El bosc urbà de València aconseguix un valor de 404,66 milions d'euros i col·loca a la ciutat en l'octava d'Europa per nombre d'arbres
Més de 405 espècies conformen un total de 419.034 arbres
El valor total del bosc urbà de València aconseguix els 404,66 milions d'euros. Esta xifra, aportada en el monogràfic “El valor del bosc urbà de València” i editada per la Regidoria de Parcs i Jardins, reflectix la importància econòmica dels beneficis que oferixen els milers d'arbres, palmeres, arbustos i plantes que hi ha en el terme municipal en concepte de captació de contaminació, el segrest de carboni, la producció d'oxigen que millora la qualitat de l'aire que respirem, l'estalvi energètic en edificis i la reducció de l'escorrentia d'aigua.
El segon tinent d'alcalde i regidor de Parcs i Jardins, Juanma Badenas, ha explicat que “l'inventari d'arbratge realitzat ens permet conéixer cadascun dels arbres de la ciutat i monitorar estretament el seu desenvolupament i estat sanitari ens brinda l'oportunitat de gestionar eficaçment este valuós patrimoni, mantenint la seua funcionalitat i minimitzant els riscos i incidents”.
Així mateix, Badenas ha afegit que l'estudi “ens mostra en tota la seua dimensió el patrimoni forestal de la nostra ciutat i quantifica el valor dels principals servicis ecosistèmics que ens proporciona i que resulten de gran transcendència per a la nostra salut, com ho són la producció d'oxigen o la mitigació de la contaminació”.
Per primera vegada, esta publicació ha fet una anàlisi exacta o inventari de l'arbratge de la ciutat quantificant un total de 419.034 arbres que es distribuïxen de la manera següent:
- Zones verdes i arbratge viari de conservació municipal: 148.270 arbres
- Zones verdes no municipals: 159.233 arbres
- Zones forestals: 111.531 arbres
- Total arbratge a València: 419.034 arbres
L'estudi ressalta que el bosc urbà emmagatzema més de 48.000 tones de carboni i segresta anualment prop de 3.700 tones, la qual cosa equival a un valor econòmic superior als 11,7 milions d'euros. A més, la vegetació urbana ajuda a retindre l'aigua de pluja, reduint l'escorrentia i estalviant costos significatius en infraestructures de sanejament.
L'estudi “El valor del bosc urbà de València” identifica les espècies més comunes en l'arbratge de la ciutat, tant en àrees de viari com en jardins. “La diversitat d'espècies és un reflex del compromís de València amb la conservació del nostre entorn natural”, ha assegurat el regidor delegat de Parcs i Jardins.
En les zones verdes de conservació municipal s'identifiquen 405 espècies arbòries diferents, la qual cosa dona una idea de la seua magnífica diversitat. El bosc urbà de València no sols inclou àrees de conservació municipal, sinó també zones verdes privades i públiques no municipals. Estes àrees representen un 38 % de la cobertura arbòria de l'entorn urbà, integrant més de 233 espècies diferents en el viari i 391 als jardins.
Les espècies d'arbres més freqüents als carrers de València inclouen al “pinus halepensis” (pi blanc) que amb 113.514 exemplars, representa el 43,69 % de l'arbratge urbà. Este arbre és fonamental per a la infraestructura verda de la ciutat a causa de la seua capacitat per a adaptar-se a les condicions urbanes i el seu paper en la captura de carboni.
Conservació municipal
El bosc urbà de València abasta una superfície total de 1.254 hectàrees de parcs i zones verdes públiques de conservació municipal. Això significa que l'Ajuntament gestiona i conserva 15,5 metres quadrats de zones verdes per habitant, superant el valor recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que establix com a acceptable una relació de 15 metres quadrats per habitant a les ciutats. “Este esforç demostra el compromís de València amb el benestar dels seus ciutadans i la conservació de l'entorn natural”, ha conclòs Juanma Badenas.
Als jardins de València es troben 391 espècies diferents, la qual cosa reflectix la riquesa i diversitat de la flora urbana. La comparació amb altres ciutats del món revela que la ciutat té una bona base en termes de gestió de zones verdes i biodiversitat. De fet, és la setzena ciutat occidental en nombre d'arbres, la tercera d'Espanya i l'octava a Europa. El seu percentatge de cobertura arbòria està al nivell de Los Angeles i prop de Londres i San Francisco.
Distribució del bosc urbà per barris
Cadascun dels 19 districtes de València es beneficia del bosc urbà de diferents maneres. Algunes de les dades més destacades inclouen:
- Pobles del Sud: és el districte amb major valor estructural (170,46 milions d’euros) i el major total de beneficis anuals (3,3 milions d’euros)
- Quatre Carreres: segon en beneficis totals amb 996.346,38 euros anuals i un valor estructural de 32,09 milions d’euros
- Campanar: tercer districte amb més beneficis, 619.963,25 euros anuals i un valor estructural de 20,78 milions d’euros
- Pobles del Nord: encara que amb un menor total de beneficis anuals (882.678,33 euros), destaca pel seu significatiu valor estructural de 40,71 milions d’euros
València va rebre recentment el títol de Tree City of the World per la FAO i l’Arbor Day Foundation, gràcies a les seues polítiques proactives en la conservació i expansió del seu patrimoni verd. Iniciatives com el Pla Verd subratllen el compromís de la ciutat amb un futur a favor de la conservació dels espais naturals.