València i Castelló preveuen obrir el total de la seua planta hotelera per a finals de juny
La previsió d'ocupació hotelera segueix sent fluixa, amb preocupació per Regne Unit i amb una situació que qualifiquen de "dramà tica"
Amb unes dades encara molt lluny de la situació de 2019, el sector hoteler de la Comunitat Valenciana encara la temporada d'estiu amb una perspectiva més optimista que la de l'any passat. L'augment de les reserves, i l'obertura d'establiments - es preveu una obertura del 70% de la planta hotelera al juliol, i arribar al 100% d'obertures a València i Castelló aquest estiu - així com la possible relaxació de mesures com l'ús de la mascareta o la implantació del passaport europeu, auguren un estiu una mica millor que l'anterior, però amb una ocupació irregular, molt més gran durant el cap de setmana que entre setmana.
Segons han assegurat els representants de la patronal hotelera HOSBEC en roda de premsa, l'ocupació actual està al 50% respecte a 2019, any a les xifres no està previst acostar-se fins 2022.
A la ciutat de València s'està consolidant el turisme urbà durant els caps de setmana, - no així entre setmana - tot i que la situació està molt lluny de les xifres de 2019, últim any de normalitat turística amb el que cal comparar
Preocupació per Regne Unit
El cas del Regne Unit és preocupant, tal com han assegurat els representants de la patronal, que esperen començar a rebre visitants britànics a finals del mes de juliol en el millor dels casos o, si la situació continués complicada, al setembre a les previsions menys optimistes.
El Govern britànic té molta por de les variants i de la importació nova de contagis, així que el sector espera que continuen les restriccions del semàfor de destins fins a mitjans del mes de juliol. Estan vigilant no només les dades d'incidència acumulada, sinó també la seqüenciació del genoma en els tests que es realitzen per tenir la total traçabilitat de variants i mutacions de virus. L'esforç per aconseguir percentatges importants de vacunació al Regne Unit ia Europa va ajornar entre 3 setmanes i un mes la decisió d'obrir-se als mercats internacionals.
A més, la Unió Europea està negociant amb el Govern de Boris Johnson l'equiparació bilateral del passaport sanitari: "Tenim una mica de fe en el passaport sanitari europeu. A veure si la diplomàcia aconsegueix que els britànics es sumen i d'aquesta manera facilitar els viatges" ha assenyalat Federico Fuster, vicepresident de HOSBEC.
Situació dramàtica
El sector hoteler travessa una situació realment complicada, amb pèrdues valorades en més de 1.200 milions d'euros i una pèrdua mitjana del 80% respecte als ingressos raonables de les empreses.
És el que més empreses tancades té en aquest moment: el 70% dels hotels de la Comunitat Valenciana han estat tancats durant els últims 15 mesos, i el 40% no ha ingressat ni un sol euro en aquest període. A més, segons han assenyalat des Hosbec, el període mitjà d'obertura dels establiments ha estat de 84 dies dels últims 450.
Sense accés a ajudes
Un dels punts centrals de la intervenció ha estat la falta de suport per part de l'administració. "No hem rebut ajudes", ha assegurat Federico Fuster, vicepresident de la patronal.
En efecte, el sector hoteler no han pogut accedir als ajuts de el Pla Parèntesi, el Pla Resistir +, ni als crèdits de l'Institut Valencià de Finances per no ser pimes en una gran part dels casos, a l'superar els 250 treballadors.
"Davant d'aquest panorama, hem demanat a la Generalitat la dotació d'un pla específic per al sector hoteler orientat a ajudar les empreses a afrontar un futur que no sabrem si podrem superar. El nostre objectiu és que les empreses segueixin sent rendibles, o al menys sobrevisquin els pròxims mesos ", ha assenyalat Fuster.
València dóna l'esquena al sector
La patronal ha reclamat també el suport dels ajuntaments dels municipis turístics més importants de la Comunitat Valenciana: Alacant, Benidorm i València per fer front a les grans pèrdues que afronta el sector.
Mentre Alacant i Benidorm sí que han fet una proposta d'ajudes i han ixit al rescat del sector, València no només no ha donat ajudes sinó que ha incrementat impostos com l'IBI i l'IAE el 2021, que suposen costos significatius als establiments. Literalment els responsables de València "han mirat cap a un altre costat, sense importar-los gens ni mica la sort que corren els establiments hotelers de la ciutat". L'exemple d'aquestes ciutats com Alacant i Benidorm s'hauria d'estendre per la resta de municipis amb planta hotelera important, com Peníscola o Benicàssim a Castelló, la ciutat de València o Gandia, i Dénia, Calp, la Vila Joiosa, Elx o Guardamar i Torrevella per exemple.