VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Accesscity, Voramar Fanplastic i Súper Abuelos en el Mundo, les millors startups de la 6ª edició de l'acceleradora Col·lab

ELPERIODIC.COM - 09/11/2022

Energies renovables, gestió de recursos hídrics, mobilitat sostenible, accessibilitat universal, integració laboral, alimentació ecològica, disseny i moda circulars i esport femení han centrat les propostes

Les startups van rebre consells sobre la seua futura relació amb inversors i van conéixer com serà el futur fons d'inversió públic-privat per a startups amb impacte positiu sobre la lluita contra el canvi climàtic

La setena edició dels programes de l'acceleradora pública de projectes de triple impacte de Las Naves donarà inici la setmana vinent, amb quinze startups centrades en la Missió Climàtica 2030

La plataforma digital d'activitat professional per a persones jubilades i pensionistes Súper Abuelos en el Mundo, la moda sostenible i circular de Voramar Fanplastic i la metodologia per a avançar en l'accessibilitat universal en municipis de Accesscity van ser triades les millors solucions de la sisena edició dels tres programes d'acceleració de Col·lab. Aquestes iniciatives han rebut una dotació en metàl·lic per a donar suport al desenvolupament de les seues propostes, de 3.000 euros en Pre-Acceleració; en Acceleració, de 4.000 euros, i en Scale-Up, de 5.000 euros.

Les premiades van ser anunciades durant el sisé Demo Day de Col·lab, en el qual les 14 startups que han treballat en l'acceleradora en els últims sis mesos van exposar les seues propostes i eines, destacant els seus impactes positius en la vida de les persones i en els objectius de la Missió Climàtica València 2030.

Els equips d'emprenedors han desenvolupat les seues solucions al costat de professionals i persones mentores de l'acceleradora i amb el suport de tot l'equip i serveis del centre d'innovació Las Naves. Entre altres punts, han rebut mentorización en deu àmbits de gestió empresarial, sostenibilitat i innovació, han participat en diferents esdeveniments, com a jornades i trobades de networking i amb potencials inversors, i han desenvolupat conjuntament diferents iniciatives.

El regidor delegat d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, va subratllar “la gran aportació de valor de l'acceleradora Col·lab i de cadascuna de les startups que busquen solucions per a construir una ciutat millor per a tots i que siga climàticament neutra. La suma d'esforços entre sector públic-privat i ciutadania han sigut clau per a l'elecció de la nostra ciutat com a Capital Verda Europea 2024 i per a situar-la entre les tres finalistes a Capital Europea de la Innovació. Estem fent les coses bé i hem de continuar treballant en aquesta direcció”.

Per a donar suport a aquest treball, l'Ajuntament de València ha promogut la creació d'un vehicle d'inversió públic-privat per a startups amb impacte positiu sobre la lluita contra el canvi climàtic.

David Rosa, subdirector tècnic de Las Naves, va apuntar, durant el Demo Day, algunes de les claus d'aquest futur vehicle d'inversió, “que ens permetrà no sols promoure i impulsar des de València el desenvolupament de nostres startups, evitant que hagen de traslladar-se a altres ciutats per a créixer, sinó, també, atraure talent i iniciatives emprenedores que contribuiran a enriquir el nostre ecosistema d'innovació”.

Per part seua, Ángel Buiges, BStartup Advisor en Banc Sabadell, va oferir a les startups consells per a atraure finançament i inversors. “Els tres factors clau a l'hora d'analitzar la inversió en una companyia són l'equip, el mercat i la competència i que es tracte de solucions que responguen a necessitats reals i amb potencial", va apuntar.

Catorze solucions amb triple impacte

Durant la seua estada en Col·lab, Accesscity ha desenvolupat un sistema propi de recollida i anàlisi de dades reals ‘in situ’ d'entorns urbans, que es complementa amb processos participatius amb implicació de persones usuàries. El seu objectiu és definir les millors solucions en funció de cada cas concret per a avançar en l'objectiu d'accessibilitat universal, per a totes les persones, independentment del seu perfil o circumstàncies.

En la sisena edició, ha compartit el programa Scale-Up amb Fibsen, centrada en preservar els recursos hídrics amb sensors de fibra òptica intel·ligents, que monitoren la qualitat de l'aigua i la infraestructura de proveïment en temps real, i Llum, plataforma per a estalviar en la factura de la llum de llars, empreses i ajuntaments, compartint energia d'origen renovable km 0.

Voramar FanPlastic: reutilitza el plàstic de les bosses d'un sol ús per a teixir complements de moda circulars, que són teixits per dones en exclusió social. La signatura està ampliant les seues col·leccions i ha llançat la seua pròpia web.

L'economia circular ha centrat, també, el focus d'altres dues startups del programa d'Acceleració: Monnou, estudi de disseny estratègic que companyia a empreses, administracions i iniciatives emprenedores per a aconseguir aplicar-la d'una forma sistèmica i coherent, i Reusa'm, que ha posat en marxa un servei de depòsit de gots reutilitzables per a hostaleria, que substitueixen als d'usar i tirar.

El programa d'Acceleració l'han completat Biciparques, que converteix terrenys rasos o sense ús en instal·lacions sostenibles d'oci a l'aire lliure per a muntar amb bicicleta; Integrazafat@s, Agència Inclusiva, que promou la integració laboral de les persones amb Síndrome de Down o discapacitat intel·lectual en esdeveniments i congressos, i EsportiVA, que dona visibilitat i promou l'esport i esportistes femenines i treballa en la generació de coneixement que permeta definir plans i estratègies en aquest àmbit.

Súper Abuelos en el Mundo (S.A.M.) ha llançat en els últims mesos la seua plataforma digital orientada al fet que persones jubilades i pensionistes puguen incrementar els seus ingressos, a través de treballs per compte propi, sense que afecten les seues pensions. L'activitat en línia es complementa amb esdeveniments presencials per a generar xarxes i networking.

S.A.M. ha compartit programa de Pre-Acceleració amb la startup de moda circular Volver, que dona nova vida a peces de vestir; Bonhort, centrada en el desenvolupament d'alimentació ecològica km 0 i de qualitat; AvalaTea, que treballa en la inclusió laboral de persones amb TEA, amb suport de les tecnologies, i Cogniti, plataforma d'educació digital per a adults i majors, fàcil i senzilla, que contribueix a crear teixit associatiu i xarxes ciutadanes intergeneracionals i interculturals.

Missions València 2030

La setena edició dels programes de l'acceleradora pública de projectes de triple impacte de Las Naves donarà inici la setmana vinent, amb quinze startups centrades en la Missió Climàtica 2030.

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, un país o tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat en la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

MÉS FOTOS