Arranquen les novenes jornades d'Història de l'Educació Valenciana
ELPERIODIC.COM - 28/11/2018Ahir es van inaugurar les conferències que se celebren en la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i en la Facultat de Magisteri fins al divendres 30 de novembre. Aquesta novena edició repassa la història dels discursos i prà ctiques pedagògiques en la societat valenciana, en la pròpia capital i en les comarques o ciutats.
"La influència de la dimensió territorial en l'educació és fonamental atendre-la quan s'analitza la història i el present de la pedagogia valenciana", va assegurar el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, que representava a la Rectora Mavi Mestre en la inauguració de les IX jornades d'Història de l'Educació Valenciana, i va posar l'accent en la necessitat de "valorar i considerar la «territorialitat» com a factor condicionant de l'educació de la societat valenciana".
Al costat del vicerector Hermosilla van estar presents en l'acte inaugural el coordinador acadèmic de les jornades, el catedrà tic d'Educació Comparada i Història de l'Educació Alejandro Mayordomo; el degà de Magisteri, Ãscar Barberá; el vicedegà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació Santiago Mengual; i el director del Departament d'Educació Comparada i Història de l´Educació, Andrés Paya.
Alejandro Mayordomo va destacar la resposta del públic, molt nombrós, i va elogiar la continuïtat d'unes jornades que se celebren bianualment des de 2001. "Aquestes jornades tracten de conèixer i comprendre qüestions del passat de l'educació, però responent sempre a la necessitat de fonamentar la reflexió sobre problemes i fets de la realitat actual. Idees, models i procediments que es construeixen històricament, sens dubte, i constitueixen encara avui temes rellevants", va explicar el coordinador de les novenes jornades d'Història de l'Educació Valenciana.
Al llarg de quatre sessions, que se celebraran en la facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació (27 i 28 de novembre) i en la Facultat de Magisteri (29 i 30), diversos experts en educació realitzaran un recorregut historiogrà fic per discursos i prà ctiques pedagògiques en la societat valenciana, en la pròpia capital i en comarques i ciutats com Ontinyent o Xà tiva. També es revisaran peculiaritats identità ries, models i condicions socials, iniciatives innovadores... i s'analitzarà la presència en els fets pedagògics de l'obstinació dels seus actors, la incidència d'allò polÃtic, els espais viscuts (quotidians i territorials), els canvis i resistències.
Les Jornades, organitzades pel Departament d'Educació Comparada i Història de l´Educació i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i la Facultat de Magisteri, volen ser un motiu i oportunitat per a prosseguir en la tasca de repensar l'educació des de la Història, revisar les prà ctiques en la seua institucionalització, aclarir l'evolució de la seua organització normativa.