VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Boluda respon a les paraules de Belarra contra Juan Roig (Mercadona): “O tots som capitalistes despietats o no som cap”

LAURA HERRERAS - 24/01/2023

El president de l´Associació Valenciana d´Empresaris lamenta la imatge que s´està donant dels empresaris: “Em sembla una bogeria”

Vicente Boluda, president d'AVE, lamenta la crispació política actual i demana als partits que governen arribant a acords, denuncia també que s'està donant una imatge molt negativa dels empresaris que no es correspon amb la realitat i espera que el 2023 siga un any esperançador per a l'economia valenciana.

Aquest dimarts s'ha celebrat un nou esmorzar de Nova Economia Fòrum Tribuna Mediterrània a València on Vicente Boluda, president de l'Associació Valenciana d'Empresaris i de Grup Boluda ha estat el convidat especial. Presentat per Juan Roig, president de Mercadona, Boluda ha repassat els temes principals d'actualitat davant d'un nodrit grup d'empresaris i representants polítics entre els quals hi havia el president del PPCV, Carlos Mazón, o la Delegada del Govern a la Comunitat, Pilar Bernabé entre altres.

Entre els temes més destacats, Vicente Boluda ha lamentat que la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, haja acusat al president de Mercadona, Juan Roig, de ser un “capitalista despietat” i “d'estar fent-se d'or” a costa de la crisi econòmica. El president del Grup Boluda ha estat clar: “O tots som capitalistes despietats o no en som cap”.

En aquesta mateixa línia, Vicente Boluda es pregunta que si la gasolina puja cal culpar el president de Repsol: “Intentem portar les nostres empreses tan bé com podem, no hi ha cap monopoli, això em sembla una bogeria”.

Minuts abans, el mateix president de Mercadona, responia indirectament a aquestes acusacions defensant la tasca de l'empresariat: “Som els que juntament amb els directius generem riquesa i benestar. Si després als qui els toca gestionar-ho ho saben fer doncs hi ha riquesa per a tots; i sinó, doncs hi ha enfrontaments”.

Crispació política

El president d'AVE, en el seu discurs, manifestava la seua preocupació pel “clima de permanent crispació” que es dóna a la vida politicoinstitucional i demanava que es rebaixe el to: “La política és l'art d'arribar a acords i serveix per solucionar la vida dels ciutadans. […] Pensar diferent, amb lleialtat i complint amb la legalitat vigent, és la base del nostre avenç”.

Preguntat per la possibilitat que el Govern intervinga els preus dels aliments davant la seua brutal pujada, Boluda no ho veu adequat ja que això acabaria amb els empresaris: “Qualsevol intervinció que siga per protegir tots aquells ciutadans que no poden accedir a coses em sembla fantàstic. Però per això a picar els empresaris em sembla que és una barbaritat, cal frenar-se una mica”, demana el president d'AVE.

"Mai acabaran amb els empresaris"

Una de les qüestions que se li han plantejat és si té por a “l'extermini” dels empresaris que es produeix des d'alguns estaments de la política: “No tinc por de res, això [l'extermini] ja ho van fer els nazis i no van poder acabar amb els jueus. Per molt que ens exterminin els empresaris, sempre en quedarà algun viu per continuar creant una empresa”. Una resposta que ha generat l'ovació del públic present.

Previsions optimistes per al 2023

Vicente Boluda ha estat preguntat també per les previsions econòmiques que maneja a la Comunitat Valenciana el 2023 i es mostra optimista: “Sempre ho he estat”. El president d'AVE considera que si s'aconsegueix contenir la despesa pública, “l'endeutament és brutal a València”, a la Comunitat l'espera un futur “magnífic”: “Cal controlar el deute que és desmesurat però s'està generant més ocupació que a la mitjana espanyola i crec que el futur és esperançador”.

Boluda ha lamentat, això sí, que a València coste viure un 7% més que a Madrid, cosa que pot ser un efecte dissuasiu per als empresaris.

Eleccions

Pel que fa al futur polític i a les properes eleccions, Boluda considera que els partits han de fer “un projecte il·lusionant per al ciutadà” i espera que pugui continuar governant un dels dos partits que representen el bipartidisme, sense que hagin de dependre de “partidets que només generen conflicte per fer-se necessari”.

“Tant me fa que siga un o altre [amb clara al·lusió a PP i PSOE] són molt diferents quan governen amb una idea tranquil·la però que no necessiten cap partit xicotet que els faça fer totes les xorrades que fan”.