Així lluirà el nou parc inundable 'Mamàs Belgues' de la Cantereria d'Ontinyent
Els treballs convertiran l’espai lliure resultant dels enderrocs de les edificacions en una zona de bosc i usos recreatius compatibles amb la inundabilitat en cas de crescuda del riu Clariano
L’Ajuntament d’Ontinyent ha tret a licitació per 965.000 euros iva Inclós les obres del nou parc inundable “Mamàs Belgues” de Cantereria, que convertiran l’espai lliure resultant dels enderrocs de les edificacions en una zona de bosc i usos recreatius compatibles amb la inundabilitat en cas de crescuda del riu Clariano.
El regidor de Territori, Óscar Borrell, recordava que el projecte del nou parc, que retrà homenatge al seu nom a les les infermeres que van atendre l’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent durant la guerra civil espanyola (tal com es va aprovar al ple municipal), “ha estar posat com a exemple d’acció local front al canvi climàtic, com va fer al seu dia la Ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic Teresa Ribera, qui va qualificar públicament l’acció de “valenta”.
En concret, el “projecte bàsic i d’execució del parc inundable del marge esquerre del riu Clariano amb vegetació i arbrats autòctons”, per al que es podran presentar ofertes fins a les 23:59 del proper 31 d’agost, dóna continuïtat als treballs ja executats a la zona amb ajuda de la Generalitat Valenciana i els fons europeus Feder per evitar situacions de risc com les generades després de la Dana de 2019, que va obligar a l’evacuació de decenes de persones a les cases que existien en aquesta zona.
Borrell afegeix que “el projecte s'ha redactat baix la premissa que els espais fluvials són també espai del riu, i així cal entendre-ho i respectar-lo, encara que només porten aigua de manera esporàdica. Els rius no tenen un llit amb una única amplària, sinó que ocupen espais fluvials de diferent amplitud en funció del cabal, és a dir, de la grandària de la crescuda. Per això creem aquest espai compatible amb les inundacions periòdiques, i amb un caràcter semiurbà dins de l'estratègia Riu Viu del Govern d’Ontinyent, per a la millora de la relació entre la ciutat i el riu”.
D'aquesta manera, es projecten dues zones d'actuació a diferent cota. En la cota inferior, i ocupant l'espai de les edificacions a nivell de carrer, es proposa la creació d'un bosc de ribera. Aquesta zona serà periòdicament inundable, per la qual cosa es tractarà amb plantació d'arbres resistents a les inundacions i prada natural. La proposta d'intervenció proposa la mínima urbanització, amb paviments permeables a base de terra, amb escassos elements d'equipament urbà que en cap cas suposen una barrera per a l'evacuació d'aigües pluvials o d'inundació.
En el punt que comunica amb l'edifici de l'Escorxador, es proposa una xicoteta plaça amb paviment dur que articule diferents usos. D'altra banda, en l'extrem oest de la intervenció, que es connecta amb el Carrer Cantereria, en ser menys susceptible de patir inundacions, esta zona es podrà dotar major varietat d'espècies vegetals i equipament, amb tractament de parc urbà. La intervenció s'integra en la trama de recorreguts pròxims de senderes naturalitzades en la vora de la ciutat, que connecten amb el “Barranc de la Puríssima”, amb el centre històric des del propi llit i amb l'altra riba mitjançant la nova passarel·la que es realitzarà amb ajuda de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
L'equipament es compon de mobiliari urbà accessible triat amb criteris d'integració en l'entorn, resistència a actes vandàlics i baixa petjada ecològica, que inclou bancs amb suport i reposabraços, berenadors, aparcabicis, papereres i dues fonts. També es dotarà a la zona d'instal·lació d'enllumenat i punts elèctrics per a col·locació de preses de corrent. En total, s'actuarà en una superfície de 4.333m2, dels quals 1.240 seran zones pavimentades i esplanades de terra; 1508 m² de talussos, zones enjardinades i no xafables; i 1585 de prada natural. Una vegada finalitze el procés d'adjudicació i s'inicien les obres, aquestes tindran un termini de 5 mesos per a executar-se.