VALENCIA | SOCIETAT

Arriba la setmana laboral de 4 dies a València: Quan es posarà en marxa i a qui afectarà

ESMERALDA SERNA - 10/03/2023

Els treballadors de la ciutat formaran part d'una experiència pilot pionera en el món

València farà una prova pilot sobre la setmana laboral de quatre dies a l'abril, amb l'objectiu de conéixer si aquest sistema és més beneficiós tant de manera econòmica, com a nivell social i mediambiental. Una iniciativa que es desenvoluparà a causa dels festius del pròxim mes, que comptarà amb quatre festius no laborables, més un que se sumarà al maig pel Dia del Treballador.

Per tant, comptarà com a festiu el divendres 7 i els dilluns 10, 17 i 24 d'abril, a més de l'1 de maig. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha insistit que “no es tracta d'un programa de reducció de jornada, es tracta d'un exercici d'innovació que beneficiarà a tota la societat”. El primer edil ha ressaltat que es pretén aconseguir “una ciutat amable i saludable i guanyar temps de qualitat”.

Ribó ha recordat que “en 2030 hem de ser una ciutat climàticament neutra”, per tant, a través d'aquesta prova també es veurà afectada la mobilitat, “si passem de cinc a quatre dies reduïm la mobilitat d'aquelles persones que han de desplaçar-se per a anar al treball i les empreses també podran estalviar en les seues despeses”.

Per part seua, l'edil d'Innovació, Carlos Galiana, ha demanat a la ciutadania la seua ajuda i implicació en aquest projecte per a poder “construir i avaluar la ciutat del futur”. Galiana també ha remarcat que el mes vinent, durant els dies festius que computaran com a prova per a la setmana laboral de 32 hores, hi haurà sectors com l'hostaleria o la cultura que pot ser que tinguen més treball”, a causa d'un major temps lliure per a l'oci.

En què consistirà l'estudi?

Des de Les Naus es realitzarà una anàlisi de l'impacte que pot tindre aquesta mesura en la societat. Una iniciativa pionera i revolucionara que té com a objectiu observar cap a on es dirigeixen les tendències.

Hi haurà tres punts clau d'estudi: la salut i el benestar, l'emergència climàtica i l'economia.

En el primer d'ells s'analitzarà quals són els usos del temps extra que fa la població, si es dedica més a les activitats d'associacionisme, fer esport, llegir, o si ho dedica a fer gestions de la llar o a gaudir de més temps per a conciliar amb la família i amics.

Referent a l'impacte ambiental, s'avaluarà com varien les emissions i la qualitat de l'aire o la qualitat del silenci, a més del consum d'energia en les empreses.

Quant a l'economia s'estudiarà com es comporta el comerç i en què inverteix els diners la gent en aqueixos dies.

Està previst que els resultats de l'estudi es presenten el mes de juliol.