VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Arranca un micromecenatge per investigar teràpies antimicrobianes basades en virus de bacteris en persones amb Fibrosi Quística

ELPERIODIC.COM - 25/10/2022

Pilar Domingo, investigadora a l’Institut de Bilogia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha llançat la campanya de micromecenatge “Adopta un Fag”, de la mà de la Federació Espanyola de Fibrosi Quística, per obtindre finançament amb què estudiar noves teràpies antimicrobianes. L’estudi se centra en la fagoteràpia, una pràctica que tracta de pal·liar malalties causades per bacteris multiresistents mitjançant la utilització de fags, uns virus que afecten exclusivament el bacteri d’interès.

Amb la campanya @AdoptaUnFago, qualsevol persona pot fer una donació a www.fibrosisquistica.org i enviar un dibuix propi d’un fag a adoptaunfago@gmail.com per compartir-lo a xarxes socials. Cada donant també rebrà un d’aquests dibuixos juntament amb el certificat de donació.

Una altra de les iniciatives que s’ha llançat per a la recaptació de fons és un concert benèfic anomenat FAGOFEST. Aquest tindrà lloc a La Casa de la Mar de València el 2 de desembre. Comença a les 17 hores i compta amb la presència en directe dels grups Paranoia, F-six i Nudo Windsor, així com amb una sessió de la mà de DJ Navas.

Els bacteriòfags, majoritàriament coneguts com a fags, són virus que conviuen amb els bacteris des dels seus inicis en una relació de paràsit-hoste. Gràcies a la seua especificitat, presenten un enorme potencial com a teràpia en biomedicina, tot i que encara està sota estudi a causa de l’escassetat d’assajos clínics adequats i de la manca de regulació per part de les autoritats competents.

Les persones amb fibrosi quística són especialment vulnerables a infeccions amb bacteris resistents. És per això que, des de la Federació Espanyola de Fibrosi Quística, s’està donant suport a investigacions per a noves teràpies contra bacteris resistents. Aquesta campanya, amb el suport de les xarxes socials @AdoptaUnFago, pretén implementar una plataforma de medicina personalitzada basada en fags contra bacteris. Cal destacar que, tot i estar llançada des de la Federació Espanyola de Fibrosi Quística, hi ha un problema global que requereix solucions a curt termini i que podria afectar qualsevol persona.

Els fags es van descobrir fa més de 100 anys i des de llavors han estat utilitzats com a eines terapèutiques a països de l’Est. Tot i això, a la majoria de països d’Europa i a Amèrica, els fags es van deixar de banda després del descobriment dels antibiòtics, d’ampli espectre. Actualment, a causa de l’emergència de bacteris resistents a antibiòtics, els fags es postulen com una teràpia potent, encara que a Occident encara no hiha un marc regulador concret i el seu ús se centra en teràpia compassiva.

Per això, l’ús compassiu en pacients està tenint resultats molt prometedors, principalment en persones amb Fibrosi Quística. Pilar Domingo assegura que els fags “són capaços de reconèixer bacteris diana de forma específica i són capaços de destruir-los de forma molt eficient, incloent bacteris multiresistents. En aquest sentit, l’ús terapèutic dels fags té molt de potencial, però a causa de l’alta especificitat estem parlant d’una medicina personalitzada”.

Pilar Domingo és doctora en Biologia per la Universitat de València. Fa poc ha estat beneficiària d’un contracte Ramon i Cajal en Biomedicina, on desenvolupa la seua línia de recerca en teràpia de fags en la lluita de bacteris multiresistents. També és investigadora principal del grup Virologia Ambiental i Biomèdica de la Universitat de València.