VALENCIA | SOCIETAT

El Ayuntamiento concede subvenciones a 25 entidades que desarrollan proyectos de acción social en València

ELPERIODIC.COM - 13/09/2024

Algunas de las realidades que atienden estas asociaciones están relacionadas con mujeres sobrevivientes de violencia de género y personas en situación de adición, con discapacidad o migrantes, así como infancias y adolescentes

La Junta de Govern Local (JGL) ha donat conformitat este matí a la concessió de subvencions a favor de diverses entitats, que desenvolupen els seus projectes d'intervenció en l'àmbit de l'acció social en el municipi de València. En total, han sigut seleccionades 25 associacions, que es van presentar a la convocatòria publicada en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) el passat 20 de març.

Entre estes, es troba la Fundació per la Justícia, el projecte d'acció social de la qual és “Futurs en llibertat. Veus femenines per a integrar-te”, que es dirigeix a les dones internes en el centre penitenciari de Picassent. L'objectiu és facilitar la inclusió social d'estes dones a través de tallers artístics, que en potencien l'aprenentatge professional i creixement emocional. Esta entitat també duu a terme el Festival internacional de cinema i Drets Humans (Humans Fest), per la qual cosa rep una quantitat de 60.000 euros (a raó de 20.000 euros per anualitat de 2022 a 2024).

D'altra banda, Metges del Món desenrotlla el projecte “Apoderament i participació social de les dones d'especial vulnerabilitat, en situació d'exclusió i reforç del vincle matern-filial”. La seua finalitat és millorar la qualitat de vida de les dones supervivents de violència de gènere, amb especial enfocament a aquelles en situació d'explotació sexual. A més, té un conveni d'igualtat per al programa sociosanitari “Bus solidari” per un import total 140.214 euros, dirigit a estes dones.

El treball que fa l'Associació Amèrica, Espanya, Solidaritat i Cooperació (AESCO) també contribueix a la lluita contra la violència de gènere, mitjançant l'apoderament de les dones. Així mateix, forma part del programa “Intervenció en Barris”. En este sentit, l'associació de dansa i arts inclusives, Amics de Caterina, treballa amb dones en situació de vulnerabilitat a través d'activitats que els aporten un temps d'oci de qualitat, seguretat i convivència. En la mateixa línia, Sant Joan de Dèu desenvolupa un projecte de “Foment de la recuperació personal i el benestar psicosocial per a dones en situació d'exclusió social i sense llar”. Per això, té un conveni amb el Servici d'Atenció Especialitzada de Servicis Socials, per un total de 70.000 euros.

L'Associació Avant Acció Social, d'altra banda, té per objecte implementar una intervenció especialitzada i de qualitat per a dones amb trastorn addictiu, víctimes de violències masclistes. L'acció se centra a aconseguir la recuperació integral de la persona. Respecte a les addiccions, també s'ha seleccionat a l'Associació Provincial Valenciana d'Ajuda al Toxicòman (APROVAT), que busca aconseguir la progressiva integració de la persona en la societat. Totes dues entitats tenen una subvenció concedida en el marc del programa “Intervenció en Barris”, de prevenció en conductes addictives.

Una altra de les associacions és YMCA i el seu projecte “Ykids. Atenció a la infància vulnerable: reforç educatiu i oci i temps lliure”. Este té com a finalitat promoure el desenrotllament social i educatiu, així com les competències digitals en la infància i adolescència. En l'àmbit juvenil, la Fundació ANAR du a terme un projecte d'“Atenció psicològica, social i jurídica als xiquets, xiquetes i adolescents”, la finalitat de les quals és defendre els seus drets. Estes entitats també se sumen al programa “Intervenció en Barris”.

Iniciatives solidàries treballa per la inserció laboral de la joventut, mitjançant accions d'orientació i assessorament social, laboral i econòmic. En esta mateixa línia, Itaka Escolapis, també treballa la promoció integral de menors i joves de la ciutat, que es troben en risc d'exclusió social, a través del seu projecte “Amaltea i llum, acompanyar en el desenrotllament personal”. Totes dues entitats formen part del programa “Intervenció en Barris”.

La Fundació ADSIS impulsa el projecte “Adsis-Hedra: suport psicosocial a persones en situació de risc d'exclusió social”, l'objectiu de la qual és millorar la qualitat de vida de les persones privades o emprivades de llibertat, per a facilitar-ne la inclusió social, a través d'estratègies sociosanitàries, socioeducatives i assistencials. Així mateix, participa en el programa “Intervenció en Barris”.

D'altra banda, l'Associació Parkinson València, ha presentat el seu “Programa de suport i ajuda mútua per a persones amb Parkinson i les seues famílies”, dirigit a promoure l'autonomia personal i mantindre la qualitat de vida de les persones afectades. Per això, té concedida una subvenció nominativa per un total de 2.500 euros, que es destinen a formació i orientació.

També ha sigut seleccionada la COCEMFE, entitat que duu a terme el projecte “Foment de l'autonomia personal per a persones amb gran discapacitat física i/o orgànica”, dirigit a acompanyar i atendre persones amb discapacitat en situació de dependència. Igualment, la Federació Valenciana de Discapacitats (FEVADIS), també seleccionada, té com a objectiu promoure el desenvolupament personal i enfortir les competències digitals en persones amb discapacitat intel·lectual i dificultats cognitives en general.

En esta línia, destaca també l'Associació Valenciana d'Espina Bífida (AVEB), que centra el seu treball a garantir l'autonomia de les persones amb discapacitat i la seua participació social, a través de l'oci inclusiu. Igualment, l'Associació de Dany Cerebral du a terme un projecte per a fomentar la capacitat personal de controlar, afrontar i prendre decisions sobre com viure, d'acord amb les preferències pròpies. A més, l'associació Bona Gent ofereix servicis a persones amb diversitat funcional intel·lectual per a fomentar-ne la participació social.

Destaca també el col·lectiu Lambda, que treballa per a visibilitzar els prejuís i estereotips socials sobre la comunitat LGTBI+, a través del projecte “Les ulleres multicolors. Programa de sensibilització en diversitat sexual, de gènere i familiar”. Per a això, té aprovat un conveni amb el Servici d'Igualtat per un total de 48.000 euros (a raó de 12.000 euros per anualitat, de 2022 a 2024).

La Fundació Iniciativa Social en Educació i Família se centra en el desenrotllament socioeducatiu de les infàncies i les famílies en situació de vulnerabilitat, per a millorar la seua qualitat de vida i oportunitats. A través de “Desperta somriures”, també impulsa el voluntariat juvenil.

En relació a les persones majors de 60 anys, l'Associació Llars Compartides de València, du a terme un projecte d'accés a la vivenda o recursos alternatius per a este grup social, en risc d'exclusió social. A més, té concedida una subvenció nominativa del Servici de Majors per un total de 10.000 euros, per a l'acompanyament social de les vivendes tutelades. En este sentit, s'ha seleccionat a Creu Roja pel seu projecte “Baixem al carrer”, centrat en millorar l'estat de salut de les persones majors, enfront de la soledat no desitjada, i sensibilitzar sobre el bon tracte a este col·lectiu.

L'Associació per la Salut Integral del Malalt Mental (ASIEM) duu a terme accions d'orientació, informació i assessorament individualitzat a persones usuàries amb algun trastorn mental greu i a les seues famílies o persones cuidadores. En este sentit, també té un projecte de voluntariat juvenil.

Quant a la població migrant, l'entitat Orriols Conviu, té com a objectiu facilitar a este col·lectiu la inserció sociolaboral i la igualtat en l'accés als seus drets des de l'aprenentatge de l'idioma, la participació activa i habilitats d'autonomia personal i social. També forma part del programa “Intervenció en Barris”. Pel que fa a l'habitatge, l'entitat Obra Mercedària de València treballa per facilitar l'accés a esta i a la manutenció equilibrada de les persones allotjades en residències de trànsit, per a garantir-ne l'autonomia i previndre les situacions de vulnerabilitat. Així mateix, tenen un conveni amb Servicis Socials per a l'atenció de les persones migrants que passen per estos recursos residencials, amb una subvenció total de 249.056, 48 euros.

CODIFIVA

La JGL també ha acordat subvencionar amb 36.480 euros el treball de CODIFIVA (Coordinadora de persones amb diversitat funcional física de la Comunitat Valenciana). Amb este acord, l'Ajuntament recolza el treball d'esta entitat que impulsa diferents projectes “amb la finalitat que les persones amb diversitat funcional es desenrotllen en una societat inclusiva, justa i solidària”.

Esta subvenció, que serà compatible amb altres ajudes públiques destinades a la mateixa finalitat, permetrà finançar diferents despeses d'esta entitat “que focalitza el seu esforç en la millora de la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional física”.