LA UNIÓ reclama a Conselleria d'Agricultura el repartiment gratuït de producte fitosanitari per al control de la vespeta
L'organització posa com a exemple altres campanyes similars ja realitzades en altres cultius
La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que implante de manera urgent un sistema de repartiment gratuït de productes fitosanitaris per al control de la vespeta de l'ametler (Eurytoma amygdali), una plaga que afecta greument el cultiu de l'ametler en la Comunitat Valenciana.
La plaga és considerada des de 2018 com d'utilitat pública per la Generalitat i és prioritari el seu control mitjançant mesures fitosanitàries eficaces. Malgrat això, l'extensió de la plaga i el seu creixent impacte en la producció d'ametles, fan imprescindible l'establiment de noves i eficaces mesures, com és el repartiment gratuït de productes fitosanitaris adequats que proposa LA UNIÓ.
L'organització demana així una campanya similar a les implantades ja per a altres plagues agrícoles en la Comunitat Valenciana, com són la Campanya del Cucat de l'arròs (Chilo suppressalis), Campanya de la Ceratitis capitata (Mosca de les fruites), Campanya del Cotonet de Sud-àfrica (Delottoccocus aberiae), Campanya de repartiment de productes fitosanitaris per a previndre els atacs de Phytophthora spp. en els municipis citrícoles afectats pel temporal de vent i pluges iniciat a la Comunitat Valenciana el 29 d'octubre de 2024, Campanya de la Mosca de l'Olivera (Bactrocera oleae), Campanya de l'Arna de la vinya (Lobesia botrana), Campanya del Melazo de la vinya (Planococcus ficus) i Campanya de Mosca de les ales taquejadas (Drosophila suzukii) en el cultiu de cirera
Aquestes campanyes han sigut un exemple de l'eficàcia de les mesures de suport a les persones llauradores mitjançant el repartiment gratuït o subvencionat de productes fitosanitaris per al control de diverses plagues en la Comunitat Valenciana. Seguint aquests precedents, LA UNIÓ considera que el repartiment gratuït de productes fitosanitaris, com el Lambda cihalotrin o l'Oli de parafina, seria una mesura necessària i eficaç per a controlar la vespeta de l'ametler.
Entre els productes autoritzats per a la lluita contra aquesta plaga, cal destacar el Spirotetramat, però actualment no està permesa la seua venda. D'altra banda, les Piretrines sí que estan autoritzades per al control de la vespeta, però amb limitacions, per la qual cosa és necessari que els llauradors s'asseguren abans que la formulació d'aquest producte és la que específicament autoritzada per al seu ús en ametler, circumstància que pot resultar un procés complicat i generar incertesa entre els productors.
Davant aquesta situació, LA UNIÓ creu que el repartiment gratuït de productes fitosanitaris per a tots els productors d'ametla en la Comunitat Valenciana serviria per a garantir que tots puguen accedir als productes adequats per al control de la plaga, una mesura que contribuiria a mitigar els seus efectes i a assegurar la viabilitat d'un sector fonamental per a l'economia de les zones rurals de la Comunitat Valenciana.