elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DANA COMUNITAT VALENCIANA

València submergida sota l'aigua: ja és la gota freda més devastadora del segle XXI

Aldaia inundada
Aldaia inundada
  • Més enllà de la pantanada de Tous: La nova era de les inundacions a València

La DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que assota la Comunitat Valenciana a l'octubre de 2024 està sent considerada un dels temporals de pluja més intensos de l'últim segle, comparant-se en magnitud amb altres episodis històrics com la gota freda de 1982 i el temporal de novembre de 1987.

Les pluges històriques de 1982 i 1987

En 1982, la coneguda “pantanada de Tous” va afectar intensament la zona sud de València, sobretot en el Queixal de Corts i el marge dret del riu Xúquer, provocant greus inundacions i danys catastròfics. Al novembre de 1987, un altre temporal torrencial va colpejar principalment la comarca de La Safor i posteriorment la Ribera i la Vega Baixa. Aquest episodi es va destacar per les pluges extremes registrades, amb 817 l/m² a Oliva i més de 700 l/m² a Gandia. La magnitud de les inundacions en eixa ocasió va quedar immortalitzada amb plaques commemoratives en zones afectades, com en Beniopa (Gandia).

Anys després, a l'octubre de 2000, la Comunitat Valenciana va experimentar un nou episodi de pluges intenses. Si bé aquest temporal va acumular un gran volum de precipitació, va ser menys catastròfic i es va estendre durant diversos dies, a diferència dels esdeveniments de 1982, 1987 i l'actual de 2024.

El temporal de 2024: Entre els tres més intensos

Aquest nou temporal és comparable en intensitat amb aquells històrics, en haver deixat precipitacions torrencials i crescudes en els rius que han inundat nombroses localitats. Encara que aquesta DANA no haja sigut tan prolongada com altres episodis, la seua virulència i els danys causats han sigut devastadors, amb múltiples zones urbanes i rurals afectades.

Les característiques actuals del temporal inclouen, a més de les pluges, un fort temporal marítim. Això agreuja la situació en els municipis costaners, on l'aigua dels rius crescuts no pot desguassar amb normalitat a causa de la resistència de les aigües del Mediterrani, generant inundacions que afecten especialment les pedanies del sud de l'àrea metropolitana de València. Això sí, cal dir que no hem tingut una mar tan bravo com en altres episodis.

Canvi climàtic al Mediterrani?

La pregunta sobre si aquest tipus d'episodis estan relacionats amb el canvi climàtic és recurrent. Actualment, és difícil atribuir un esdeveniment específic directament al canvi climàtic sense estudis detallats d'atribució que poden portar mesos. No obstant això, els científics apunten al fet que el calfament global sí afecta els patrons meteorològics de la regió mediterrània.

L'augment en la temperatura de l'aire i de la mar implica una major disponibilitat energètica en l'atmosfera, la qual cosa pot traduir-se en precipitacions més intenses i concentrades en menys temps. Aquest canvi en els patrons de pluja és coherent amb les prediccions científiques: s'espera que, en regions com la Comunitat Valenciana, els episodis de pluges torrencials siguen més freqüents i de menor duració, amb pluges concentrades en menys dies de l'any.

En aquest cas, encara que unes certes zones no hagen rebut precipitacions directes, la crescuda de rius, barrancs i rambles a causa de les pluges a l'interior, juntament amb el temporal marítim, ha provocat que l'aigua es desplace cap a la costa, afectant els municipis litorals.

Mesures preventives

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana ha activat el sistema d'alerta És-Alert, recomanant als habitants de València evitar desplaçaments en carretera i mantindre's informats només a través de fonts oficials. La Unitat Militar d'Emergències (UME) i altres cossos de seguretat estan treballant en rescats i evacuacions en les zones més afectades.

La intensitat d'aquest temporal, les seues conseqüències i la resposta dels serveis d'emergència fan que aquest episodi siga recordat com un dels més crítics de les últimes dècades en la Comunitat Valenciana, al costat d'altres esdeveniments històrics com els de 1982 i 1987.

Pujar