Les universitats públiques valencianes lliuren les distincions de la segona edició dels Premis PRECREA
Juan Vicente Martínez Luciano, Manuel Lecuona López, Josep Piera i Rubió, Ramón Paús i Ángela García Codoñer han sigut les persones guardonades en aquesta edició dels Premis a la Creació
Les cinc universitats públiques valencianes han lliurat avui dijous les distincions corresponents a la segona edició dels Premis a la Creació PRECREA amb els quals es reconeix la meritòria labor, la qualitat de les obres i la seua significació a l’excel·lència i la innovació de la vida cultural i artística valenciana en cinc categories diferents: Arts Escèniques, Disseny i Creativitat Tecnològica, Creació Literària, Música, i Arts Plàstiques i Visuals.
L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, acompanyada de les vicerectores de Cultura Esther Alba (Universitat de València), Salomé Cuesta (Universitat Politècnica de València), Catalina Iliescu (Universitat d’Alacant), Carmen Lázaro (Universitat Jaume I) i Tatiana Sentamans (Universitat Miguel Hernández d’Elx).
En aquesta edició, el Premi Carlos Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València, ha sigut per a l’investigador, professor, traductor i gestor cultural Juan Vicente Martínez Luciano. Doctor en Filologia Anglo-germànica, el professor Martínez Luciano també ha treballat en la gestió de les arts escèniques en diferents organismes públics dirigint, per exemple, el Festival Sagunt a Escena, i, com a productor teatral ha estat al capdavant de Dramatúrgia 2000. Pel que fa al seu treball com a investigador i traductor, ha esdevingut un gran difusor del teatre anglès més innovador dins del panorama nacional a més de ser el fundador i dirigir les col·leccions «Teatro S. XX» i «Teatro S. XXI» a la Universitat de València. En 2010 va rebre el guardó «María Martínez Sierra» de l’Associació de Directors d’Escena a la millor traducció teatral per La costa de Utopía de Tom Stoppard.
El Premi José M. Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, concedit per la Universitat Politècnica de València, s’ha atorgat per unanimitat a Manuel Lecuona López per la seua trajectòria acadèmica i professional en el camp del disseny i per consolidar-se com a referent internacional en la gestió del disseny. Amb aquesta distinció també es reconeix la seua extensa labor de recopilació de la història del disseny de la Comunitat Valenciana, així com la seua determinació decisiva per a la creació de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny i per vincular la universitat amb el teixit industrial valencià a través del Grup d’Investigació i Gestió del Disseny IGD de la UPV, del qual va ser fundador.
El Premi Isabel-Clara Simó de Creació Literària, atorgat per la Universitat d’Alacant, ha distingit l’escriptor Josep Piera i Rubió per la seua trajectòria de més de 50 anys d’intensa creació ininterrompuda i per la publicació en 2020 d’Els fantàstics setanta (1969-1974). Josep Piera i Rubió ha excel·lit com a poeta, narrador i traductor. Josep Piera i Rubió és autor més d’una cinquantena de llibres. La seua obra ha sigut traduïda a nombroses llengües i ha rebut premis i reconeixements tan destacats com el Premi Ausiàs March de Poesia (1972), el Premi Andròmina de Narrativa (1977), el Premi Carles Riba de Poesia (1979), el Premi Josep Pla (1981), el Premi de la Crítica del País Valencià (1986), el Premio Nazionale Vita di Artista de Nàpols (1990), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1991), el Premi de la Crítica Serra d’Or d’Assaig (1996), el Premi Joanot Martorell de Narrativa de Gandia (2009), el Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta o el Premi Alfons el Magnànim-València de Poesia (2013), entre d’altres.
El Premi Matilde Salvador de Música, concedit per la Universitat Jaume I, ha sigut per a Ramón Paús, un dels grans renovadors de la música contemporània en l’Estat espanyol en reconeixement de la seua trajectòria professional amb més de quaranta anys de dedicació professional i una trajectòria cosmopolita. La seua música, sovint trencadora, i amb un repertori força eclèctic, destaca en creacions diverses com ara cinema, teatre, dansa, performance i videoart. A més, la seua obra simfònica i de càmera ha viatjat amb èxit pel Japó, França, República Txeca, Brasil, Romania, els Estats Units i Holanda entre altres països. Paús mai ha abandonat el seu compromís i coherència, tant artístiques com personals. Ha sigut fundador i president de l’Associació de Compositors per a la Imatge i és membre de la junta de l’Associació Madrilenya de Compositors.
El Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández, ha distingit Ángela García Codoñer, prestigiosa artista plàstica valenciana. García Codoñer ha sigut catedràtica de l'Àrea d'Expressió Gràfica Arquitectònica en la Universitat Politècnica de València. La seua pràctica artística està lligada a una narració social de marcat caràcter feminista amb un llenguatge derivat del pop. Durant la seua llarga trajectòria, ha exposat en museus de primer nivell tant nacionals com internacionals, entre els quals destaca el Tate Modern de Londres, el Museu d'Art Contemporani de Niça i el Museu Reina Sofia, entre altres
Les persones guardonades han rebut l’escultura Palatina, amb què s’identifiquen aquests premis, realitzada pels escultors i investigadors María José Zanón Cuenca i Juan Francisco Martínez Gómez de Albacete, doctors en Belles Arts i professors de l’Àrea d'Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea i Departament d’Art de la Universitat Miguel Hernández. Es tracta d’una columna jònica, símbol de la cultura com a pilar fonamental de la nostra societat, i que recorda els temples dedicats a deesses com Atenea, divinitat de la civilització, les arts i les ciències. Aquest guardó escultòric conceptualitzat en forma de motle ha sigut realitzat mitjançant la tècnica tradicional de fosa a l'arena en alumini blavós, que remet a la potencialitat de les universitats públiques per a contribuir a la transmissió de coneixement i la conformació d'un teixit cultural amb la societat.
L’acte ha finalitzat amb l’actuació musical del Quintet de Vent del Conservatori Superior de Música de Castelló Salvador Seguí.