Dos anys excepcionals #AlPeuDelCanó
Valenciaport rememora en un vídeo la labor de la comunitat portuària durant l'època més complicada de la pandèmia
La COVID-19 ha demostrat que els professionals portuaris realitzen una funció essencial per a evitar el desproveïment de les ciutats
L'activitat en els molls dels recintes de València, Sagunt i Gandia no va parar durant els períodes més complicats de la pandèmia. La seua labor va ser fonamental perquè la ciutadania i les empreses pogueren continuar funcionant amb ‘normalitat’
13 de març de 2020, el Govern d'Espanya decreta l'Estat d'Alarma per a contindre la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2. L'arribada de la COVID-19 va donar un gir de 180 graus a la nostra vida i va provocar un canvi de rutines a nivell nacional i internacional. Durant el 2020, les UCI es van col·lapsar, l'hostaleria va baixar la persiana, les escoles van tancar per a començar a impartir ensenyament telemàtic, els balcons es van convertir en l'únic lloc en el qual poder respirar aire pur i les huit de la vesprada era l'hora per a agrair la funció dels sanitaris. Malgrat ser un any en què tot es va parar, els ports no ho van fer i van demostrar que són essencials, treballant intensament perquè la societat no quedara desabastida en un dels seus moments més difícils. La pandèmia va visibilitzar la importància del sector logístic i del transport. Una actuació que va continuar al llarg de 2021 i que continua enguany encara marcat per la COVID-19 i el conflicte a Ucraïna.
Per a recordar aquests anys extraordinaris i complexos, l'Autoritat Portuària de València (APV), ha editat un vídeo amb el qual rememorar la labor de la comunitat portuària, i de totes les persones que van fer que el món no s’aturés del tot, durant els dies més complexos de la pandèmia i el confinament. Les imatges il·lustren i posen en valor l'activitat de tants professionals que van possibilitar que els supermercats estigueren plens d'articles, que els sanitaris tingueren equips de protecció o que les empreses continuaren produint. El vídeo ha sigut realitzat en castellà, valencià i anglés i pot veure's en el portal de youtube de Valenciaport.
Els ports mai paren
Valenciaport va emprar tots els seus mitjans per a estar al costat de la ciutadania i oferir la seua ajuda en tots els àmbits possibles. Els ports mai paren, i durant la pandèmia van continuar treballant en primera línia per a garantir el subministrament als seus veïns. La seua obstinació per aconseguir-lo va tindre com a conseqüència la creació de la iniciativa #AlPeuDelCanó. Sota aquest paraigua, es va dissenyar una acció que es va centrar en atendre les necessitats des de tres fronts: econòmic -per a ajudar a les empreses-, social –per a assistir a les persones-, i comunicatiu -per a visibilitzar la labor dels professionals-.
El president de l’APV, Aurelio Martínez, explica que “el Port no és un ens en si mateix, sinó que presta servei a l'entramat productiu i a la societat. Som facilitadors de l'activitat econòmica i per això hem de fer tot el possible perquè les empreses estiguen actives. Durant la pandèmia hem actuat amb celeritat per a posar tots els mecanismes humans, financers o sanitaris perquè l'activitat continuara amb normalitat”.
I així ho va fer Valenciaport. Per a continuar amb aquesta “normalitat” era fonamental que tots els vaixells que arribaren a les terminals de Valenciaport per a carregar/descarregar realitzaren aquestes operacions de la forma habitual que en prepandèmia i amb total seguretat. Amarradors, política portuària, pràctics, estibadors, transportistes… un gran nombre de professionals que van estar en tot moment al peu del canó. “Apliquem totes les mesures necessàries per a complir els protocols que exigia la COVID-19, vetlant per la seguretat de tots els treballadors que participaven directament o indirectament de l'operativitat, i adaptant-nos a les particularitats de cada moment”, indica José Martín Tur, cap d'Operacions de l’APV.
En l'àmbit econòmic es va dur a terme una reducció d'impostos portuaris de 5,6 milions d'euros, es va avançar 2,64 milions d'euros en bonificacions pendents de 2019 i es van retardar els cobraments a les companyies per un valor de 29 milions d'euros. “Aquestes accions van donar un baló d'oxigen a moltes empreses i treballadors”, apunta el cap de Gestió Economicofinancera, José Antonio Morales. “Per a l’APV -contínua- era essencial, davant els problemes econòmics derivats de la pandèmia, facilitar als nostres clients i proveïdors eines que feren el seu dia a dia més senzill i permeteren a les empreses mantindre liquiditat, posposar pagaments i garantir els ingressos als seus treballadors”.
Des del punt de vista social, cal destacar el treball que va desenvolupar APORTEM-Port Solidari, un projecte format per una trentena d'associacions, institucions, empreses i particulars vinculats al sector logístic portuari valencià, entre les quals es troba l’APV, que ajuda a famílies i xiquets en risc d'exclusió social. Durant l'any 2020, APORTEM va realitzar una gran labor entre els col·legis i col·lectius més desfavorits per a introduir la higiene i la protecció contra la COVID-19 i va atendre les necessitats de les famílies dels barris pròxims als ports. “Som part dels nostres barris, de les nostres ciutats i els seus veïns. Per això, sempre aportarem el nostre granet d'arena per a millorar la qualitat de vida del nostre entorn més pròxim, amb especial atenció a les persones i col·lectius més vulnerables”, subratlla Marta Villalonga, cap del Gabinet de Presidència de l’APV.
La part comunicativa es va abordar des d'una perspectiva en la qual es volia donar veu als professionals moltes vegades invisibilitzats de la comunitat portuària. “El confinament ens va fer veure a Valenciaport que era el moment d'actuar i mostrar les cares dels homes i dones que estaven aportant el millor de si mateixos perquè res parara a l'altre costat dels molls. Activem les xarxes socials per a difondre el dia a dia de tota la comunitat portuària i logística durant la pandèmia”, afirma Vicent Palaci, cap de comunicació i relacions externes de l’APV. A través de xarxes socials es van difondre 160 vídeos d’estribadors, pilots, policia portuària, transportistes, agents de duana o capitans explicant la seua funció. L'èxit va ser tal que malgrat comptar en un primer moment amb testimoniatges nacionals, la campanya es va estendre a l'àmbit internacional adquirint un total de 100 vídeos més en 14 idiomes diferents procedents d'altres ports i països com França, Panamà, Itàlia o la Xina.
La mirada de la societat
“Els vídeos són una demostració de la importància dels ports i el feedback de la població es va obtindre a través d'una altra campanya, #ImatgesInesborrables, en la qual animem a la gent a fotografiar el seu entorn, les sales d'estar, el carrer, els hospitals… el quotidià era l'escenari d'imatges impensables fins llavors”, explica Francesca Antonelli, responsable de màrqueting de l’APV.
#ImatgesInesborrables va rebre més de 2.000 fotografies procedents de més de 1.000 persones diferents i va permetre al Port de València convertir-se en un canal de comunicació de sentiments. La resposta de la societat va ser tan gran que Valenciaport va organitzar una exposició. Un equip de periodistes gràfics va seleccionar 200 fotos d'entre totes les rebudes per a realitzar una mostra en l'Edifici del Rellotge que va ser notícia en tota Europa i que malgrat les restriccions va ser visitada per més de 3.000 persones.
La clau del triomf d'aquesta mostra va residir en què va ser un gran exemple de periodisme cívic, la societat va fotografiar allò que considerava que necessitava tindre veu, per la qual cosa els ciutadans es van veure reflectits en la mostra i van empatitzar amb ella. Entre les imatges destaquen des de pacients malalts als hospitals i metges esgotats per la gran quantitat de treball fins a xiquets apuntats als balcons de les seues cases.
Reconeixement internacional
La labor executada per l’APV durant la pandèmia ha sigut excepcional, tant és així que ha sigut reconeguda en un informe de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). Aquest ha destacat l'estratègia que ha desenvolupat Valenciaport des del punt de vista operatiu, sanitari, econòmic i social per a posar en valor l'activitat de la comunitat portuària per a minimitzar l'impacte de la COVID-19. Una labor que ha traspassat davanteres i que ha rebut diversos guardons. Així, l'Associació de Ports de Creuers del Mediterrani (MedCruise) va premiar a la APV per la seua gestió en les xarxes socials de la pandèmia. A més, s'ha convertit en finalistes de la 13a edició dels Premis de l'Organització Europea de Ports Marítims (ESPO) en la categoria d'Integració Social dels Ports. “Aquests reconeixements avalen la funció de servei públic de Valenciaport i destaquen el valor de transmetre i explicar a la gent la importància dels ports per a la comunicació entre països i cultures, la generació d'activitat econòmica i la seua contribució al benestar de la societat”, apunta Aurelio Martínez.
En definitiva, la pandèmia va demostrar que malgrat ser un any marcat per la incertesa i l'aïllament, el Port de València va ser capaç de donar-li la volta a la situació i va oferir solucions per a cada contratemps que apareixia. Els seus professionals s'han convertit en exemples de superació, perquè van treballar diàriament exposant-se a una malaltia desconeguda mentre la majoria de la societat no podia eixir de les seues cases. Per aquesta raó tots els reconeixements obtinguts són un símbol del gran treballat realitzat. Una labor al servei de la ciutat i de la societat.