Arranca el projecte europeu Soilutions per a abordar la degradació del sòl i la reducció dels residus orgànics a València
El projecte, finançat a través del Programa Horitzó Europa, té una duració de tres anys i un pressupost de 3 milions d'euros
La ciutat de València ha acollit durant dos dies la reunió d'arrancada del projecte europeu Soilutions a la qual han assistit representants del consorci europeu i que ha tingut lloc en l'edifici Bancaixa.
Gràcies a aquest projecte que té com a finalitat la millora de la degradació del sòl mitjançant la valorització dels residus orgànics, València serà àrea demostrativa a manera de “living lab o laboratori”, coincidint l'any que ve amb la celebració de la capital verda Europea 2024, la qual cosa serà un impuls a les activitats en aquest marc.
Tal com ha indicat la regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, aquest projecte és un pas més per a complir amb els nostres compromisos adquirits amb Europa, aconseguint una ciutat més sostenible i amb major qualitat de vida per a la ciutadania.
L'edil ha explicat que amb aquesta iniciativa “abordarem diversos reptes amb resultats clarament tangibles, com per exemple, la millora de la qualitat del nostre sòl, que repercuteix directament en els productes que es cullen i en conseqüència, a aconseguir una alimentació més saludable”
A més de València, està previst posar en funcionament altres dues àrees demostratives, una a Múrcia (Espanya) i una altra a la regió de Flandes (Bèlgica).
En concret, aquest projecte desenvolupa quatre rutes de valorització de residus en milloradors de sòls, sang animal, residus orgànics municipals i dos compostos químics (N-estruvita i K-estruvita) d'estacions depuradores d'aigües residuals.
Sota el lideratge de la SAV i a més de la participació de l'Ajuntament de València a través de Les Naves, participen en aquesta iniciativa altres organitzacions de referència a Europa com la Universitat de Gant, Greenovate Europe i Nutrient Recovery System ( Belgica) , Draxis ( Grècia), The Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production - CSCP ( Alemanya ) i GAIA , Associació d'Indústries de Coneixement i Tecnologia del País Basc, CETENMA | Centre Tecnològic de l'Energia i del Medi Ambient de Múrcia, Fertiberia , Entomo Agroindustrial i Gaiker centre tecnològic.
La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.