12.808 persones han sigut ateses als punts d'informació mediambiental de la Devesa-Albufera
El regidor de Devesa-Albufera i Govern Interior, Sergi Campillo, ha valorat positivament el treball realitzat per les persones contractades per l'Ajuntament de València a través dels Planes d'Ocupació EMPUJU i EMCUJU gestionats per l'à rea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, que han realitzat treballs de recuperació, manteniment, neteja i informació en l'Albufera i en el bosc de la Devesa, des d'agost de 2017 a agost de 2018.
Els 55 treballadors i treballadores contractades a través dels plans d'Ocupació EMPUJU i EMCUJU han realitzat les tasques durant un any, distribuïts en diferents brigades que han reforçat el treball realitzat pel personal municipal amb el qual han mantingut una estreta col·laboració.
El regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha assenyalat que «les tasques realitzades per les brigades, incorporades a través dels plans d'ocupació EMPUJU i EMCUJU, han reforçat el treball realitzat des d'esta regidoria per posar en valor el parc natural Devesa-Albufera». A més, Campillo ha afegit que «el treball que han realitzat estes persones ens ajudarà a conservar, informar i mantenir net el nostre bosc i el nostre parc natural».
S'han retirat del llac de l'Albufera i dels seus canals 276 borses de residus sòlids. Una brigada de barquers, composta per un encarregat barquer i tres operaris, ha realitzat diverses tasques de neteja i mateniment tant al llac com a sèquies i motes, entre les quals destaquen l'eliminació i retirada de plantes invasores, neteja i manteniment de l'Embarcador Municipal, aixà com l'atenció i assistència a la fauna autòctona en cas d'animals ferits.
Han sigut retirats un total de 27,6 m3 de residus com ara rodes, tanques, cadires, senyals, neveres, canonades o tubs de fuita. Cal destacar el treball realitzat en la reparació i manteniment de la barrera antionatge existent en la mata de la Manseguerota amb la finalitat de reduir l'erosió causada per l'impacte de les ones.
D'altra banda, la brigada de poda ha realitzat importants tasques d'esbrosse i poda per a la millora de la vegetació en els espais públics del llac i en els marges d'alguns camins, carril bici, entorn de les urbanitzacions i aparcaments, i especialment en espais amb el risc d'incendi forestal.
PROTECCIÃ, MILLORA I CONSERVACIÃ
Esta brigada ha col·laborat en la producció de més de 161 tones de brancatge podat. El treball més rellevant ha sigut la retirada de brancatge dels marges del Camà Vell, que en la zona sud es trobava tancat en molts trams, i ara ha quedat obert Ãntegrament. A més, han realitzat treballs de neteja i manteniment del tancat d'aclimatació de les tortugues del projecte de reintroducció de la tortuga mediterrà nia en la Devesa.
Quant a la brigada de residus sòlids del bosc de la Devesa, compost per set operaris, ha realitzat tasques de neteja a l'interior del bosc, en els itinearis per als vianants, en els marges de la carretera CV-500, en la zona de l'AlcatÃ, en la zona de l'Arbre del Gos i en zones properes a Pinedo, sempre en col·laboració amb la brigada municipal de manteniment del Servici Devesa-Albufera i amb el Servici de Residus Sòlids de l'Ajuntament de València. Les labors de neteja de residus s'han combinat en moments puntuals, amb l'eliminació d'espècies de vegetació alóctona i amb la neteja de llavors.
De l'interior del bosc la Devesa s'han arreplegat un total d'1.164 borses de residus equivalents a 116,4 m3, més un total de 16,7 m3 corresponents a la retirada de plantes alòctones. Entre els elements detectats i retirats per esta brigada a l'interior del bosc s'ha trobat gran quantitat de menjadors de gats. En eixe sentit, cal recordar que esta prà ctica està totalment prohibida en tota la Devesa per l'amenaça que suposa este animal domèstic per a la fauna silvestre d'este espai natural.
La brigada de Viveristes, composta per 6 operaris i una encarregada conductora, ha treballat principalment en els Vivers Municipals, netejant d'herbes roïnes o traslladant entre zones de producció les més de 72.000 tests del viver. A més, han distribuït en zones a repoblar al voltant d'1.500 plantes i han preparat més de 12.000 litres de substrat.
El grup d'informació i interpretació ambiental ha atès a un total de 12.808 persones en les 5.139 visites realitzades, de les quals 1.501 procedien de la Comunitat Valenciana, 1.297 d'altres comunitats autònomes, 1.998 d'altres països europeus i 343 de països no europeus.
Les atencions realitzades sobre els valors de la zona i els llocs a visitar, s'han realitzat en els punts especÃfics de la Devesa (Muntanyar de la Mico, Mirador del Pujol i Pouet de la Brava). A més, hi ha hagut un punt d'informació itinerant pels Pobles del Sud (Pinedo, Castellar, El Saler, El Palmar i El Perellonet), aixà com itineraris per la Devesa a unes hores concretes, en valencià i en castellà . Este brigada també ha organitzat visites a la plantació i visites a algun dels sis itineraris del parc natural, aixà com l'activitat mensual que organitza el servei Devesa-Albufera els últims dissabtes de cada mes.
En els pròxims dies s'incorporaran nous treballadors i treballadores, procedents també dels plans d'ocupació EMPUJU i EMCUJU, que donaran continuïtat a les tasques de manteniment, neteja i informació a Devesa-Albufera.
Sobre este assumpte, l'edil ha assenyalat que «la incorporació d'estes noves brigades ens permetrà seguir amb els treballs de reforç empreses ara fa un any». Campillo ha afegit que «el nou personal treballarà en col·laboració amb les brigades al servici de Devesa-Albufera reforçant els treballs de recuperació, neteja i manteniment dutes a terme en el bosc i en el llac. Una acció que demostra l'aposta ferma del Govern de la Nau en la protecció, millora i conservació del nostre patrimoni natural i del tresor mediambiental que tenim en la ciutat de València».