VALENCIA | SANITAT I SALUT

Un de cada quatre xiquets valencians pateix sobrepès i el problema no és només alimentari

LAURA HERRERAS - 03/12/2021

El Col·legi de Nutricionistes està fent el primer mapa de l'obesitat infantil a València, un projecte pioner a nivell europeu

Hora de fer la compra i tenim poc temps i poques idees. Avui els xiquets soparan salsitxes, pizza, sant jacobo o varetes de lluç? Els hem donat de berenar galetes perquè cada cop que els oferim fruita comença una batalla? Si la resposta a aquestes preguntes és afirmativa, l'alimentació que estan rebent els xicotets no és la millor i així ho desvetlla un estudi del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa).

L'entitat ha llançat un projecte (Avaluació Nutricional de la Població Infantil a València) pioner a nivell europeu per dibuixar el primer mapa de l'obesitat infantil amb totes les causes i condicionants entre xiquets de 5 i 14 anys. El projecte s'està realitzant a la ciutat de València des del novembre, concretament als barris de Sant Marcel·lí, Font de Sant Lluís i Lluís Oliag-Monteolivete i està llançant conclusions molt interessants.

I és que l'alimentació del present és la salut del futur i és per això que és tan important prevenir l'obesitat en edats tan primerenques. Actualment, 1 de cada 4 xiquets valencians pateix sobrepès i al voltant del 12% obesitat. Entre els menors que els nutricionistes estan veient a la consulta, més del 80% té un excés de massa corporal.

Què hi ha darrere aquesta xifra tan alarmant? La forma d'alimentar-vos, moure'ns i el nivell socioeconòmic també és responsable. Tal com explica Ruth García, a les consultes estan veient com la dieta de la majoria dels menors és a base de pasta, arròs i ultraprocessats: “Els pares ens diuen que als seus fills els agraden les galetes i les prefereixen a la fruita o la verdura. De fet, la majoria d'aquestes famílies van a menjadors escolars i gràcies a això prenen racions de fruites i verdures”.

En aquest sentit, moltes de les famílies enquestades reconeixen que van una vegada a la setmana a restaurants de menjar ràpid. A més, una altra situació que s'estan trobant a la consulta és que l'obesitat o l'excés de pes van relacionats amb problemes econòmics. De fet, dins dels mateixos barris, es veu aquesta diferència per zones: “L'accés a productes frescos i saludables cada vegada és més complicat per a les classes baixes”, ha detallat Luis Cabañas, secretari del CODiNuCoVa.

En la presentació del Projecte ENPIV també han comptat amb la participació d'Isaura Navarro, secretària de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, qui ha reconegut la manca de nutricionistes en el sistema públic valencià. En aquests moments només n'hi ha tres per a tota la ciutat de València, cinc en total a la Comunitat Valenciana, encara que l'objectiu és ampliar-lo, diu: “Parlem d'un problema terrible de sobrepès i per fer-hi front necessitem comptar amb dietistes a la salut pública” .

Des de CODiNuCoVa demanen les ràtios de nutricionista per població que exposa l'OMS: 1 dietista per cada 100 llits d'hospital i un per cada 50.000 targetes sanitàries.

Com participar a l'estudi de l'obesitat infantil a València?

De moment, el projecte compta amb mig centenar de xiquets participants i l'objectiu és arribar a 900 i estendre's a altres zones perquè siga una mostra representativa de la societat valenciana. Les famílies interessades a participar-hi poden contactar a través del telèfon 672 63 64 50, el correu projectes@codinucova.es i la web https://www.codinucova.es/servicios/actualidad/3324-ayudanos-a-conocer-la- situació-de-l'obesitat-infantil-en-valència.

MÉS FOTOS