VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Avelino Corma, entre els investigadors més citats del món i el número u en la seua especialitat

ELPERIODIC.COM - 10/03/2021

Natural de Moncofa, és un dels científics més influents del món

La Universitat de Stanford classifica als prop de 160.000 científics més influents i situa l'investigador de l'ITQ (UPV-CSIC) en el top 30 global

Avelino Corma, investigador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), és el 28è científic més citat de tot el món. Natural de Moncofa, és un dels científics més influents del món.

Així ho certifica l'informe elaborat per John Ionnadis, Kevin Boyack i Jeroen Baas, de la Universitat de Stanford, que classifica a el 2% dels científics més citats del planeta utilitzant un índex compost que li permet comparar entre disciplines diverses.

Nombre 1 del món en la seua especialitat: química orgànica

Investit doctor honoris causa per un total de 14 universitats de 6 països diferents, Avelino Corma és el número 1 de l'món en la seua especialitat, la química orgànica. Posseïdor d'un índex h de 152, en el seu currículum destaquen més de 1.250 publicacions, 150 patents -10 d'elles en explotació industrial-, i 30 tesis doctorals dirigides. Autor de 3 llibres, Corma forma part de l'comitè editorial de nombroses revistes científiques d'impacte internacional.

Així mateix, l'investigador de Moncofa és membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, l'Acadèmia Europea, la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya, la National Academy of Engineering (Estats Units) i la Royal Society (Regne Unit).

En el seu excepcional currículum, entre els seus nombrosos reconeixements, s'inclouen el Premi de l'Amistat el Govern Xinès, el Premi Spiers Memorial de la Royal Society of Chemistry, el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica, la Gran Medalla de l'Acadèmia Francesa de Ciències, el Rhodia Pierre-Gilles de Gennes Prize for Science and Industry, el Eni Award, el Royal Society of Chemistry Centenary Prize, l'AV Humbold Research Award, el GA Somorjai Award de l'American Chemical Society, el Premi Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic, la Medalla d'Or de la Reial Societat Espanyola de Química i Premi Heinz Heinemann de la International Association of Catalysis Societies.

Al costat d'ells, destaquen també, sens dubte, el Breck Award de la International Zeolite Association, el Premi de Noves Tecnologies Rei Jaume I, el Premi François Gault de l'European Catalysis Society, l'FG Ciapetta Lectureship in Catalysis, el Eugene J. Houdry Award in Applied Catalysis de la North American Catalysis Society, el Michel Boudart Award for the Advancement of Catalysis de la North American Catalysis Society i l'European Federation of Catalysis Societies, el Premi d'Investigació Iberdrola de Química, el Premi Nacional de Tecnologia Leonardo Torres Quevedo i el Premi Dupont.

Ramón Serrano i Hermenegildo García completen el podi UPV

A una distància considerable de Corma, Ramón Serrano, de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), i Hermenegildo García, investigador també de l'ITQ, completen el podi UPV en els llocs 15.648 i 16.927, respectivament.

Els segueixen Jose Duato (35.700), José Capmany (38.919), Miguel Ángel Blázquez (56.403), Rafael Cortell (59.452), Pedro Fito (60.232), Ricardo Flores (69.876), José Manuel López-Nieto (70.263), Pedro Luis Rodríguez (76.254), Ramón Martínez-Máñez (81.574), Antonio Mulet (82.432), Enrique Vidal (83.698), Manuel Moliner (87.993), Teresa Blasco (90.225), Miguel Ángel Miranda (95.568) i Michael Renz (96.523), conformant el grup de 18 científics UPV que es troben entre els 100.000 més citats del món.

La llista, que inclou a 39 científics més de la UPV, es pot consultar en el següent enllaç.