Aurelio Martínez: “Els ports estem apostant per la innovació en àrees d'eficiència, seguretat i medi ambient”
El president de l’APV indica que “els ports espanyols estan atraient el millor talent possible i incorporant el coneixement de fora a través de la innovació oberta”
Valenciaport va impulsar el Superlab Ports, el primer centre d'innovació en la lluita contra el canvi climàtic en el sector marítim portuari. A més, ha posat en marxa OPENTOP, el hub d'Innovació de la Fundació Valenciaport
José Llorca, responsable d'Innovació de Ports de l'Estat: “Apostem per processos disruptius que canvien el model de negoci amb productes que vagen al mercat i la nova economia”
El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha explicat que “la societat ens demana desenvolupar talent i els ports estem apostant per la innovació en àrees d'eficiència, seguretat i medi ambient. Estem treballant per a facilitar eixa atracció del talent i convertir València en una referència per al desenvolupament de l'ecosistema d'innovació”. El responsable de Valenciaport ha destacat que recentment “s'ha presentat OPENTOP, el hub d'innovació a través de la Fundació Valenciaport, una institució creada fa 18 anys per a impulsar la I+D+i. A més, en 2019 impulsem la creació, al costat de EIT Climate Kic, del Superlab Ports, el primer centre d'innovació en la lluita contra el canvi climàtic en el sector marítim portuari europeu”.
El president de l’APV, i el responsable d'Innovació de Ports de l'Estat, José Llorca, han inaugurat en l'Edifici del Rellotge la jornada de presentació de la nova convocatòria del Fons Ports 4.0 per a projectes pre-comercials 2022. Llorca ha explicat que esta iniciativa pretén “impulsar elements disruptius per a ser més competitius com a país, tant amb el suport del sector públic com el privat, a través dels agents que operen en els ports”. “Per això, -ha continuat Llorca- apostem per processos que canvien el model de negoci amb productes que vagen al mercat per a ser usats per tota la comunitat portuària i faciliten la transició cap a la nova economia i el desenvolupament de la indústria”.
Per la seua part, Martinez ha subratllat que “continuem tenint molts reptes, i per a abordar-los, ja no n'hi ha prou amb la innovació que puguem impulsar els agents del sector, sinó que hem d'atraure el millor talent possible i incorporar el coneixement de fora a través de la innovació oberta”. “Per això -ha continuat-, juntament amb la resta del Sistema Portuari Espanyol, es va posar en marxa ja fa més de dos anys, amb Valenciaport com un dels impulsors, la creació d'este fons específic Ports 4.0 per a ajudar a aquelles persones o empreses, fonamentalment start ups, que tingueren bones idees i projectes, i apostar per la seua implantació per a continuar capitalitzant la innovació com a palanca de desenvolupament dels nostres ports”.
En este sentit, el responsable d'Innovació de Ports de l'Estat ha assegurat que en la primera convocatòria de Ports 4.0 es van rebre 520 propostes, que “demostra que els emprenedors veuen en la logística portuària un sector ple d'oportunitats, amb un gran potencial empresarial on poden desenvolupar productes i aplicacions amb les tecnologies que dominen i que els obri un camp molt interessant, i a més els ha posat en contacte amb la comunitat portuària”. Llorca ha posat en valor la labor de les Autoritats Portuàries espanyoles com a administracions públiques que exerceixen un paper important per fer costat als emprenedors “en qualsevol fase de l'emprenedoria, però especialment, en el procés en què es queden sense recursos de finançament per a continuar amb la seua idea”.
Eficiència, seguretat i medi ambient
Durant la presentació d'esta convocatòria, Aurelio Martínez ha indicat que en esta segona edició Valenciaport ha centrat les seues propostes en reptes relacionats amb la millora de l'eficiència, la seguretat i el medi ambient. En concret, s'està apostant per projecte d'absorció de COâ en les activitats portuàries; millora de l'eficiència/coordinació dels serveis lligats a l'escala del vaixell; combinació de totes les fonts d'informació de trànsit terrestre; optimització dels processos de treball de la Policia Portuària; seguiment/Predicció de l'evolució del trànsit portuari; i millora de la seguretat i protecció en el control d'accessos.
Respecte a la primera edició, des de l’APV es van secundar 13 idees i 27 projectes en les seues fases comercials i precomercials, d'ells 21 com a agent facilitador. Finalment, van ser seleccionades pel fons 5 d'aqueixes idees i un total de 2 projectes directament facilitats per l’APV als quals es van sumar 5 més facilitats per altres agents de la comunitat portuària de València.
11,25 milions per a projectes Pre-Comercials
La jornada ha sigut clausurada per la vicerectora d'Estudis i Emprenedoria de la Universitat Politècnica de València UPV, María Esther Gómez. A més, el cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez ha parlat sobre els reptes en I+D+i de Valenciaport, on ha posat en valor la labor del “clúster portuari com a dinamitzador de la innovació amb la direcció de la Fundació Valenciaport. En estos últims anys, l’APV ha desenvolupat més de 200 projectes innovadors, ara volem continuar avançant en la nostra estratègia de ser un port neutre d'emissions de carboni en 2030, un objectiu transformador que precisa d'innovació i l'atracció de talent per a solucionar aquest repte”.
En el encontre també s'han presentat casos d'èxit de la primera convocatòria a càrrec de Guillermo Fernández, Membre oficina tècnica Ports 4.0; Ignacio Rodríguez de GDS; Javier Mancheño de MIP Solucions en Tecnologia; i Gabriel Ferrús de Seaports Solutions. També s'ha fet un balanç de la primera convocatòria a càrrec de José Llorca, Juan Manuel Díez, Guillermo Fernández, Membre oficina tècnica Ports 4.0 i Borja Torres, membre oficina tècnica Ports 4.0.
El Fons Ports 4.0, impulsat per totes les autoritats portuàries espanyoles i Ports de l'Estat, és el major projecte públic de transformació digital d'un sector llançat fins ara per les administracions espanyoles. El Fons Ports 4.0 es va llançar en 2020 en una decidida aposta per la innovació per part dels ports amb l'objectiu que tant els ports com la cadena logística continuen guanyant competitivitat. I per a això el programa busca startups i empreses tecnològiques que proposen solucions disruptives reals als reptes portuaris del segle XXI.
Ports 4.0 ha llançat la segona convocatòria de projectes Pre-Comercials amb 11,25 milions d'euros. Es poden presentar projectes que desenvolupen un nou producte, servei, procés, o bé millorar una tecnologia ja existent amb una nova component innovadora desenvolupant la seua aplicació per al sector logístic-portuari. D'altra banda, el Fons també compta amb 6,75 milions d'euros, amb ajudes de 15.000 euros per idea seleccionada (750.000 euros en total) i els restants sis milions per a ajudes d'entre 100.000 i dos milions d'euros per projecte en fase comercial que són aquells que estan a les portes de llançar-se al mercat.