VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

El barri de Sant Isidre, un barri travessat pel ferrocarril

ELPERIODIC.COM - 05/03/2021

Ajuntament i Adif creen un grup de treball per intentar reduir l'impacte paisatgístic de les vies de tren

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha acordat la creació d'un grup de treball entre l'Ajuntament i l'entitat pública empresarial ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries, dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) encarregat d'abordar i plantejar soluciones als principals problemes d'accés, urbanisme i mobilitat del barri de Sant Isidre. Així ho ha concertat l'alcalde de València, Joan Ribó, amb el director general de Conservació i Manteniment, Ángel Contreras, i el director general de Negoci i Operacions Comercials d'ADIF, Jesús Campo, en la reunió telemàtica que han mantingut este matí, en la qual també ha participat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

L'alcalde ha defensat els plantejaments de l'Associació de Veïns de Sant Isidre respecte a les necessitats del barri. Entre els temes sobre la taula, l'obertura del carrer dels Gremis, l'ús de l'antiga ‘estacioneta’, el projecte d'enjardinament del talús de les vies de ferrocarril, i la situació del pas inferior de les cotxeres EMT i part històrica. La reunió ha comptat amb la participació també del vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el director general de Negoci i Operacions Comercials d, Jesús Campo.

Ribó ha destacat «la bona actitud d'Adif respecte als temes que hem plantejat», i ha assenyalat la seua «esperança que podem arribar a acords ràpidament per a millorar el paisatge d'esta zona».

De fet, a finals del passat mes de gener, l'alcalde es va reunir amb el president de l'Associació de Veïns de Sant Isidre, José Luis Ceballos, qui va demanar la mediació de l'Ajuntament amb Adif. Ribó ja va assenyalar en aquell moment el compromís del Govern municipal per a impulsar les iniciatives de millora del barri, així com altres assumptes d'interés per a la zona, com la recuperació del conjunt històric (carrer de Pau i Camí Vell de Torrent), el soterrament de les vies del ferrocarril i del metre (FGV), i l'ús dotacional de l'alqueria dels Frares.

En la seua trobada d'este matí amb els responsables d'Adif, l'alcalde ha destacat la importància d'escometre estes millores, com el projecte de renaturalització del talús de les vies del ferrocarril. Per a això, seria necessari que Adif cedisca a la ciutat el talús, que està situat al costat dels habitatges. Tal com explicava Ribó, «la idea és millorar a curt termini l'entorn de les vies, enjardinant el talús, obrint el carrer dels Gremis, i incorporant un nou pas de vianants per a salvar la barrera ferroviària, actuacions que suposarien una notable millora en la qualitat de vida d'este àmbit urbà, així com un increment de la qualitat ambiental i de la biodiversitat».

La millora paisatgística i ecosistèmica permetrà també dignificar l'entorn en el polígon de Vara de Quart. De fet, l'Ajuntament està impulsant actualment la transformació d'este polígon en un hub tecnològic i d'innovació complementari dels pols en consolidació de la Marina i Ciutat de l'Artista Faller. I, a més, ha subratllat Joan Ribó, «esta iniciativa entronca amb la idea més àmplia de la renaturalització del nou llit del Túria, el Corredor Verd, que volem impulsar des de l'Ajuntament per a la València Sud».

El grup de treball abordarà la cessió a la ciutat per part d'Adif dels vessants del talús, de manera que es puga alliberar sòl per a poder obrir el carrer dels Gremis des de Mariano de Cavia fins al Camí Nou de Picanya sobre la petjada que projecta i envaeix, en la línia de l'obertura del carrer, la rampa d'accés a l'antiga estació Vara de Quart. Esta estació està en desús des de 2010, quan es va traslladar tota l'activitat a la nova estació València-Sant Isidre.

La proposta veïnal passa per a eliminar la «gepa» que projecta la rampa d'accés a l'antiga estació Vara de Quart, la qual cosa alliberaria espai suficient per a poder obrir el carrer dels Gremis amb una amplària suficient per a permetre el trànsit de vehicles, «la qual cosa facilitaria la mobilitat en el barri». Així mateix, la proposta inclou efectuar un pas inferior en el talús, que connectaria la zona històrica del carrer de Sant Isidre i facilitaria la mobilitat de les persones residents en el barri i del personal que treballa en els tallers i cotxeres de l'EMT.

Durant els anys 2007 a 2010 la Societat València Parc Central va executar l'accés de l'AVE a València i una sèrie d'obres complementàries, com la nova Estació València-Sant Isidre i el Nus Sud, la qual cosa va propiciar el tall de la línia fins a l'Estació del Nord. Es va executar un pas inferior, en les obres de connexió de la línia de proximitat al Nus Sud que, hui dia, es troba totalment abandonat.