Vella Zona de Baixes Emissions d'Especial Sensibilitat', continuarà regulada com una Àrea de Prioritat Residencial (APR Ciutat Vella Nord) amb les mateixes restriccions que en l'actualitat com APR a les quals se li afigen les noves restriccions de València ZBE que apliquen també a la resta de la ciutat.

Excepcions

Com ja es va explicar, la ZBE s'implantarà de manera progressiva i afectarà turismes, motocicletes i ciclomotors amb l'etiqueta A, segons el catàleg de distintius mediambientals de la DGT, excepte algunes excepcions. Quedaran exclosos de les restriccions els vehicles associats a activitats econòmiques (Pimes, autònoms...), amb la finalitat de protegir els interessos econòmics i socials de la ciutat.

Tampoc tindran obligació els vehicles usats per titulars de targeta d'estacionament PMR (per a persones amb mobilitat reduïda), els de famílies nombroses o amb menors de tres anys, aquells en els quals viatgen embarassades o persones amb mobilitat reduïda temporalment o els vehicles d'emergències, servicis essencials i els considerats històrics, encara que estos últims tindran la limitació de 96 accessos anuals.

Així mateix, per a aquells vehicles considerats com més contaminants i que no complisquen els criteris per a ser exceptuats, l'ordenança contempla un dret de 48 accessos anuals a la Zona de Baixes Emissions.

Foment de la mobilitat sostenible

La implantació de restriccions en el trànsit de vehicles anirà acompanyada per una sèrie de mesures de l'Ajuntament de València per a impulsar el canvi cap a l'ús de formes de transport més sostenibles, la millora de l'accessibilitat, l'electromobilitat, la promoció de pràctiques sostenibles en la distribució urbana de mercaderies i el reforç de la seguretat viària, així com de mesures compensatòries per a reduir l'impacte econòmic en les persones afectades.

Entre altres coses, Mobilitat preveu aprovar un títol gratuït temporal d'EMT per a les persones empadronades a València i titulars de vehicles afectats per les restriccions que els porten a desballestar i no adquirisquen un altre vehicle durant el temps de validesa del títol. També es preveu permetre l'accés diürn a la ciutat de camions zero emissions de fins a 18 tones, sempre que no superen els huit metres de longitud total, un fet que arreplega l'actual Ordenança de Mobilitat.

Pujar