Agraïments i comiats en l'últim Ple ordinari del mandat
A més de l'alcalde, Joan Ribó, tots els portaveus dels grups municipals: Pere Fuset, de Compromís; Alfonso Novo, del Grup Popular, al qual li ha cedit la paraula el seu company Eusebio Monzó; María Oliver, de València en Comú; Sandra Gómez, del Grup Socialista, i Fernando Giner, de Ciutadans, han intervingut al final del Ple ordinari per a expressar el seu agraïment als companys de corporació, també als funcionaris i, de forma especial, per a acomiadar a aquells i aquelles regidors i regidores que no opten a repetir com a candidats en cap llista electoral.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha tancat el torn d'intervencions amb un «agraïment a tots i totes pel seu treball», per tindre a continuació una referència a l'oposició, «que és fonamental per a una democràcia». Respecte al Govern de la Nau, ha ressaltat que durant estos 4 anys ha sigut el primer govern municipal d’Espanya a aprovar els pressupostos. «Ha sigut un govern format per gent d'esquerra, amb plantejaments diferents a vegades, però que sabem posar-nos d'acord en benefici de la ciutat de València». També ha agraït als funcionaris la qualitat i professionalitat del seu treball «igual amb un govern que amb un altre, independentment del color polític dels qui manen».
Pere Fuset ha sigut el primer a prendre la paraula i ho ha fet començant per un «agraïment especial a Consol Castillo», l'única representant de Compromís que no opta a la reelecció, per a estendre-ho a tots «els socis d'un govern estable que ha aprovat tots els pressupostos i ha propiciat un canvi estable que ve per a quedar-se». Gratitud també a l'oposició, «amb alguns dels membres de la qual s'han establit complicitats personals més enllà de les diferències polítiques i de les estratègies».
Alfonso Novo, del Grup Popular ha destacat el «treball constructiu i crític, dins de l'oposició, que hem realitzat. Novo ha desitjat a la pròxima corporació municipal «que tinga molts èxits perquè seran els èxits de la ciutadania», i no ha faltat tampoc en la seua breu intervenció un agraïment a tots els funcionaris «pel seu esforç i dedicació, des dels habilitats nacionals als ordenances».
«Nosaltres també som ciutadania i ens hem tractat com a ciutadania», ha afirmat la portaveu de València en Comú, María Oliver, en una breu intervenció en la qual hi ha hagut un especial reconeixement a la seua companya de formació, Neus Fàbregas, que no opta la reelecció.
Sandra Gómez, portaveu del Grup Municipal Socialista, ha assenyalat que era «moment més d'agraïments que de comiats», encara que la part final de la seua intervenció l'ha dedicada expressament a dos companys de grup municipal, Vicent Sarrià i Anaïs Menguzzato que no formen part de la llista de candidats municipals per al 26 de maig. Gómez ha agraït la seua confiança a tots els valencians i valencianes, «al personal d'esta casa, a la mesa del Ple, ‘per la seua paciència’, als mitjans de comunicació i als grups d'oposició».
Després d'un agraïment per «la rigorositat i qualitat del treball dels funcionaris, el portaveu del Grup Ciutadans, Fernando Giner, s'ha referit a la «importància que té el treball d'un ajuntament per a contribuir al fet que la gent siga feliç» i ha expressat el seu desig de sort en la seua nova etapa als qui no seran membres de la Corporació municipal de València en el pròxim mandat.
DECLARACIONS INSTITUCIONALS
El Ple de l'Ajuntament ha acordat, a través d'una declaració institucional, donar suport a la creació d'una àrea de control d'emissions (ECA) al mar Mediterrani (Med-ECA) per a limitar la contaminació de l'aire produïda pels vaixells. En una altra declaració institucional s'ha acordat reforçar la Marató València Trinidad Alfonso per tal d’aconseguir i mantindre l'etiqueta de platí de l’Associació Internacional de Federacions d'Atletisme (IAAF, de les sigles en anglés).
La primera de les declaracions preveu la coordinació amb la Comissió Europea, els estats de la Unió Europea (UE) i els estats costaners que no pertanyen a la UE per a assegurar la creació de la Med-ECA i, una vegada creada, donar suport a la realització d'una gestió transfronterera cooperativa.
En l’últim apartat de la declaració institucional, tots els grups municipals donen suport a «posar en marxa mesures per a assegurar la reducció de les emissions de bucs i obligar-los, quan estiguen atracats, a connectar-se a la xarxa elèctrica per al funcionament diari».
MARATÓ VALÈNCIA TRINIDAD ALFONSO
D'altra banda, el Ple també ha aprovat una declaració institucional sobre l'organització de la Marató València Trinidad Alfonso, amb la finalitat de «continuar creixent i complir en 2019 totes les condicions per tal d’aconseguir i mantindre l’etiqueta de platí (platinum label) de la IAAF». Actualment té la categoria d’etiqueta d’or.
La declaració, que compta amb el suport de tots els grups municipals que formen la corporació, indica que «esta etiqueta, que assenyalarà a partir de 2020 les 10 millors carreres de marató del món, requereix més requisits de seguretat i sostenibilitat amb el medi ambient, una major atenció als corredors, un pla mèdic coordinat amb els serveis mèdics de la IAAF, i l'absència de vehicles als carrers per on transcorre la marató».
Esta distinció permetria a València unir-se a maratons com les de Nova York, Tòquio, Berlín, Londres, Boston o Chicago, amb la finalitat que este guardó tinga visibilitat per a la prova i la ciutat i, en conseqüència, atraga més participants nacionals i internacionals.
En una altra declaració unànime s'ha aprovat oferir la plaça de l'Ajuntament per a l'Exposició de la Fira dels Invents organitzada amb motiu del 50 aniversari de la Universitat Politècnica de València. «En esta fira es desenvoluparan tallers participatius que serviran per a acostar a la ciutadania a l'activitat científica i tecnològica de la UPV»