VALENCIA | MEDI AMBIENT

Les actuacions municipals en l’espai públic aplicaran criteris de drenatge sostenible

ELPERIODIC.COM - 09/06/2021

L’objectiu és alleujar i millorar la xarxa de clavegueram i sanejament, sotmesa a pressió pels episodis de pluja que patix la ciutat

L’Ajuntament ha elaborat una guia perquè els servicis municipals, com els d’urbanisme, mobilitat o jardins, apliquen criteris de drenatge sostenible en els projectes que afecten l’espai públic. L’objectiu és alleujar i millorar la xarxa de clavegueram i sanejament, sotmesa a pressió pels episodis de pluja que pateix València. La regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, ha presentat esta “eina per dissenyar la ciutat”, que suposarà “beneficis” addicionals, entre ells estalvi energètic, atenuar l’efecte illa de calor o millorar la qualitat de l’aire.

La guia bàsica per al disseny de sistemes urbans de drenatge sostenible a la ciutat de València es constituïx com “una eina per dissenyar la ciutat” per part de tots els servicis municipals, complementària a la gestió de l’aigua de pluja duta a terme des de la Regidoria del Cicle Integral de l’Aigua. Per a la regidora Elisa Valía suposa “un enfocament de la ciutat diferent”, ja que part de la premissa que “l’aigua no és un residu, sinó un recurs cada vegada més valuós que cal aprofitar i del qual no ens volem desfer”. Amb la incorporació de criteris de drenatge sostenible a les actuacions en l’espai públic, ha manifestat l‘edil, es pretén “renaturalitzar la relació de València amb l’aigua i amb els seus usos”. En definitiva, “fer passos cap a una ciutat cada vegada més blava”.

Valía ha insistit en l’enfocament multidisciplinari d’esta iniciativa: “Tots els projectes de la ciutat han de passar pel disseny de sistemes de drenatge sostenibles, han d’incorporar esta perspectiva en el seu disseny”. Per a això, es formarà el personal de l’Ajuntament, preferentment de les àrees d’urbanisme, parcs i jardins o activitats. D’altra banda, es desenvoluparan campanyes de difusió i conscienciació ciutadanes, perquè “volem fer-los partícips —els veïns i veïnes— i volem implicar-los i generar complicitats amb ells perquè en els seus immobles es plantegen com contribuir al fet que València siga tot un sistema de drenatge sostenible en el seu conjunt”.

La finalitat principal d’estos sistemes és emmagatzemar i infiltrar la major quantitat d’aigua de pluja en el medi natural com més prompte millor. Busquen millorar la qualitat i reduir el volum total de càrrega que arriba a la xarxa de sanejament, disminuir els costos associats a la depuració de les aigües i guanyar en capacitat de gestió dels episodis de pluja. Des del punt de vista hidrològic, té “importants beneficis”, que inclouen estalvi energètic, atenuar l’efecte illa de calor o millorar la qualitat de l’aire.

Segons ha explicat Valía, el drenatge sostenible sorgix pel creixement de les ciutats, l’urbanisme de les últimes dècades i la pressió a la qual estan sotmeses les xarxes de sanejament. “A València hi ha pocs episodis de pluja a l’any, però són virulents”, ha indicat la responsable del Cicle Integral de l’Aigua, d’ahí la necessitat de “minimitzar l’impacte de la pluja a la ciutat”. A València ja existixen exemples pràctics de l’aplicació de criteris de drenatge sostenible, ha puntualitzat la regidora. Així, en una plaça interior de l’avinguda d’Ausiàs March, “un jardí deprimit, a cota més baixa que la resta de la plaça, servix en moments pic d’emmagatzematge”. A més, el carril bici del carrer del Doctor Manuel Candela s’ha executat seguint criteris de drenatge sostenible, la qual cosa “comporta beneficis addicionals de seguretat viària” i en el Parc Central s’han implantat paviments que reunixen estos requisits.

Durant la presentació de la guia, la Elisa Valía ha estat acompanyada de Sara Perales, membre de l’equip redactor del document. Perales ha assegurat que “València s’unix a les poques ciutats d’Espanya que ja compten amb una guia tècnica específica de drenatge sostenible” i ha apuntat com a “element diferenciador” que “es fa una diferenciació segons la capacitat dels diferents espais de la ciutat per gestionar eixes aigües”, ja que “és més fàcil gestionar l’aigua deprimint zones enjardinades que en centres històrics, on la densitat edificatòria és molt alta i hi ha menys espais d’oportunitat”. Així mateix, l’experta ha anunciat que dimarts que ve dia 15, València acollirà una jornada nacional sobre l’impuls de sistemes de drenatge sostenible en els municipis, a la qual assistirà la titular del Cicle Integral de l’Aigua.

MÉS FOTOS