VALENCIA | POLÍTICA

El Ple acorda les pautes per a la transició de València cap a “una ciutat més sostenible, saludable, compartida i pròspera”

ELPERIODIC.COM - 29/09/2022

L'alcalde destaca que este document “definix cap a on volem dirigir la ciutat, amb diàleg i consens”

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui el Marc Estratègic de València, que establix les pautes per al desenvolupament de la ciutat durant els pròxims anys. Este document ha sigut recolzat pels grups de l'equip de govern (Compromís i PSPV-PSOE). El grup de Ciutadans s'ha abstingut mentre que Partit Popular i Vox han votat en contra. L'alcalde de València, Joan Ribó, que ha agraït les aportacions dels diferents grups polítics, ha afirmat que el Marc Estratègic és una eina molt important perquè “no és una decisió de l'alcalde, definix cap a on volem dirigir la ciutat, amb diàleg i consens, i d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i l'Agenda Urbana Europea”. Els grups de l'oposició han retret l’escassa voluntat per a arribar a un consens.

L'alcalde, Joan Ribó, ha recordat que el document final del Marc sorgix després de dur a terme “una anàlisi estratègica i de celebrar nombrosos fòrums ciutadans en els quals es van realitzar moltes aportacions per part de tota la societat” i s'ha lamentat que “la proximitat de les eleccions segurament ha fet impossible arribar a un acord”.

En el debat previ a la votació d'este Marc Estratègic, el portaveu de Vox, Vicente Montañez, ha manifestat, dirigint-se a l'alcalde, que “la seua idea de ciutat res té a vore amb la nostra” i ha criticat els objectius que inspiren l'Agenda 2030. En nom de Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, ha recordat que el seu grup ha presentat més de 50 al·legacions però ha recriminat que no s’haja volgut retirar del document “tot allò que puga dividir” en al·lusió al port de València. Per la seua banda, la portaveu del Partit Popular (PP), María José Catalá, ha argumentat que “ha faltat temps per a fer aportacions i hi ha absències molt significatives com el finançament o la ràtio de policies per a la ciutat del 2030”. Per part del Grup Socialista, la seua  portaveu Sandra Gómez, ha recordat que el document ha incorporat nombroses aportacions dels grups polítics, però “és un marc general en el qual no es poden fer tantes concrecions” i ha recordat que servirà perquè “València estiga en bona posició per a la captació de fons europeus”.

Finalment, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït les aportacions dels grups municipals i, en concret, ha explicat que el Marc Estratègic “no parla de la DIA (Declaració d'Impacte Ambiental) del Port precisament pel seu caràcter global i consensuat”.

Este ha sigut un dels principals acords del Ple de setembre, que ha sigut objecte d'un recés de 45 minuts, perquè l'alcalde, Joan Ribó, acompanyat el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, i la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha rebut al Ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i als assistents al Congrés Internacional de Seguretat Ciutadana en el qual participen caps de policies locals de tot el món.  

En matèria urbanística, el Ple ha acordat sotmetre a informació pública, durant 45 dies, la modificació del PGOU que permetrà l'ampliació de les instal·lacions del centre de paràlisi cerebral gestionat per Creu Roja al carrer d’Alboraia, així com la regeneració del seu entorn amb un nou espai lliure que connectarà els carrers d’Alboraia i de Flora.

Pel que respecta als temes relacionats amb la hisenda pública i l'economia, el Ple ha debatut, conjuntament, diferents punts. Seguidament, s'ha donat compte de la memòria municipal anual de l'any 2021, i s'ha aprovat el compte general de la corporació corresponent a l’esmentat exercici. D'altra banda, s'ha aprovat, provisionalment, la huitena modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost en curs, i la sisena relació d'expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions.

En la sessió ordinària també s'ha aprovat el conveni per a la creació de la Escola Infantil Clara Campoamor, nou centre infantil per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys al carrer de la Diputada Clara Campoamor, que podrà començar a funcionar en uns dies. I, finalment, s'ha donat el vistiplau a l'estratègia d'intervenció social amb persones sense llar de la ciutat de València, elaborada amb la col·laboració de les entitats del tercer sector, amb la finalitat que servisca de guia d'intervenció per als pròxims anys.

MÉS FOTOS