La Biblioteca Històrica de la Universitat de València homenatja Carmelina Sánchez-Cutillas amb la lectura continuada de ‘Matèria de Bretanya’
Amb motiu del Dia del Llibre Valencià 2021, la Biblioteca Històrica organitza una jornada de reconeixement de la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas. Entre les activitats programades es realitzarà una lectura continuada de la seua obra ‘Matèria de Bretanya’. També es podrà visitar l’exposició itinerant ‘Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci’, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i contemplar les peces que conformen l’«Univers Carmelina», una petita mostra d’obres de fons antic de la Biblioteca Històrica.
El 20 de novembre de 1490, la primera edició de Tirant lo Blanc, l’obra del valencià Joanot Martorell, eixia de la impremta de Nicolau Spindeler. La Biblioteca Històrica de la Universitat de València conserva un dels tres únics exemplars coneguts d’aquesta obra, tan rellevant en la literatura i cultura valencianes que, l’any 2000, la Generalitat instituïa aquesta data com el Dia del Llibre Valencià.
Per tercer any consecutiu, la Biblioteca Històrica vol celebrar aquest dia amb una lectura continuada a la sala Duc de Calàbria de la Universitat de València. Enguany, l’autora triada per votació oberta ha estat Carmelina Sánchez-Cutillas, a qui, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha nomenat Escriptora de l’Any 2020-2021.
Al llarg de la jornada, més de cent participants llegiran fragments de la seua cèlebre obra, ‘Matèria de Bretanya’. En el llibre, mereixedor del Premi Andròmina en 1975, l’autora recull, amb atractiva i acurada prosa poètica, els seus records d’infantesa a Altea, poc abans de la Guerra Civil.
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha col·laborat en aquesta activitat amb la cessió de l’exposició itinerant ‘Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci’, que durant l’Any Carmelina ha visitat diferents localitats. La mostra podrà ser visitada durant tot el dia.
A més, la Biblioteca Històrica ha buscat accentuar una faceta de l’autora prou desconeguda, però igualment distingida: la seua passió per la història i la literatura medieval valencianes. Per a les seues investigacions sobre personatges històrics com Jaume I el Conqueridor, Pere el Cerimoniós o sant Vicent Ferrer, l’escriptora de ben segur s’envoltaria d’obres que conformen un particular «Univers Carmelina». La Biblioteca Històrica exposarà una selecció del seu fons d’aquestes obres originals, les quals també es poden trobar digitalitzades, per facilitar-ne la conservació i consulta, a la biblioteca digital SOMNI (http://somni.uv.es).
El públic, a més a més, podrà contemplar l’únic exemplar conegut de l’incunable Lo somni de Joan Joan de Jaume Gassull, poeta satíric valencià, a qui Carmelina dedicà un dels seus treballs. Imprès a València per Lope de la Roca en 1497, forma part de l’exposició 100 anys fent llibres, una mostra en commemoració del centenari de Publicacions de la Universitat de València que es pot visitar a la sala Duc de Calàbria.
Totes les activitats seran d’accés lliure i gratuït i tindran lloc, el pròxim 17 de novembre de 2021 a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica (Centre Cultural La Nau), des de les 10.30 fins a les 20.00 h. Durant la jornada, es podrà gaudir d’algunes peces musicals interpretades pels membres de l’Orquestra de la Universitat de València.