Alumnat de sis centres escolars proposa idees transformadores per disposar de patis escolars més saludables
ELPERIODIC.COM - 20/04/2025
L’alumnat participa en un projecte impulsat per la Regidoria d'Educació i finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030
L'Ajuntament acompanya 200 escolars de la ciutat per convertir els seus patis en espais més verds, saludables i educatius. Són xiquets i xiquetes de sis Col·legis d'Educació Infantil i Primària (CEIP) que participen en el projecte que ha impulsat la Regidoria d'Educació, amb el suport financer del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, per repensar els seus entorns escolars en clau de sostenibilitat.
La iniciativa de ‘Redibuixem l'espai’ ja està en marxa. Es desenvoluparà, fins al pròxim 8 de maig, en tres centres educatius situats en pedanies afectades per la dana del passat mes d'octubre: el Forn d’Alcedo, el Castellar-l’Oliveral i el Pare Manjón de la Torre. També participen en esta iniciativa els CEIP Cavite-Isla de Hierro, de la Malva-rosa; el 8 de Març, de l’Olivereta, i CEIP la Fonteta.
Tots estes escoles disposen amb la col·laboració de Fent Estudi i Aranea, dos entitats especialitzades a crear espais més inclusius, i de la productora audiovisual La Collita, que documenta tot el procés mitjançant la seua metodologia de vídeo per a la transformació social.
L'objectiu de ‘Redibuixem l'espai’ és convertir els actuals patis escolars en entorns saludables i integrats en la naturalesa. Durant la primera fase, l'alumnat investiga sobre “com està el pati” a través d'un conjunt d'indicadors que permeten diagnosticar els servicis socioambientals que ofereix este espai. També reflexiona sobre les zones on millor se senten i les que no els agraden, exposen i aprofundeixen sobre les propostes que generen conflicte o disparitat d'opinions.
Després d'este diagnòstic, s'ensenya a l'alumnat eines per a millorar este espai a partir de la introducció de solucions basades en la naturalesa i s'arrepleguen propostes de la comunitat educativa que servisquen per solucionar els problemes detectats i potenciar les fortaleses identificades.