VALENCIA | TURISME

Així serà el primer creuer que arribe a València: excursions bombolla per tota la ciutat

LAURA HERRERAS - 31/05/2021

El 27 de juny atracarà el primer creuer des que va esclatar la pandèmia i ho farà amb fortes mesures sanitàries per evitar que els prop de 650 tripulants entren en contacte amb els veïns de València

El Port de València es prepara per rebre els primers creuers des de fa més d'un any. El 8 de març de l'any 2020 va ser l'últim dia que València va rebre a un vaixell carregat de turistes ja que, tan sols uns dies després, es va declarar l'estat d'alarma per la pandèmia. Aquest dilluns ha tingut lloc una roda de premsa d'Autoritat Portuària de València per donar alguns anuncis després que el BOE publiqués aquest diumenge que a partir d'el 7 de juny s'aixeca la prohibició per a l'arribada de creuers internacionals a ports espanyols.

Per descomptat l'arribada no serà massiva ni immediata, ha avançat la responsable de creuers de l'Autoritat Portuària de València (APV), Francesca Antonelli. El primer a arribar serà el proper 27 de juny, un creuer Peninsulas amb uns 655 tripulants a bord. El vaixell Mein Schiff 2, de la naviliera alemanya Tui, farà escala a València provinent d'Alacant i amb destinació posterior a Barcelona.

Excursions bombolla

Es tracta del primer creuer que arribe a aquesta nova etapa i ho farà amb grans mesures de seguretat: test abans i durant el creuer -cada 3 dies-, protocols a bord com a separació de fluxos, distanciament social, mascareta en zones comunes, discoteques tancades, supressió de bufet lliure ... Hi ha fins i tot una zona habilitada amb cabines d'aïllament per si es detectara algun positiu a bord.

Encara que sens dubte, el més cridaner de totes les mesures comentades per Francesca Antonelli està la de les excursions bombolla: "El passatge visitarà la nostra ciutat en excursions bombolla, no permetent que es desplacen pel seu compte. Prevaldran les excursions a l'aire lliure, visites panoràmiques i desplaçaments amb bicicleta o segway per evitar el contacte amb la ciutadania ".

A més, també es plantegen excursions a l'Albufera, l'horta de València, a cellers de Requena o a la Vall d'Uixó i Sagunt, però tot això en grups bombolla per evitar contactes.

"Els barcos podran atracar a partir de el 7 de juny però no vol dir que anem a veure'ls a principi. Les navilieres han de refer les seues rutes, tornar a contractar i posar a la venda aquests cabines. Això els portarà algunes setmanes ", ha avançat la responsable de creuers, que ha detallat que és molt aviat per saber els itineraris que es posaran en marxa tot i que comença a haver-hi moviment:" Les navilieres amb les que hem parlat ens indiquen que, pel que fa siga possible, tornarien a una pausada tornada a la normalitat ".

Cal ressaltar que abans de la pandèmia al port de València feien escala uns 205 creuers a l'any i hi havia una previsió de creixement fins als 250 en anys posteriors: "Això en creueristes, venien a ser 420.000 abans de la pandèmia i si tot anava molt bé cap a 2023 estaríem fregant el mig milió ".

Unes xifres que, de moment, es veuen llunyanes ja que encara que es vaja a recuperar la "normalitat", la capacitat dels vaixells està limitada a un 75%.

La previsió, en qualsevol cas, és que per a juliol "estiguen atracant els primers creuers internacionals", després que Itàlia i França també hagen obert les seues fronteres a aquest tipus de turisme: "És una manera de vacances segur", insisteix Francesca Antonelli, qui reconeix que en aquests moments el món creuerístic està optant per destinacions com Israel on està molt avançada la vacunació.

Amb l'anunci d'aquest cap de setmana, la campanya es va a reposicionar per intentar salvar un sector també molt colpejat per la pandèmia. De fet, segons les xifres facilitades per l'APV després del seu estudi conjunt amb la UPV, s'han deixat d'ingressar uns setanta milions d'euros per la suspensió dels creuers.