VALENCIA | SOCIETAT

Uns 12.000 joves es diverteixen i aprenen en els campaments de Juniors M.D.

ELPERIODIC.COM - 27/07/2023

Aquest estiu el Moviment organitza al voltant de 100 eixides amb pernoctació a la natura, tots ells coordinats i gestionats per personal voluntari

El destí més habitual dels Centres enguany és la Comunitat Valenciana, seguit de Castella-la Manxa i Aragó

L'essència de Juniors M.D. continua viva durant aquest estiu en els campaments organitzats pel Moviment. Enguany, al voltant de 12.000 joves de 100 Centres Juniors participen en aquestes activitats, creades per a continuar difonent en plena natura els valors propis de l'associació. Concretament, es calcula que formaran part d'aquestes experiències 10.500 xiquets, xiquetes i adolescents i uns 1.500 Educadors, Educadores i persones col·laboradores, aquestes últimes oferint el seu suport en tasques de cuina i logística, principalment.

“És admirable veure la il·lusió amb la qual treballen els mesos previs per a preparar campaments amb tanta qualitat i nivell de detall. Els Centres, amb l'assessorament de l'Oficina Diocesana, s'encarreguen de tot: sol·licitud de l'espai, gestió del procés administratiu, elaboració de la programació, que es desenvolupa sobre la base d'uns objectius i seguint el Projecte Educatiu Juniors i la nostra metodologia… I el més important és que això ho tiren avant persones voluntàries que es deixen la pell en el seu temps lliure perquè el resultat siga excel·lent”, comenta el President Diocesà, Luis Albors.

Tal com consta en els registres de la Seu Diocesana, enguany l'autonomia que acollirà més campaments de l'entitat, amb una mitjana de set dies cadascun, és la Comunitat Valenciana, seguida de Castella-la Manxa i Aragó, encara que alguns Centres també es traslladen a altres territoris com Castella i Lleó. En cadascuna d'aquestes comunitats els requisits legals i els tràmits burocràtics per a atorgar els permisos són diferents, per la qual cosa des de l'Oficina Diocesana es presta ajuda per a poder presentar-los dins del termini i en la forma escaient.

Segons Albors, “el més destacable d'aquest 2023 és que molts Centres ens han dit que la pujada de preus els ha portat a optar per destins més pròxims i a acurtar el nombre de dies”. “Abans el més freqüent era organitzar campaments d'uns deu dies i cada vegada són més els Centres que decideixen reduir-los a només set”, assegura

Seguretat

Així mateix, per a garantir la seguretat d'aquests campaments, la Comissió Executiva del Moviment exigeix la presentació del denominat Protocol d'Autorització d'Activitats amb Pernoctació de Més de Dues Nits, un document intern que s'ha d'entregar almenys quinze dies abans de l'inici del viatge i en el qual se sol·licita informació per a garantir la seguretat i minimitzar els riscos que puguen sorgir. L'autorització per part de l'Oficina Diocesana és imprescindible per a poder realitzar els campaments, perquè és una manera de comprovar que es compleixen els requisits necessaris per a organitzar adequadament aquestes activitats.

“Per a nosaltres la seguretat és el més important, així que fem tot el possible perquè els Centres marxen de campament amb tots els permisos en regla”, assenyala el President Diocesà. En aquest sentit, per a dotar als Centres Juniors de les eines necessàries per a afrontar de la millor manera possible el procés, durant l'any s'organitzen jornades de Caps de Campament, així com tallers sobre assumptes concrets i cursos de formació bàsica de monitor i director d'activitats de temps lliure, dos títols acreditats per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i que s'imparteixen en Juniors Escola d’Animadors (JEA), l'escola de Juniors M.D.

Entreteniment i espiritualitat

En els campaments de Juniors Moviment Diocesà s'executen programacions en les quals es difonen ensenyaments en línia amb els valors d'evangeli com la solidaritat, l'amistat, el respecte, la responsabilitat, la confiança o l'esforç, treballant-los a través de jocs, gimcanes, dinàmiques i oracions. “Una de les claus perquè Juniors resulte tan atractiu per als seus membres és que els continguts es desenvolupen amb grans dosis de creativitat i a través d'una metodologia experiencial en la qual es parteix de la pròpia vida per a reflexionar sobre ella i poder millorar-la. I a això li afegim una identitat molt marcada que reforça el nostre sentit de pertinença al grup”, sosté el Vicepresident Diocesà de Formació, Pau Albors.

Les xarxes socials són un bon aparador per a mostrar tot aquest treball, per la qual cosa des de la Secretaria Diocesana de Comunicació animen als Centres a compartir imatges dels seus campaments en els seus perfils amb l'etiqueta #EnPlanJuniors i a mencionar els comptes oficials del Moviment. “És una senzilla manera de difondre l'enorme labor que es duu a terme en les entitats juvenils de temps lliure com Juniors M.D.”, comenta el Vicepresident Diocesà d'Acció Social, Jaume Gascó.

Un verano diferente también para ellos

Gràcies al projecte ‘Un verano diferente también para ellos’ de Juniors M.D. i Cáritas Diocesana de València, 36 joves residents en centres de menors participen aquests mesos de juliol i agost en els campaments de 19 Centres Juniors. El Moviment coordina el programa i Cáritas finança el cost de les inscripcions.

La Secretària Diocesana d'Acció Social de Juniors M.D., Marta Silvestre, afirma que aquesta iniciativa “és la prova que els Centres Juniors porten la solidaritat per bandera, com no podia ser d'una altra forma” i agraeix la disposició de Cáritas Diocesana de València, “ja que sense el seu suport seria impossible continuar oferint una alternativa d'oci tan sana, constructiva i inclusiva per a aquests menors com són els campaments, en els quals s'aprén, es gaudeix i es creix com a persona”.

A més, des de Juniors M.D. també es convoquen les ‘Ajudes de Campaments’. Amb una inversió de fons propis que ascendeix a 17.400 euros, 6.900 euros més que en 2022, l'associació col·labora amb les famílies de xiquets, xiquetes i adolescents amb pocs recursos en el pagament de la seua participació en aquestes activitats. Segons la resolució provisional, que ha de ratificar en els pròxims dies la Comissió Diocesana, en aquesta ocasió s'han beneficiat d'aquest programa 174 xiquets, xiquetes i adolescents de 33 Centres, 59 més que l'any passat.

MÉS FOTOS