LA UNIÓ de Llauradors critica que la UE siga un desgavell en matèria de sanitat vegetal
La política de sanitat vegetal de la Unió Europea és un autèntic desgavell i el perill latent per a l'entrada de plagues en els cítrics de la Comunitat Valenciana i en la resta de zones productores de l'Estat és cada vegada major, sense que el Ministeri d'Agricultura actual ni l'anterior ajuden al sector a aclarir la situació a Brussel·les ni a pressionar en defensa dels interessos de productors i comercialitzadors citrícoles.
L'última notícia coneguda sobre aquest tema és un exemple més de l'anterior. LA UNIÓ ha pogut conèixer que Israel, país productor mediterrani de cítrics, també rebutja el sistema actual de tractament en fred-cold treatment per als seus cítrics (l'únic realment efectiu per a eliminar la Thaumatotibia leucotreta, arna que provoca danys comercials als cítrics i no present en la citricultura europea), seguint la postura que pretén Sud-àfrica; malgrat haver tingut tres intercepcions en la Unió Europea per Thaumatotibia leucotreta en 2016 i altres tres en 2017. Així s'exposa en un informe elaborat per la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (DGSante) al que ha tingut accés aquesta Organització Professional Agrària en el qual les autoritats israelianes s'escuden que "el tractament amb fred no és una opció factible perquè deteriora la qualitat". No obstant això, encara és més greu el que indiquen les autoritats europees en qüestionar que "l'eficàcia i l'eficiència del tractament en fred només puga avaluar-se durant un període més llarg", sense tenir en compte segons el parer de LA UNIÓ que "les plagues no entenen de temps ni terminis".
Paral·lelament al tema d'Israel s'ha conegut el posicionament del comissari europeu de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukatis, sobre les crítiques a la falta de control de plagues sobre els cítrics de Sud-àfrica i no deixen de ser simptomàtiques les seues respostes sobre l'escassa importància que s'atorga a les plagues en la Comissió Europea. El lituà ha dit que "cap Estat membre va dir res en contra -ni tan sols Espanya- sobre les propostes de Sud-àfrica per a autocontrolar l'estat fitosanitari de les seues plagues en territori comunitari".
LA UNIÓ creu que si les autoritats en matèria de Sanitat Vegetal del Ministeri d'Agricultura -per cert, es manté el mateix equip malgrat el canvi polític- no es prenen de debò tots els aspectes relacionats amb les plagues ni recolzen al sector, "difícil serà que després autoritats del nord d'Europa comprenguen i solucionen els nostres problemes, i estiguen després al costat nostre". És una autèntica vergonya que el Ministeri d'Agricultura, encapçalat pel seu director general, Valentín Almansa, tinguen coneixement de les intencions de Sud-àfrica d'imposar el tractament contra la Thaumatotibia leucotreta que més interessa al sector citrícola sud-africà i no siguen capaços de traslladar-ho al sector citrícola valencià i espanyol. "Algú hauria d'assumir responsabilitats referent a açò perquè amb la seua passivitat manifesta semblen defensar a citricultors d'altres països en lloc dels seus", assenyala LA UNIÓ
Són dos exemples de països productors tercers productors de cítrics que pretenen imposar les seues normes davant Brussel·les i a aquest pas seran més els que es pugen al carro, vista la deixadesa existent. LA UNIÓ considera molt greu l'assumpte i posa en dubte el paper de les institucions comunitàries en favor dels seus ciutadans: "A nosaltres EUA, Japó o Xina, etc., ens exigeixen unes condicions per a exportar els nostres cítrics allí; mentre que ací qualsevol país que desitge exportar a la UE pretén imposar les seues. És realment inaudit el que succeeix", assenyala LA UNIÓ. A més, la comunitat científica internacional coincideix que l'únic tractament efectiu de cold treatment per a la Thaumatotibia leucotreta és el que duen a terme EUA o Xina durant 22 dies a 0,6 graus negatius. Per tant, LA UNIÓ assenyala que les autoritats europees han d'exigir el mateix.