VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Accedeixen per primera vegada al coneixement del microbioma de l'úter humà durant l'embaràs

ELPERIODIC.COM - 26/02/2020

Un equip de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Igenomix i l’INCLIVA, ha aconseguit accedir al microbioma endometrial humà al començament de la gestació. El resultat, publicat en la revista American Journal of Obstetrics & Gynecology, mostra un úter dominat per Lactobacillus i aporta el primer perfil microbià d'una dona embarassada.

American Journal of Obstetrics & Gynecology (ELSEVIER) ha publicat en el seu últim número l'article ‘The first glimpse of the endometrial microbiota in early pregnancy’, una recerca fruit de la col·laboració entre la Universitat de València, Igenomix Foundation i Incliva. El treball descriu una fita històrica en la salut reproductiva de la dona com és l'accés, per primera vegada, al microbioma endometrial, al començament de la gestació, l'evolució de la qual va donar lloc al naixement d'un bebé sa.

“Aquest podria ser el punt de partida per a conéixer la interacció entre els microbis i l'inici de la vida humana”, coincideixen a assenyalar el director del projecte, Carlos Simón– catedràtic de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València–, i Inmaculada Moreno, investigadora en Fundació Igenomix i primera signant de l'article.

Encara que els microbis sempre s'han associat a malalties infeccioses, l'ésser humà viu envoltat també de bacteris beneficiosos, anomenats comensals, que formen part del seu organisme i contribueixen a realitzar les seues funcions vitals. Dins el cos d'una persona hi ha deu vegades més microorganismes que cèl·lules pròpies. Fins fa poc es pensava que l'úter era una cavitat estèril on els bacteris no havien arribat, ja que havia d'albergar el fetus durant l'embaràs.

El perfil microbià de l'endometri (la capa mucosa que recobreix la cavitat uterina) ha sigut descrit recentment. “Sabem que l'endometri està poblat per dos tipus de perfils microbians: el ‘dominat per Lactobacillus (LD)’ i el ‘no dominat per Lactobacillus (NLD)’ perquè existeixen altres bacteris patògens. Aquest últim s'associa a una menor taxa d'embaràs i a una major taxa d'avortaments”, explica Inmaculada Moreno. “No obstant això, desconeixíem la rellevància d'aquesta flora endometrial durant l'embaràs, pel fet que aquest tipus d'estudis sempre s'havien dut a terme en períodes previs a la gestació”, assenyala la investigadora.

“Una troballa casual va fer que tinguérem accés a l'estudi del seu microbioma endometrial quan la pacient estava embarassada de quatre setmanes. Ací va ser quan casualment vam obtindre el primer perfil microbià d'una embarassada, el procés de gestació de la qual va arribar a terme”, comenta Carlos Simón, al capdavant també del consell assessor científic de la Fundació Igenomix.

“Aquesta informació ens permet conéixer alguna cosa més sobre l'inici de la vida, ja que aqueix és l'ambient microbià en el qual es va desenvolupar l'embaràs amb èxit. Aquest resultat és ara el punt de partida de futurs estudis que tractaran de determinar com hem de preparar la flora endometrial per a aconseguir l'èxit reproductiu”, conclou Inmaculada Moreno.