Arranquen les activitats amb motiu del centenari del Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de València
ELPERIODIC.COM - 17/12/2021La Universitat de València (UV) ha arrancat hui divendres les activitats amb motiu del centenari del Laboratori d’Arqueologia, creat per potenciar el coneixement dels jaciments valencians en la primera etapa
El Seminari Joves Investigadors on es mostra l’activitat que du a terme un conjunt de doctorandes i doctorands, celebrat hui, o dues exposicions durant el 2022 i un concurs de fotografia arqueològica són algunes de les activitats previstes
El Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de València va començar la seua activitat el 3 de desembre de 1921, quan el claustre de la Facultat de Lletres va aprovar per unanimitat la proposta presentada pel professor Gonzalvo París, primer catedràtic d’Arqueologia, Epigrafia i Numismàtica de la institució. L’acció pretenia potenciar el coneixement dels jaciments valencians, si bé des de mitjan segle XX el personal del laboratori ha treballat a escala internacional.
“El centenari, amb activitats al llarg de tot l’any, nax per transmetre el coneixement de l’arqueologia valenciana i la tasca del personal investigador, no només mitjançant la docència sinó també a través d’activitats extraacadèmiques com excavacions, conferències, exposicions i jornades de portes obertes”, ha declarat Teresa Orozco, directora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga.
Així, hui divendres, el III Seminari de Joves Investigadors ha mostrat alguns dels treballs en curs d’estudiantat de doctorat de la UV que desenvolupa la seua tesi doctoral al Departament, en una jornada coordinada per Sonia Machause López i Aleix Eixea Vilanova. Es tracta d’una jornada dedicada a compartir i discutir les línies de treball respectives, intentant reforçar la transversalitat dels seus estudis.
A més, els premis del concurs de fotografia arqueològica 100 anys fent arqueologia ja han estat resolts. Rubén Caballero (premi del jurat) i Carlos Solaz (fotografia amb més m’agrada) que van ser obsequiats amb el ‘kit de supervivència per a tardor’ un conjunt de detalls amb el logotip del Centenari del Laboratori i un lot de llibres.
Altres activitats previstes en el marc d’aquesta commemoració, a partir del 3 de febrer de 2022 i fins al 3 d’abril, serà l’exposició Passat i present, 100 anys fent arqueologia a la Universitat de València a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, acte organitzat pel departament i el Vicerectorat de Cultura i Esport. L’entrada serà lliure i l’horari d’obertura de dilluns a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h (diumenges i festius només en l’horari de matins).
Així mateix, en aquestes dates tindrà lloc a la Sala Duc de Calàbria del Centre Cultural La Nau l’exposició ‘Dels cronistes al carboni 14: un viatge per l’Arqueologia valenciana a través dels llibres’ centrada en les publicacions i les il·lustracions sobre l’arqueologia valenciana des de el segle XVI fins als anys 60 del segle passat, mostrant l’evolució en els plantejaments teòrics i metodològics de la disciplina, així com els canvis en els sistemes d’excavació, i la professionalització més gran d’aquesta disciplina.
“El fet que el Laboratori complisca 100 anys és motiu d’orgull per als membres del Departament que, d’alguna manera, ens considerem deutors dels mestres i mestres que han fet possible que ens trobem en aquesta etapa de celebració”, destaca Teresa Oroz. Actualment, un dels diversos reptes és aconseguir un esforç més gran per fer arribar a la societat els resultats dels diferents treballs, de manera que les investigacions permeten conèixer millor el passat a través de les restes materials que arriben fins a l’actualitat.