“La Banda Municipal, al teu barri” acosta l’agrupació musical a Benicalap i Campanar
La formació que dirigeix Cristóbal Soler oferirà dos concerts el 4 i l’11 de juliol a les 20:30 hores
La Banda Simfònica Municipal de València oferirà este mes de juliol dos nous concerts a l'aire lliure en el marc d'una nova iniciativa que, sota el títol “La Banda Municipal, al teu barri” acostarà esta formació musical als veïns dels barris de Benicalap i Campanar.
El primer dels concerts se celebrarà este dijous, 4 de juliol, a les 20.30 hores, en l'amfiteatre del parc de Benicalap, barri que, el mes de març passat, va ser declarat per l'Ajuntament “barri de la música”, com a reconeixement a l'activitat de didàctica i de difusió de la música de les seues sis agrupacions musicals: les bandes Acàcies-Picayo, Benicalap, Gayano Lluch i Sant Josep de Pignatelli, l'Orquestra de Pols i Pua Mare de Déu de Tejeda i la coral de Benicalap, entitats a les quals pertanyen uns 2.000 dels 42.000 habitants del barri, un 5 per cent del veïnat.
Per a este concert la formació que dirigix Cristóbal Soler ha triat un programa de sarsuela amb títols tan populars com el pasdoble Lagartijilla de José Mª Martín Domingo, el preludi La Torre del Oro de Gerónimo Giménez, la 2a Fantasia de Katiuska de Pablo Sorozábal, La Gran Vía de Federico Chueca i El Barberillo de Lavapiés de Francisco Barbieri.
El cicle continuarà dijous, 11 de juliol, a les 20.30 hores, en la plaça de l'església del barri de Campanar, on la formació simfònica municipal oferirà Cantique de Jean Racine de Gabriel Fauré, Rienzi de Richard Wagner i la Simfonia Incompleta de Franz Schubert.
Una banda centenària
La Banda Simfònica Municipal de València va nàixer l'any 1903 de la mà del llavors regidor de l'Ajuntament Vicente Ávalos Ruiz, també periodista i crític d'art, qui un parell d'anys abans havia proposat a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal sota la direcció de Santiago Lope. El primer concert de la formació es va realitzar sota la batuta de Lope el dia 8 de desembre de 1903.
A partir d'eixe moment, i amb Lope al capdavant de la formació, la Banda Simfònica Municipal va obtindre nombrosos èxits, com tres primers premis al Certamen Internacional de Bilbao, celebrat el 1905. Han estat directors titulars de la banda els mestres Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Sánchez Torrella, Bonete Piqueras, Rafael Sanz-Espert i Miquel Rodrigo i Tamarit.
Actualment dirigix l'agrupació melòdica Cristóbal Soler, i cada any, la formació realitza nombroses actuacions, entre les quals destaquen els concerts de cicles en el Palau de la Música, els de juny als jardins del Palau, la seua participació en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, així com actuacions en barris i pedanies, pobles de la Comunitat Valenciana i també en diverses ciutats europees. Igualment, la banda participa també en els actes protocol·laris de l'Ajuntament.
Per tot això, i en coincidència amb el centenari de la seua creació, l'any 2002 l'Ajuntament de València va acordar concedir-li la Medalla d'Or de la Ciutat. A més, el 2003, a proposta de la Ministra d'Educació, Cultura i Esports i prèvia deliberació del Consell de Ministres, es va concedir a la Banda Municipal de València la Corbata de l'Orde Civil d'Alfons X El Savi. També posseeix la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat, i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural. En la seua activitat internacional, destaca la gira que la Banda Simfònica Municipal de València va realitzar l'any 2005 pel Japó al “2005 Japan Band Clinic”.