VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Els capvespres de juliol del Botànic s’omplin de ciència i música amb el cicle Ciència a la fresca

ELPERIODIC.COM - 03/07/2019

Aquest estiu el Botànic ofereix una activitat única per a les nits de juliol, els tres primers dijous de mes acollirà Ciència a la fresca, organitzat junt a la Física del Grel, un cicle on interessants continguts científics es mostraran junt a actuacions musicals molt especials, en un ambient on prendre alguna cosa fresqueta i gaudir dels capvespres al Jardí. Es pot imaginar un pla millor?

Així, podrem escoltar parlar de ciència al temps que gaudim d’una estona d’esbarjo i entreteniment, amb divulgadors i divulgadores parlant dels seues temes d’investigació i treball habituals, música agradable entre xarrades, i un punt de servei per a prendre una beguda. La ciència ha anat prenent el carrer, i els llocs d’oci, buscant nous formats i espais per acostar-se a la ciutadania, per això el Botànic se suma amb Ciència a la fresca.  

El dijous 4 de juliol comença el cicle amb la ciència minúscula. De botànica minúscula ens parlarà la doctora en filogeografia Isabel Martínez-Nieto, sobre els gens de l’arboç i com fan que les seues fulles estiguin adaptades a la radiació solar, al front de la física minúscula estarà la catedràtica Ana Cros parlant-nos de nanotecnologia i de com s’amaga en els nostres objectes quotidians, i acabarem amb Carlos Romà, doctor en biologia molecular i genètica, investigador i divulgador, i la medicina minúscula a través d’una suggerent simfonia de destrucció molecular sobre les batalles a petita escala que es lliuren en el nostre organisme. Totes tres xarrades es combinaran amb la música minúscula de Paper moon que combina estils com el jazz, el soul o el pop des d'una arrel de jazz manouche, interpretant tant versions com temes propis.

La ciència insòlita serà la protagonista l’11 de juliol. El catedràtic i divulgador José Ramon Alonso, autor del llibre botànica insòlita, ens contarà una de les seues meravelloses històries, aquesta vegada sobre el plàtan. Perquè no cal anar a les plantes més exòtiques per descobrir les coses més fascinants. I l’acompanyarà per la seua banda el divulgador Nahum Méndez amb geologia insòlita, i tractarà de la història del nostre planeta a nivell geològic, amb totes les curiositats i elements per descobrir encara. Amb ells dos podrem gaudir eixe dia de la música insòlita de Carlos Sanchis, multiinstrumentalista i compositor. Heu sentit sonar al xerrac o el theremin?

I el tercer dia de Ciència a la fresca estarà dedicat a la ciència a lo bèstia. Així, el 18 de juliol, Anna García, la directora del Museu de Història Natural de la Universitat de València, arribarà amb la paleontologia a lo bèstia, i tractarà de que ens imaginem que significa tirar el calendari arrere mils de milions d’anys. Per la seua banda, M. Ángeles Alonso, doctora en biologia, serà l’encarregada de la botànica a lo bèstia, perquè les plantes poden ser organismes dels de més dimensions i els més longeus del nostre planeta. I tancarà l’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà amb el medi ambient a lo bèstia, i tots els canvis que s’estan produint a nivell planetari degut a la crisi climàtica. Aquest dia la música a lo bèstia correrà a càrrec de l’atrevida percussió afro-brasilera de cientambores.

Una programació d’allò més completa per a Ciència a la fresca, que pretén oferir divulgació científica en un espai d’oci, a més de combinar la divulgació de la botànica amb altres disciplines per atraure al públic més variat. A més, l’opció de gaudir del Botànic a poqueta nit, quan ja està tancat al públic, suposa una de les activitats culturals més interessants de la ciutat en aquest mes de juliol per als qui encara els falta per agafar vacances o els qui les passen ací.

Totes les sessions son a les 20 h, a la plaça Carles Pau del Jardí Botànic, i d’entrada lliure. Més informació a www.jardibotanic.org

MÉS FOTOS