Blanch encapçala la delegació castellonenca del PSPV a l'acte a favor del Corredor Cantàbric-Mediterrani
El secretari general del PSPV-PSOE a la provÃncia de Castelló, Ernest Blanch, ha encapçalat la delegació del Partit Socialista de Castelló a l'acte reivindicatiu que s'ha celebrat aquest matà a València per a proclamar la necessitat de recuperar el projecte del Corredor Cantà bric-Mediterrani que amb l'arribada del Partit Popular al Govern d'Espanya a la fi de 2011 va desaparéixer de l'agenda de les infraestructures.
Blanch ha coincidit en l'acte reivindicatiu amb el director general d'Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, Carlos Domingo, que ha sigut un dels encarregats de sostindre la pancarta reivindicativa. També ha estat present el secretari general del PSPV-PSOE en la comarca de l'Alt Palancia, Benjamà Escriche.
Entre els assistents a aquest acte reivindicatiu ha cridat poderosament l'atenció l'absència de la presidenta regional del PP, Isabel Bonig, i del president provincial del PP, Miguel Barrachina, "que una vegada més, han donat l'esquena a un projecte que és fonamental per a la nostra Comunitat i la nostra provÃncia".
Blanch ha destacat "a pesar que Rajoy va amagar aquest projecte en un calaix res més arribar a Moncloa, afortunadament Pedró Sánchez i Ximo Puig tenen el ferm propòsit d'impulsar-ho pel seu carà cter estratègic per al conjunt del paÃs i, molt especialment, per a l'economia de la Comunitat Valenciana".
En aquest sentit, considera "molt important" que aquesta mateixa setmana el President Puig vaja a acudir a Brussel·les per a reivindicar la necessitat que la Unió Europea aposte per aquest corredor.
Per la seua part, el secretari general del PSPV-PSOE en l'Alt Palancia, BejamÃn Escriche, ha recordat que "en els anys 2010/2011, el govern presidit per José Luis RodrÃguez Zapatero va iniciar l'impuls d'una infraestructura fonamental per a superar l'anacrònic sistema radial d'Espanya, en el qual tot ha de passar per Madrid, per a crear un sistema en xarxa que vertebre molt millor el territori espanyol. Es tracta de l'eix Cantà bric-Mediterrani. Un corredor ferroviari que ha de connectar les dues zones que més riquesa aporten al PIB espanyol, el Mediterrani i el Cantà bric, al mateix temps que posa en el mapa de les xarxes de comunicacions més importants a Aragó, principalment a Saragossa i Teruel i, dins de les terres valencianes, a l'Alt Palancia. Aquest eix ferroviari ha de connectar-se amb l'altre gran eix, el Corredor Mediterrani, que ens ha d'unir amb Europa. Sens dubte, una aposta important per al progrés del paÃs".
Però tal com narra el mateix Escriche, "per desgrà cia, a la fi de 2011 Mariano Rajoy arribava a la Moncloa i aquest projecte va ser enviat a un calaix i allà va quedar oblidat fins al dia de hui. Afortunadament, ara Moncloa té un altre inquilÃ, aixà que és moment d'exigir-li a Pedro Sánchez desempolse aquest projecte i ho torne a posar en marxa. Això sÃ, igual que llavors en l'Alt Palancia donà vem la nostra opinió sobre aquesta iniciativa, hui diem exactament el mateix. L'eix Cantà bric-Mediterrani ha de posar-se en marxa ja, però comptant amb la nostra opinió, i aquesta es redueix a quatre punts principals:
1. Aquest nou eix ferroviari no pot ser l'excusa per a disminuir o eliminar les rodalies que ens connecten amb la ciutat de València. Ha de ser complementari.
2. Els habitants de l'Alt Palancia no ens podem acontentar amb veure passar el tren des dels nostres pobles. Nosaltres posem el territori, perquè per a anar de València a Terol, Zaragoza o Bilbao, han de passar per acÃ. Però el Govern d'Espanya i la Generalitat Valenciana han d'invertir en les infraestructures necessà ries per a potenciar els nostres polÃgons industrials i plataformes logÃstiques que facen possible la creació d'un teixit industrial fort, crear llocs de treball i aprofitar les oportunitats que ens brinda aquest eix de comunicacions, molt més en una comarca com la nostra que pateix un seriós problema de despoblació.
3. Aquesta infraestructura ha de ser compatible amb el respecte al ric patrimoni mediambiental que té la nostra comarca perquè, a part de ser un dels factors principals que ens proporciona qualitat de vida, és un dels principals ressorts econòmics que tenim, principalment en el turisme.
4. La planificació d'aquesta infraestructura ha de fer-se comptant amb l'opinió de tots els pobles per on discórrega. S'ha de fer compatibilitzant els projectes de desenvolupament de cadascun dels nostres pobles i les actuals infraestructures. Això només es pot fer mitjançant la lleialtat institucional i el dià leg de totes les administracions, la local, l'autonòmica i l'estatal".