Així serà el futur hospital Clínic de València dins de dos anys després de la seua ampliació
Les obres dels dos nous edificis permetran incrementar l'hospital en 240 llits, gairebé 200 sales de consultes i 26 boxs de cures intensives
Aquest dilluns ha tingut lloc la presentació del nou edifici d'hospitalització del Clínic de València, les obres estan en marxa i que pretenen estar llestes d'ací a dos anys per descongestionar les actuals instal·lacions, per les quals passen diàriament unes 10.000 persones, i que s'han quedat xicotetes.
En concret, la construcció d'edifici d'hospitalització i la rehabilitació de l'antic edifici que albergarà les consultes externes (els dos primers edificis d'una ampliació en diverses fases) permetran incrementar la capacitat de l'hospital en 144 habitacions i 240 llits més, 194 noves sales de consultes i altres 26 boxes de vigilància intensiva.
Tots dos edificis s'ubicaran en antiga Escola Universitària Tècnica Agrícola (limita amb Blasco Ibáñez i l'Avinguda Menéndez i Pelayo al costat de l'actual hospital Clínic) i suposaran incrementar l'hospital en 36.624 metres quadrats, un 54% més de superfície.
En quina fase es troben les obres?
Les obres de l'edifici de consultes externes comencen aquesta setmana mentre que el d'hospitalització (que anava a ser el primer a construir-se però s'ha retardat) no començarà fins al novembre, quan s'espera licitar l'obra.
En qualsevol cas, la construcció de tots dos anirà a l'una i s'espera que en dos anys (tenen un termini d'execució de 24 mesos consultes externes i 22 mesos hospitalització) estiguin a punt per utilitzar-se. Cal assenyalar que l'edifici d'hospitalització és el que donarà a l'avinguda Menéndez i Pelayo i el de consultes externes donarà a Blasco Ibáñez.
Edifici d'hospitalització
L'edifici d'hospitalització preveu una inversió de 65,5 milions d'euros: constarà de dos soterranis, planta baixa, entreplanta per a instal·lacions, vuit nivells per a ús sanitari i administratiu, i una planta de coberta per a instal·lacions.
En concret, albergarà els serveis de diagnòstic per imatge i radiologia intervencionista, la unitat de cures intensives, l'àrea de rehabilitació; així com sis plantes destinades a hospitalització amb 144 habitacions i 240 llits, i una capacitat màxima de 288 llits si cal, preparades per a pacients infecciosos o immunodeprimits. A més disposarà de 8 consultes de rehabilitació i 9 d'hemodiàlisi i diàlisi peritoneal.
Segons han explicat els responsables del projecte, aquest edifici estarà connectat amb consultes externes i amb les actuals instal·lacions mitjançant passarel·les i un túnel subterrani. Destaca també que aquest edifici es pot adaptar a situacions de pandèmia i els panells exteriors es poden desmuntar per introduir directament màquines amb un pes de deu tones.
Consultes externes
Pel que fa a consultes externes, les obres han estat icitadas per 38,6 milions d'euros i consistiran en rehabilitació, ampliació i millora de l'eficiència energètica de l'edifici.
La nova construcció albergarà 177 consultes de diferents especialitats, urgències, 84 llocs d'hospital de dia oncològic, l'hospital de dia multidisciplinari, una sala d'actes, l'aulari i els serveis d'atenció a l'pacient, sobre una superfície de 15.988 metres quadrats i 7 nivells: planta baixa, semisoterrani, soterrani i quatre plantes.
Un cop estiguen llestos tots dos edificis, a la fase 3 es disposarà a redistribuir tots els espais per optimitzar aquest hospital que dóna servei a quasi mig milió de veïns de València i voltants.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, a la presentació de les instal·lacions -a la qual ha acudit costat de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha valorat molt positivament el projecte: "És un hospital modern, no és només ampliació sinó fer un hospital nou. Estem molt il·lusionats en què siga aquest gran centre el que estiga incrustat al centre de la ciutat".